Χαρακτηριστικά της θεραπείας των κιρσών στα πόδια στους άνδρες

Υπάρχει μια παραδοσιακή άποψη ότι οι κιρσοί είναι γυναικεία ασθένεια. Το να κουβαλάς ένα παιδί και ο τοκετός, να προτιμάς ψηλοτάκουνα παπούτσια, επαγγέλματα που συνεπάγονται πολύωρη παραμονή όρθιοι προκαλούν αυτό το πρόβλημα στο ωραίο φύλο. Όμως οι ιατρικές στατιστικές δείχνουν ότι η νόσος δεν παρακάμπτει τους άνδρες (ειδικά άνω των 40) και ανιχνεύεται σε κάποιο βαθμό σε μία στις τέσσερις περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικά της νόσου στους άνδρες

Οι κιρσοί στα πόδια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες χαρακτηρίζονται από αισθητές αλλαγές που σχετίζονται με τις διαδικασίες στασιμότητας του αίματος και την αδυναμία εκροής του από τα άκρα στην απαιτούμενη ποσότητα. Με την ανάπτυξη της νόσου, οι φλέβες αποκτούν οζώδη, ανομοιόμορφη όψη και προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τακτικές αυξήσεις του φορτίου, τα τοιχώματα των αγγείων γίνονται πιο λεπτά, γίνονται λιγότερο ελαστικά και ο εσωτερικός αυλός σε αυτά αυξάνεται. Οι βαλβίδες στις φλέβες δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη ροή του αίματος. Χάνουν την ικανότητα να κλείνουν, προκαλώντας την ανάστροφη ροή του αίματος και την επιστροφή μέρους του όγκου του στο αγγείο, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη διαστολή.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια, η περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου προκαλεί θρομβοφλεβίτιδα. Οι κιρσοί συχνά εξαπλώνονται στη βουβωνική χώρα. Η καθορισμένη μετατόπιση της παθολογίας οδηγεί σε συμφόρηση των πυελικών οργάνων, η ροή του αίματος στην πυελική φλέβα και η κάτω κοίλη φλέβα είναι περίπλοκη. Η εμφάνιση αγγειακών κόμβων στη βουβωνική χώρα επιδεινώνει τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς και προκαλεί σε αυτόν υπογονιμότητα.

Δεν μπορεί κάθε άνθρωπος να φροντίσει για τις πρώτες εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου, επομένως ο γιατρός βλέπει συχνά μια εικόνα της υπάρχουσας παθολογίας όταν οι φλέβες έχουν ήδη αλλάξει σοβαρά. Η εμφάνιση κιρσών σε έναν εκπρόσωπο του ισχυρότερου φύλου προκαλείται από:

 • αυξημένη σωματική δραστηριότητα (εργασία που σχετίζεται με την ανύψωση και τη μεταφορά φορτίων, βαριά αθλήματα, στρατιωτική θητεία).
 • μεγάλες περιόδους όταν ένα άτομο βρίσκεται σε καθιστή ή όρθια θέση.
 • παχυσαρκία, υποσιτισμός?
 • Υψηλή πίεση του αίματος;
 • υποθερμία του σώματος?
 • μη φυσιολογική δομή του αγγειακού συστήματος λόγω γενετικών παραγόντων.

Οι αιτίες των κιρσών στους άνδρες συχνά συνδέονται με τις αρνητικές επιπτώσεις του εθισμού. Η τακτική κατανάλωση ισχυρού αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του ήπατος, οδηγώντας στο σχηματισμό θρόμβων αίματος. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αγγειακή νόσο που οδηγεί στην ανάπτυξη κιρσών.

Στάδια της νόσου και τα συμπτώματά της

Οι παθολογικές αλλαγές στις φλέβες είναι μια μάλλον μακρά διαδικασία. Σημάδια κιρσών στους άνδρες παρατηρούνται ανάλογα με ένα από τα τρία στάδια ανάπτυξης της νόσου.

