Χρήσιμες ασκήσεις για κιρσούς

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες, οι κιρσοί στα πόδια δεν παίρνουν την τελευταία θέση. Η τακτική εκτέλεση απλών ασκήσεων για τους κιρσούς των ποδιών μπορεί να βοηθήσει στα αρχικά στάδια της νόσου. Φυσικά, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ουσιαστικά - με τη μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης, αλλά συχνά αρκεί η θεραπευτική σωματική δραστηριότητα, όλα εξαρτώνται από τον βαθμό ανάπτυξης της νόσου. Πριν ξεκινήσετε την καταπολέμηση των κιρσών, συνιστάται να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ασθένεια και μόνο τότε να αποφασίσετε για την ανάγκη θεραπείας άσκησης.

Ασκήσεις ποδιών για κιρσούς

Τύποι κιρσών

Η ιατρική χωρίζει τους κιρσούς σε:

  • έμφυτος;
  • επίκτητος.

Και οι δύο μορφές εκφράζονται στην επέκταση των φλεβών στα πόδια. Οι επίκτητοι κιρσοί παρατηρούνται συχνότερα σε γυναίκες των οποίων η εργασία περιλαμβάνει μεγάλο ή παρατεταμένο φορτίο στα πόδια. Για παράδειγμα, η ασθένεια αναπτύσσεται συχνά μεταξύ των πωλητών και των δασκάλων. Σε αυτά τα επαγγέλματα, μια γυναίκα πρέπει να στέκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως το φορτίο στα πόδια μπορεί να μην είναι υπερβολικό, αλλά σταθερό, που στο τέλος συχνά οδηγεί στην εμφάνιση πόνου και στην ανάπτυξη κιρσών.

Οι συγγενείς κιρσοί μεταφέρονται από τη γιαγιά στη μητέρα και από αυτήν στην κόρη της. Εάν η παλαιότερη γενιά πάσχει από κιρσούς, τότε η πιθανότητα εκδήλωσης της στην κόρη είναι πολύ υψηλή. Για να αποτρέψετε την εμφάνιση κληρονομικών κιρσών των ποδιών, θα βοηθήσουν ειδικές ασκήσεις για κιρσούς των κάτω άκρων. Με τακτικές σωματικές ασκήσεις, μια γυναίκα μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου, αλλά και να μειώσει τις εξωτερικές εκδηλώσεις με την επέκταση των φλεβών στα πόδια.

Συμβαίνει ότι οι κιρσοί σε μια γυναίκα δεν είναι ακόμα αισθητές, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της εμφάνισής τους. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να συμμετέχετε τακτικά σε ορισμένες σωματικές ασκήσεις. Οι ίδιες ασκήσεις είναι επίσης κατάλληλες για την αναγνωρισμένη αρχική επέκταση των φλεβών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η γυμναστική για τους κιρσούς των κάτω άκρων περιλαμβάνει στοιχεία που απαιτούν να ξαπλώνετε ανάσκελα με τα πόδια ανασηκωμένα. Εκτός από την καταπολέμηση των κιρσών, το προτεινόμενο σύνολο ασκήσεων θα βοηθήσει στην ενίσχυση των κοιλιακών μυών.

Πρόληψη και θεραπεία των φλεβών των ποδιών

Σε κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και στα αρχικά στάδια της νόσου, συνιστώνται οι ακόλουθες ασκήσεις.

  1. Καθώς εκπνέετε, σηκώστε αργά το πόδι σας και μετά κρατήστε το κάθετα. Ακολουθεί ένα αργό χαμήλωμα του ποδιού κατά την εισπνοή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης θα νιώσετε μια συγκεκριμένη ένταση στο κάτω πόδι σας που προκαλείται από ένα ελαφρύ τσίμπημα του ποδιού σας. Η άσκηση εκτελείται έως και είκοσι φορές και επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές, εναλλάσσοντας τα πόδια. Το νόημα της άσκησης: όταν το πόδι σηκώνεται, το αίμα ρέει πιο ενεργά από τους φλεβικούς θύλακες και όταν το πόδι χαμηλώνει, οι φλέβες γεμίζουν πολύ με αίμα. Αυτός ο τύπος προπόνησης για τις φλέβες των ποδιών λειτουργεί αποτελεσματικά κατά των κιρσών.
  2. Όταν είστε ξαπλωμένοι, κάντε κυκλικές κινήσεις με τα πόδια σας. Η κίνηση του ποδιού πρέπει να είναι ομαλή και χωρίς βιασύνη, ενώ το κάτω πόδι φορτώνεται προς μία κατεύθυνση. Αρχικά, το πόδι είναι στο πάτωμα, αλλά μετά από μερικές κινήσεις μπορεί να σηκωθεί ελαφρώς και η άσκηση συνεχίστηκε, κρατώντας το πόδι σε βάρος. Αυτή η κίνηση του ποδιού είναι καλή για την κυκλοφορία του αίματος.

