Θεραπεία κιρσών με λέιζερ

Εάν η προηγούμενη συντηρητική θεραπεία των κιρσών δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ή οι επιπλοκές αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, οι γιατροί συνταγογραφούσαν χειρουργική επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση, η προσβεβλημένη φλέβα αφαιρέθηκε πλήρως και οι ουλές παρέμειναν στο δέρμα μετά την επέμβαση. Η σύγχρονη ιατρική, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθιστά δυνατή την αντικατάσταση μιας απαρχαιωμένης επέμβασης με πιο προηγμένη θεραπεία με λέιζερ.

Η ουσία της πρόσκρουσης είναι ότι μια δέσμη λέιζερ συγκεκριμένου μήκους κύματος στοχεύει στη διευρυμένη φλέβα. Τα κύτταρα του αίματος μετατρέπουν την εισερχόμενη ώθηση σε θερμική ενέργεια, ως αποτέλεσμα της οποίας η προσβεβλημένη φλέβα κλείνει και το αίμα αρχίζει να κυκλοφορεί μέσω βαθύτερων, υγιών οδών.

Ταυτόχρονα, όλοι οι παρακείμενοι ιστοί παραμένουν άθικτοι, καθώς η δέσμη λέιζερ δρα σε σημειακή βάση και η περιοχή του σώματος στην οποία έγινε ο χειρισμός δεν προκαλεί στη συνέχεια καμία ενόχληση από την αποφραχθείσα φλέβα.

Η επέμβαση με λέιζερ για κιρσούς χωρίζεται σε δύο τύπους που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές καταστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδερμική διόρθωση με λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των φλεβικών πλέξεων, τα οποία μπορούν να περιγραφούν ως πρώιμο στάδιο στην ανάπτυξη κιρσών. Η διαδικασία εκτελείται χωρίς άμεση επαφή με το δέρμα και το αποτέλεσμα δεν διαφέρει από τον άλλο τύπο επέμβασης, αλλά σε αυτή την περίπτωση η φλέβα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mm σε διάμετρο.

Η ενδαγγειακή πήξη με λέιζερ (EVLK) χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, στην Ευρώπη αυτή η διαδικασία έχει γίνει μέθοδος θεραπείας προτεραιότητας και η χειρουργική θεραπεία των κιρσών σταδιακά υποχωρεί στο παρασκήνιο. Το EVLK περιλαμβάνει μια μικροσκοπική τομή του δέρματος μέσω της οποίας εισάγεται ένας οδηγός φωτός στην κατεστραμμένη φλέβα. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να «κολλήσετε» ελεύθερα οποιαδήποτε διευρυμένη φλέβα που δεν ξεπερνά τη διάμετρο του 1 cm. Η όλη διαδικασία ελέγχεται με υπερηχογραφική διάγνωση, επομένως ο κίνδυνος ιατρικού λάθους είναι ελάχιστος.

Θεραπεία λέιζερ για κιρσούς

Τις περισσότερες φορές, αρνητικές κριτικές σχετικά με την πήξη των φλεβών με λέιζερ αφήνονται από άτομα που εμπιστεύτηκαν έναν άπειρο γιατρό ή αγνόησαν τη συμβουλή ενός ειδικού.

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Κάθε διαδικασία έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, για τις οποίες θα πρέπει να ενημερώσει ο θεράπων ιατρός. Κατά τη θεραπεία των κιρσών στα πόδια με πήξη λέιζερ, ο ειδικός πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις απαιτήσεις για τη διαδικασία.

Πρώτον, η φλέβα στο στόμα πρέπει να επεκταθεί όχι περισσότερο από 10 mm, διαφορετικά η θεραπεία θα είναι άχρηστη και το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί σύντομα.

Δεύτερον, η φλέβα πρέπει να έχει λείο κορμό, έτσι ώστε ο οδηγός φωτός να μπορεί να περνά μέσα από αυτήν ανεμπόδιστα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τρίτον, δεν πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλοί κιρσοί.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με λέιζερ, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τις υπάρχουσες αντενδείξεις στη διαδικασία:

  • τάση για θρομβοφλεβίτιδα?
  • όλες οι χρόνιες ασθένειες στο οξύ στάδιο.
  • παθολογία του κυκλοφορικού?
  • διαστολή φλέβας περισσότερο από 1 cm.
  • φλεγμονώδεις διεργασίες στην πληγείσα περιοχή.
  • Λοιμώδεις ασθένειες που συνοδεύονται από αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
  • χαμηλή κινητικότητα του ασθενούς για λόγους υγείας.