Το πρώτο από αυτά χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός αισθήματος κόπωσης στα πόδια, το πρήξιμο τους. Στο δέρμα εμφανίζονται ορατά σχέδια αγγειακών αστεριών, έχουν ροζ-κόκκινο χρώμα. Η υποδόρια θέση των φλεβών γίνεται αισθητή - ένα γαλαζωπό πλέγμα, που ονομάζεται δικτυωτές κιρσοί. Ένας άνδρας σημειώνει σπασμούς στους μύες της γάμπας, αισθάνεται πόνο στις φλέβες και τους χαρακτηρίζει ως παλλόμενους.

Το κάπνισμα ως αιτία κιρσών στους άνδρες

Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου είναι πιο έντονα, σε αυτό το στάδιο ο ασθενής απευθύνεται στον φλεβολόγο. Ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για πολλές εκδηλώσεις της νόσου:

 • αυξημένη δυσφορία στα πόδια - πόνος (μόνιμος ή περιοδικός), αίσθημα βάρους και κόπωσης.
 • υπάρχει ένα αξιοσημείωτο πρήξιμο των άκρων.
 • οι μυϊκοί σπασμοί γίνονται συχνοί, έχουν έντονο οδυνηρό χαρακτήρα.
 • Οι κιρσοί είναι σαφώς ορατές, επεκτείνονται, μπορούν να γίνουν αισθητές με ψηλάφηση των ιστών ή οπτικά.
 • Η δερματίτιδα αρχίζει να αναπτύσσεται, εμφανίζονται κηλίδες, το χρώμα τους μπορεί να είναι διαφορετικών αποχρώσεων - από καφέ έως κόκκινο.
 • το δέρμα πάνω από τις αλλοιωμένες φλέβες χάνει την ευαισθησία του.

Το τελικό στάδιο των κιρσών είναι η αντιρρόπηση. Οι σταθεροί σύντροφοι ενός άνδρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι οι επικίνδυνες συνέπειες της ανάπτυξης της νόσου:

 • σοβαρό πρήξιμο των άκρων.
 • συνεχής οξύς πόνος?
 • η εμφάνιση κιρσών σημαντικού μεγέθους, η φωτογραφία τους μοιάζει με τσαμπιά σταφυλιών.
 • Αλλαγές στο δέρμα λόγω της ανάπτυξης χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
 • Εξέλιξη μη επουλωτικών τροφικών ελκών, εμφάνιση ερυσίπελας, που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη.
Μπάνιο για κιρσούς στους άνδρες

μεθόδους θεραπείας

Η επιλογή της μεθόδου θεραπείας των κιρσών στα πόδια στους άνδρες εξαρτάται από την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και το διαγνωσμένο στάδιο της νόσου. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει παραδοσιακές ή συντηρητικές και επεμβατικές θεραπείες. Πρόσθετα μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή του ασθενούς και να μειώσουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι η χρήση της παραδοσιακής ιατρικής.

συντηρητικές μεθόδους

Στο αρχικό στάδιο, είναι δυνατή η θεραπεία των φλεβών στους άνδρες με φάρμακα, χρησιμοποιώντας διάφορες ομάδες φαρμάκων, η δράση των οποίων κατευθύνεται:

 • να ενισχύσει τα τοιχώματα των φλεβών και να τους δώσει ελαστικότητα.
 • για την καταπολέμηση του αυξημένου ιξώδους του αίματος, μείωση της θρομβογόνου ικανότητάς του.
 • για τη μείωση της φλεγμονής.

Τα εξωτερικά φάρμακα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας - αλοιφές ή κρέμες με αντιπηκτικές ιδιότητες. Η τακτική χρήση τους βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην προβληματική περιοχή, καταπολεμά την αναπτυσσόμενη θρομβοφλεβίτιδα και ενισχύει τις φλέβες.

Κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, λαμβάνονται υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά, καθώς ένας άνδρας μπορεί να έχει ασθένειες άλλων οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις, η ταυτόχρονη χρήση φαρμάκων για κιρσούς και φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων παθολογιών είναι απαράδεκτη.

Ελαστικοί επίδεσμοι για κιρσούς στους άνδρες

επεμβατική θεραπεία

Η ασθένεια στους άνδρες συχνά αναπτύσσεται σε παραμελημένη, επικίνδυνη μορφή και δεν ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική θεραπεία. Η ανάπτυξη των ιατρικών τεχνολογιών και η ευρεία χρήση τους στις κλινικές καθιστούν δυνατή την επιλογή της μεθόδου της επεμβατικής χειρουργικής για σχεδόν κάθε ασθενή. Το στάδιο των κιρσών, τα χαρακτηριστικά της κατάστασης των αγγείων και η γενική κατάσταση της υγείας καθορίζουν την επιλογή μιας χειρουργικής μεθόδου. Στους ασθενείς προσφέρονται:

 • συνεδρίες σκληροθεραπείας (η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί έως και 6 φορές) - ένα αναγεννητικό φάρμακο εγχέεται στην κατεστραμμένη περιοχή της φλέβας, αποκαθιστώντας έτσι τους κατεστραμμένους ιστούς.
 • θεραπεία με λέιζερ - η δέσμη επηρεάζει την προβληματική περιοχή, καταστρέφοντας τον κόμβο.
 • μινιφλεκτομή - η πληγείσα περιοχή της φλέβας αφαιρείται μέσω παρακεντήσεων μικρής διαμέτρου.
 • Οζονοθεραπεία - το αέριο εγχέεται σε μια φλέβα, έχει επανορθωτική δράση σε μικρά αγγεία.

λαϊκές συνταγές

Οι άνθρωποι προσπάθησαν από καιρό να νικήσουν τους κιρσούς. Οι λαϊκές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά για τη βελτίωση της κατάστασης των πονεμένων ποδιών. Στο σπίτι, ένας άνδρας μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές φυσικές θεραπείες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από διαβούλευση με τον γιατρό. Οι ειδικοί συστήνουν το τρίψιμο των βαμμάτων με βάση το αλκοόλ και τα φαρμακευτικά συστατικά - τον καρπό της ιπποκαστανιάς ή της Kalanchoe. Αποτελεσματικά είναι τα αφεψήματα βοτάνων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δύο τρόπους - για κατάποση ή ως βάση για ποδόλουτρα ή λοσιόν. Για συνταγές επιλέγονται βότανα με αντιφλεγμονώδη και δυναμωτικά αποτελέσματα: τσουκνίδα, φύλλο βελανιδιάς, κλωστή ή κόμπο.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, για παράδειγμα, το μηλόξυδο χρησιμοποιείται για θεραπευτικές κομπρέσες. Η επιλογή του δικαιολογείται από αντιβακτηριακές ιδιότητες, σύσταση βιταμινών και περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία.

Πρόληψη της νόσου στους άνδρες

Όταν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα των κιρσών, θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Για να αποφύγετε την εξέλιξη της νόσου, πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις:

 • διεξαγωγή περιοδικών εξετάσεων των φλεβών, ειδικά με την παρουσία γενετικής προδιάθεσης για την ανάπτυξη των παθολογιών τους.
 • αρνηθείτε τη βαριά σωματική άσκηση.
 • αλλαγή του τρόπου κινητικής δραστηριότητας.
 • εγκαταλείψτε τις κακές συνήθειες.
 • καθιερώστε ένα πρόγραμμα διατροφής και ποτού που θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση του σωματικού βάρους.

Η παρατήρηση από γιατρό, η διεξαγωγή διαφόρων μεθόδων θεραπείας υπό τον έλεγχό του, τα προληπτικά μέτρα επιτρέπουν στον άνδρα να αισθάνεται καλύτερα και να μειώνει τις εκδηλώσεις επικίνδυνων κιρσών.