Εάν είστε υπέρβαροι, το φορτίο στα τοιχώματα των φλεβών αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που οδηγεί αναμφίβολα στην ανάπτυξη κιρσών. Για τη θεραπεία των κιρσών, ο γιατρός συχνά συνιστά τη λήψη φαρμάκων για την αραίωση του αίματος που κάνουν τις φλέβες να λειτουργούν ευκολότερα. Υπάρχουν πολλά τέτοια φάρμακα, επομένως δεν συνιστάται κατηγορηματικά να τα πάρετε μόνοι σας. Είναι καλύτερα εάν ένας έμπειρος γιατρός επιλέξει τα απαραίτητα κεφάλαια για εσάς.

Το πιο σημαντικό πράγμα για την πρόληψη των κιρσών είναι η ενίσχυση των μυϊκών τοιχωμάτων των φλεβών, όπου είναι σχετικά λεπτά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μέσω σωματικών ασκήσεων ή σύνθετης θεραπείας άσκησης. Τα τακτικά εναλλασσόμενα ντους μπορούν να βοηθήσουν στην αποδυνάμωση των τοιχωμάτων των φλεβών. Η εναλλασσόμενη έκθεση σε ζεστό και κρύο νερό εκπαιδεύει τέλεια τις φλέβες των ποδιών.

Ντους με αντίθεση για κιρσούς

Υπάρχουν απλές θεραπευτικές ασκήσεις για όρθια εργασία κατά των κιρσών.

Ενέργειες ποσότητα Χρήση
Όταν στέκεστε, μετατοπίστε το σωματικό σας βάρος από τη φτέρνα στα δάχτυλα και το αντίστροφο. 10-12 φορές Αυτή η άσκηση λειτουργεί στο κάτω πόδι, με αποτέλεσμα μια πιο ενεργή κίνηση του αίματος μέσω των φλεβών.
Στέκεστε στις μύτες των ποδιών, χαμηλώστε αργά σε ολόκληρο το πόδι. 10-12 φορές Αυτή η άσκηση σας επιτρέπει όχι μόνο να αναπτύξετε φλέβες, αλλά και να ενισχύσετε τους μύες του κάτω ποδιού και να βελτιώσετε το σχήμα και την ομορφιά των ποδιών.

Η εργασία που απαιτεί μια γυναίκα να κάθεται συνεχώς μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση, μια ελαφρώς εκσυγχρονισμένη άνοδος στα δάχτυλα των ποδιών θα βοηθήσει. Η μόνη διαφορά από την προηγουμένως συνιστώμενη άσκηση είναι ότι πρέπει να σηκώσετε τις φτέρνες σας όσο πιο δυνατά γίνεται και να μην μπορείτε να σηκώσετε τη φτέρνα σας πολύ ψηλά.

Τρέξιμο, ποδήλατο ή παιδική χαρά;

Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας μπορούν να συστήσουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις για την εκγύμναση των φλεβών. Το χαλαρό περπάτημα, το σχοινάκι και άλλες ασκήσεις λειτουργούν τέλεια κατά των κιρσών. Το ποδήλατο βοηθά επίσης πολύ, αλλά υπάρχει μια μικρή λεπτότητα εδώ. Η προπόνηση των φλεβών του ποδιού είναι πιο ενεργή μόνο όταν το κάθισμα είναι ρυθμισμένο όσο πιο ψηλά γίνεται, έτσι ώστε μόνο το δάχτυλο του ποδιού να μπορεί να φτάσει στο κάτω πεντάλ. Όταν οδηγείτε με αυτή τη διάταξη ποδηλάτου, το κάτω πόδι χαμηλώνει ενεργά, ασκείται αυξημένη πίεση στις φλέβες, γεγονός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Εάν παρατηρήσετε ότι με την επέκταση των φλεβών των ποδιών σας εκδηλώθηκε ξεκάθαρα, είναι καλύτερα να μην διστάσετε, αλλά να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Θα είναι σε θέση να σας παράσχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκπαίδευσης, εάν χρειαστεί. Μόνο οι σωστές ασκήσεις βοηθούν να διατηρηθούν οι φλέβες των ποδιών σε κορυφαία φόρμα.

Ανάμεσα στα πολλά διαφορετικά προγράμματα και ασκήσεις για την καταπολέμηση των κιρσών, ο Δρ. Τονίστε τον Bubnovsky, του οποίου η κλινική μελετά την κινησιοθεραπεία ως μέσο καταπολέμησης ποικίλων ασθενειών. Για την πρόληψη των κιρσών και τη θεραπεία ασθενειών που έχουν ήδη εμφανιστεί, οι ειδικοί στην κλινική αναπτύσσουν ατομικά προγράμματα άσκησης που λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.