Εάν αγνοήσετε τις υπάρχουσες αντενδείξεις, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες που είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθούν. Για να είναι επιτυχής η διαδικασία, πρέπει απλώς να επικοινωνήσετε με ένα εξειδικευμένο ιατρικό ίδρυμα που απασχολεί έμπειρους και υπεύθυνους ειδικούς.

Πώς είναι η διαδικασία

Κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής διαβούλευσης με έναν γιατρό, ο ασθενής απαντά σε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις και υποβάλλεται σε εξέταση, ώστε ο ειδικός να αποφασίσει εάν η θεραπεία των κιρσών με λέιζερ θα βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση και αν είναι καθόλου απαραίτητη. Μετά από αυτό, συνταγογραφούνται εξετάσεις και εάν δεν βρεθούν αντενδείξεις, ανακοινώνεται η ημερομηνία της συνεδρίας.

Δεν υπάρχει ειδική προετοιμασία για την πήξη με λέιζερ, αλλά ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί ορισμένες ειδικές συστάσεις:

  • Θα πρέπει να φοράτε φαρδιά και άνετα ρούχα και παπούτσια, ειδικά τις τελευταίες ημέρες πριν το ραντεβού.
  • Λίγες ημέρες πριν από τη διαδικασία, πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν το ιξώδες του αίματος.

Στο πρώτο στάδιο, ο φλεβολόγος, μαζί με έναν ειδικό στην υπερηχογραφική διάγνωση, σημειώνει και σημειώνει τη θέση ολόκληρου του τμήματος της φλέβας που έχει προσβληθεί από κιρσούς στο πάσχον μέρος του σώματος του ασθενούς. Αυτό το βήμα μπορεί να ποικίλλει σε μήκος: εάν η φλέβα είναι ευθεία και κοντή, η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, εάν συχνά στρίβεται και μπλέκεται σε ένα μακρύ τμήμα, η σήμανση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Το δεύτερο στάδιο είναι η χρήση τοπικών αναισθητικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα ως νοβοκαΐνη, εάν ο ασθενής δεν είναι αλλεργικός σε αυτά. Υπό τον έλεγχο ενός μηχανήματος υπερήχων, ο γιατρός κόβει προσεκτικά την προσβεβλημένη φλέβα χωρίς να την καταστρέψει. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό καθώς όχι μόνο μουδιάζει τη διαδικασία αλλά επίσης αποτρέπει την επίδραση της ακτίνας λέιζερ στους παρακείμενους ιστούς.

Η αφαίρεση των κιρσών με λέιζερ ξεκινά με την επιλογή από τον φλεβολόγο ενός τρόπου ακτινοβόλησης που είναι κατάλληλος για τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα, μέσω της οποίας οδηγείται ελαφρός οδηγός στη φλέβα σε περίπτωση ενδαγγειακής πήξης ή το λέιζερ δρα επιφανειακά στην περίπτωση της διαδερμικής μεθόδου. Με τη βοήθεια συσκευής υπερήχων, ο φλεβολόγος ελέγχει τη διαδικασία, μετακινώντας την πηγή της δέσμης λέιζερ σε όλο το μήκος της διεσταλμένης φλέβας.

Μετά τη θεραπεία με λέιζερ των φλεβών των κάτω άκρων, πρέπει να φοράτε εσώρουχα συμπίεσης όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα για δύο εβδομάδες και τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία. Πρέπει επίσης να περπατήσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά αμέσως μετά την έκθεση και για δύο εβδομάδες μετά.

συνέπειες της θεραπείας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κιρσοί στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος επιδέχονται πήξη με λέιζερ χωρίς παρενέργειες και υποτροπές. Στην αρχή, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ενόχληση, πόνο ή άλλη ενόχληση στην πληγείσα περιοχή, μπορεί επίσης να εμφανιστούν μώλωπες, αλλά αυτό σταδιακά θα εξαφανιστεί. Διαφορετικά, χρειάζεστε τη βοήθεια ενός γιατρού.

Εάν η πορεία της θεραπείας με λέιζερ των κιρσών στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος διαταράχθηκε ή ο ασθενής παραμέλησε τη συμβουλή ενός ειδικού, μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρές επιπλοκές. Το πιο ακίνδυνο είναι η είσοδος μιας λοίμωξης μέσω μιας ανοιχτής πληγής που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σοβαρότερη επιπλοκή είναι η εμφάνιση θρόμβου επιφανειακών ή εν τω βάθει φλεβών, που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.