Πώς να θεραπεύσετε τους κιρσούς;

Οι προεξέχουσες μπλε φλέβες στα πόδια είναι σημάδι κιρσών

Οι φλέβες έχουν βαλβίδες που συνήθως εμποδίζουν ή ανοίγουν τη ροή του αίματος στα αγγεία. Δεδομένου ότι η ροή του αίματος στις φλέβες κατευθύνεται από τους ιστούς προς την καρδιά, οι βαλβίδες έχουν το καθήκον να εμποδίζουν το φλεβικό αίμα να ρέει πίσω στις φλέβες των κάτω άκρων.

Όταν η ελαστικότητα του αγγειακού τοιχώματος μειώνεται και η φλέβα διαστέλλεται, οι βαλβίδες δεν ρυθμίζουν τη ροή του αίματος και εμφανίζονται κιρσοί που χαρακτηρίζονται από στασιμότητα του φλεβικού αίματος στις φλέβες. Δηλαδή, το αίμα δεν μπορεί να μεταφερθεί κανονικά από τα πόδια στην καρδιά – καθυστερεί συνεχώς.

Στους κιρσούς, οι επιφανειακές φλέβες στα πόδια γίνονται μπλε ή σκούρο μωβ, εμφανίζονται σβώλους, διογκωμένες και δύσμορφες. Οι κιρσοί δεν διογκώνονται πάντα στην επιφάνεια, καθώς μπορεί να εντοπίζονται βαθιά στους ιστούς των κάτω άκρων. Εξαιτίας αυτού, ο πόνος στα πόδια προκαλεί συχνά σύγχυση στους ανθρώπους, καθώς δεν υπάρχει προφανής αιτία του πόνου.

Οι κιρσοί απαιτούν θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβοφλεβίτιδα - φλεγμονή του τοιχώματος της φλέβας. Με τη θρομβοφλεβίτιδα, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος, εάν εισέλθουν στην πνευμονική κυκλοφορία, ένα άτομο μπορεί να πεθάνει από πνευμονική εμβολή, στην οποία ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τα ζωτικά αγγεία.

Αιτίες κιρσών

Οι κιρσοί στα πόδια εμφανίζονται λόγω μείωσης της ελαστικότητας του τοιχώματος της φλέβας και βαλβιδικής ανεπάρκειας. Τα ακόλουθα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κιρσών:

 • καθιστική ζωή και μακροχρόνια εργασία. Αναπτύσσεται συχνά σε εργαζόμενους γραφείου, ανυψωτές βαρών, οδοντιάτρους και χειρουργούς.
 • κληρονομική προδιάθεση;
 • Γυναίκες: Οι γυναίκες υποφέρουν από κιρσούς πιο συχνά από τους άνδρες επειδή οι «γυναικείες» ορμόνες τα οιστρογόνα έχουν αρνητική επίδραση στο τοίχωμα της φλέβας. Επιπλέον, η πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των κάτω άκρων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άρα ο κίνδυνος κιρσών στα κάτω άκρα αυξάνεται.
 • συγγενής αδυναμία του αγγειακού συστήματος.
 • Το σύνδρομο Klippel-Trenaunay-Weber, στο οποίο σχηματίζονται παθολογικά μηνύματα μεταξύ αρτηριών και φλεβών, συμβάλλοντας στην αντίστροφη εκροή φλεβικού αίματος.

Συμπτώματα κιρσών

Οι κιρσοί μπορεί να είναι συμπτωματικοί και σχεδόν κρυφοί. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα των κιρσών είναι τα εξής:

 • Δυσφορία και πόνος στα κάτω άκρα.
 • πρήξιμο στους αστραγάλους?
 • αίσθημα καύσου ή παλμού στα πόδια.
 • κράμπες που εμφανίζονται κυρίως το βράδυ ή τη νύχτα.
 • φαγούρα πάνω από τη θέση της διευρυμένης φλέβας.
 • ταχεία κόπωση των ποδιών.
 • άλλαξε το χρώμα του δέρματος.

Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται το βράδυ, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, στη ζεστή εποχή και μετά από παρατεταμένη παραμονή. Με κρυφούς κιρσούς, δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια κιρσών, αλλά υπάρχει πόνος στα πόδια.

Ο πόνος στα κάτω άκρα είναι συνήθως έντονος και εντοπίζεται βαθιά στα πόδια. Ο πόνος μπορεί συχνά να υποδεικνύει φλεβίτιδα (φλεβίτιδα) και σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Μια διευρυμένη φλέβα μπορεί να σκάσει, προκαλώντας τη δημιουργία μώλωπας στο σημείο που τρέχει το προσβεβλημένο αγγείο. Τα έλκη στο δέρμα μπορούν επίσης να εμφανιστούν μετά από μικροτραυματισμούς του δέρματος. Τυπικά, τα κιρσώδη έλκη είναι μικρά, επιφανειακά και επώδυνα.

