Πιάσε τα πόδια σου: Πώς να απαλλαγείς από τους κιρσούς

Πόδια χωρίς σημάδια κιρσών

Στη ζεστή εποχή, όταν θέλετε οπωσδήποτε να φορέσετε κοντά σορτς και φούστες και να τραβήξετε την προσοχή στα πόδια σας, η εικόνα μπορεί να χαλάσει από το αγγειακό δίκτυο, τα αστέρια και το πρήξιμο - ξεκάθαρα σημάδια κιρσών. Μάθαμε από έναν επαγγελματία φλεβολόγο πώς να λύνουμε γρήγορα και μόνιμα αυτό το πρόβλημα.

"Κάθε άντρας ενδιαφέρεται περισσότερο για μια γυναίκα που ενδιαφέρεται για αυτόν παρά για μια γυναίκα που έχει ωραία πόδια", είπε η Marlene Dietrich. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε την υγεία και την ομορφιά των ποδιών σας. Ειδικά αν έχετε ήδη αγγειακά δίκτυα να έχουν.

Ειδικότητα: αγγειοχειρουργός και φλεβολόγος: «Τα πιο εμφανή σημάδια κιρσών των κάτω άκρων (ή απλά κιρσών) δεν είναι και τόσο πολλά. Οι ορατές φλέβες αράχνης (τελαγγειεκτασία), οι προεξέχουσες φλέβες και οι όζοι είναι οι πιο εμφανείς. Είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα. Εμφανίζονται όμως όταν η ασθένεια είναι ήδη σε εξέλιξη. Αλλά το βάρος στα πόδια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και το πρήξιμο δεν είναι τόσο εμφανή συμπτώματα κιρσών. Εάν τα έχετε ήδη, τότε αυτός είναι ένας καλός λόγος για να εγγραφείτε για μια διαβούλευση με έναν φλεβολόγο. Σε γενικές γραμμές, αυτή η ασθένεια είναι πολύ γνωστή στις ενήλικες γυναίκες, αν και, δυστυχώς, τα νεαρά κορίτσια και ακόμη και οι άνδρες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί;

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κιρσών: καθόμαστε πολύ και περπατάμε λίγο, παίρνουμε βάρος, το αίμα πυκνώνει, συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές, το επίπεδο κολλαγόνου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μειώνεται, γεγονός που μειώνει την ελαστικότητα και την πυκνότητα. των φλεβών. Ως αποτέλεσμα, το αίμα αρχίζει να λιμνάζει στα πόδια, οι φλέβες διαστέλλονται υπό πίεση και οι βαλβίδες δεν κλείνουν πλέον όσο σφιχτά θα έπρεπε. Αυτό κάνει ένα μέρος του αίματος να ρέει προς τα κάτω, να γίνεται ακόμα πιο στάσιμο και να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες, διαστέλλοντάς τες. Η ροή του αίματος επιβραδύνεται και η λέμφος εισχωρεί σταδιακά στα τοιχώματα των αγγείων. Εμφανίζεται οίδημα και νιώθουμε βάρος στα πόδια. Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια θα προχωρήσει.

Η εξασθενημένη λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων δεν αποκαθίσταται. Αρχικά, ένα μπλε αγγειακό δίκτυο εμφανίζεται στα πόδια. Στη συνέχεια σχηματίζονται οζίδια στις φλέβες - το αίμα λιμνάζει και πυκνώνει μέσα τους, από τα οποία στη συνέχεια σχηματίζονται θρόμβοι αίματος. Αυτό ονομάζεται θρομβοφλεβίτιδα. Είναι πολύ επικίνδυνο: ένας θρόμβος αίματος που σπάει και διαρρέει από έναν τέτοιο κόμπο είναι υψηλός κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Τις περισσότερες φορές, οι κιρσοί κληρονομούνται. Συμβαίνει επίσης σε όσους εκτίθενται σε στατικά φορτία, για παράδειγμα, όταν είστε συνεχώς «στα πόδια» (πωλητές στο κατάστημα) ή συνεχώς κάθεστε (οποιοσδήποτε υπάλληλος γραφείου). Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν κιρσοί λόγω τραυματισμών, χρόνιες ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), παχυσαρκία ή υπέρβαρο, διαβήτης, άρση βαρών, συχνό περπάτημα με ψηλά τακούνια εμφανίζονται.

Πώς να απαλλαγείτε από κιρσούς

Μερικές φορές, για να αποφευχθεί η εμφάνιση κιρσών, αρκεί μόνο το περπάτημα. Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, είναι περίπου 10. 000 βήματα την ημέρα, που δεν είναι και τόσο πολλά. Εάν διατρέχετε κίνδυνο (δηλαδή έχετε αυτό το πρόβλημα στην οικογένειά σας), πρέπει να επισκεφτείτε έναν φλεβολόγο, να χρησιμοποιήσετε κάλτσες συμπίεσης, να προσπαθήσετε να μην πάρετε υπερβολικό βάρος, να περιορίσετε το στατικό φορτίο στα πόδια σας, να φορέσετε άνετα παπούτσια, να πάρετε ένα πορεία του Venotonics (μόνο κατόπιν σύστασης γιατρού), που ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τη φλεγμονή.

Το αγγειακό δίκτυο μπορεί να αφαιρεθεί με τη βοήθεια ενέσεων σκληρυντικών παραγόντων. Εγχέονται σε μικρά αγγεία, προκαλώντας την τεχνητή φλεγμονή τους και με αποτέλεσμα να «κολλήσουν μεταξύ τους». Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη και δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Η διεύρυνση των μεγάλων φλεβών αντιμετωπίζεται με ενδαγγειακή πήξη με λέιζερ (EVLT για συντομία). Αυτή είναι μια σχετικά νέα μέθοδος που υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια. Χάρη σε αυτόν, οι αγγειοχειρουργοί μπορούσαν να παραιτηθούν σχεδόν πλήρως από επεμβάσεις υπέρ των ελάχιστα επεμβατικών επεμβάσεων. Κάτω από αναισθησία και έλεγχο υπερήχων, ένα λεπτό λέιζερ εισάγεται στη φλέβα - τόσο πάχος όσο μια πετονιά. Η δέσμη λέιζερ δρα στο εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας και την πήζει σε όλο της το μήκος, μετά από το οποίο απλά κλείνει με την πάροδο του χρόνου. Η όλη διαδικασία είναι πλήρως αυτόματη - το λέιζερ και ο αισθητήρας υπερήχων κινούνται μόνοι τους. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια τραβιέται μια ειδική κάλτσα συμπίεσης πάνω από το πόδι, η οποία πρέπει να φορεθεί για τρεις ημέρες χωρίς να γδυθεί. Μετά τη διαδικασία, ο ασθενής δεν περιορίζεται στις κινήσεις του και μπορεί να πάει στο σπίτι του ανεξάρτητα. Το αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί σε λίγες μέρες.