Ο κίνδυνος φλεβίτιδας, θρόμβωσης και ελκών στους κιρσούς των ποδιών είναι ότι οδηγούν στο σχηματισμό μικρών φλεβών με λεπτά τοιχώματα στους αστραγάλους. Αυτές οι φουσκάλες καταστρέφονται εύκολα και αιμορραγούν. Οι φουσκάλες μπορεί να σκάσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ελαφριά αιμορραγία.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων οδηγούν σε άλλες δερματικές και αγγειακές παθολογίες:

 • λεμφαδενοπάθεια. Μια διευρυμένη φλέβα μπορεί να βλάψει τα αγγεία του λεμφικού συστήματος, τα οποία μεταφέρουν και απορρίπτουν τοξίνες και μεταβολικά προϊόντα. Η βλάβη στα λεμφαγγεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λεμφοίδημα, το οποίο είναι οίδημα των κάτω άκρων.
 • δερματίτιδα, η οποία συνοδεύεται από κνησμό και εξάνθημα στην περιοχή των κιρσών. Τις περισσότερες φορές, το εξάνθημα εντοπίζεται στο κάτω πόδι και στον αστράγαλο. Η δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει εύκολη αιμορραγία, ερεθισμό του δέρματος και μόλυνση.

Πώς αντιμετωπίζετε τους κιρσούς;

Εάν τα συμπτώματα των κιρσών είναι ήπια, τότε αρκεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα που θα συνταγογραφήσει ο φλεβολόγος (θεραπεία φλεβικών παθήσεων). Όταν όμως οι κιρσοί προκαλούν ενόχληση, όπως πόνο, κηλίδα, κόπωση στα πόδια, πρήξιμο ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, απαιτείται θεραπεία, η οποία αποτελείται από τις ακόλουθες μεθόδους:

 • κάλτσες συμπίεσης, τα οποία συμπιέζουν μέτρια τα πόδια και τις φλέβες των κάτω άκρων, ώστε το αίμα να μην λιμνάζει σε αυτά. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο. Οι κάλτσες πρέπει να φοριούνται για τουλάχιστον 6 μήνες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Επίσης, το να φοράτε κάλτσες θα πρέπει να συνδυάζεται με τακτική σωματική δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται περισσότερο τα πόδια: τρέξιμο, μηχανές γυμναστικής, ποδηλασία.
 • κατάλυση ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος: Ένας καθετήρας μιας χρήσης εισάγεται στη φλέβα, προκαλώντας τη θέρμανση της φλέβας και την κατάρρευσή της. Ως αποτέλεσμα, η φλέβα κλείνει και το φλεβικό αίμα ρέει μέσω υγιών φλεβών προς την καρδιά.
 • σκληρυντική θεραπεία. Ο γιατρός εγχέει ένα φάρμακο που μετατρέπει το τμήμα της φλέβας σε συνδετικό ιστό, ο οποίος κλείνει τον αυλό της φλέβας και επιτρέπει στο αίμα να ρέει μέσω των κοντινών υγιών αγγείων.
 • χειρουργικές μεθόδουςπου περιλαμβάνει απολίνωση ή πλήρη αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς στα πόδια στις γυναίκες;

Η θεραπεία των κιρσών δεν εξαρτάται από το φύλο: είναι η ίδια για τις γυναίκες με τους άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν χαρακτηριστικά θεραπείας σε έγκυες γυναίκες. Οι κιρσοί σε εγκύους αυξάνουν τον κίνδυνο μαιευτικών και αγγειακών επιπλοκών, μπορεί να οδηγήσουν σε ασταθή εγκυμοσύνη και να αυξήσουν τη συχνότητα τοξικότητας σε εγκύους. Ως εκ τούτου, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπεία των κιρσών σε εγκύους.

Η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιείται σε ακραίες περιπτώσεις, όταν οι κιρσοί συνοδεύονται από φλεβική ανεπάρκεια και επιπλοκές όπως ο σχηματισμός τροφικών ελκών ή θρομβωτικών παθολογιών. Οι μικροεπεμβατικές μέθοδοι όπως η σκληροθεραπεία και η αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες σπάνια συνταγογραφούνται ορμονικοί παράγοντες και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η κύρια μέθοδος θεραπείας των κιρσών στις γυναίκες είναι η συντηρητική θεραπεία με τη μορφή συμπίεσης (κάλτσες συμπίεσης) σε συνδυασμό με φάρμακα που βελτιώνουν τη διατροφή των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (φλεβοτροπικοί παράγοντες). Εάν η θεραπεία συμπίεσης είναι αναποτελεσματική, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που δεν διεισδύουν στον πλακούντα και δεν επηρεάζουν το έμβρυο.

Επιπλοκές κιρσών

Οι κιρσοί που δεν θεραπεύονται μπορεί να περιπλέκονται από τροφικά έλκη, οξεία θρομβοφλεβίτιδα και αιμορραγία από προσβεβλημένες φλέβες.

Τα τροφικά έλκη σχηματίζονται συχνότερα στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω ποδιού και πάνω από τον αστράγαλο. Τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης ελκών είναι η δερματίτιδα: το δέρμα γίνεται φλεγμονή και φαγούρα. Στη συνέχεια σχηματίζονται μεμονωμένες και πολλές μικρές επώδυνες πληγές, από τις οποίες εκκρίνονται μικρές ποσότητες πύου ή φλεγμονώδους υγρού.

Με την οξεία θρομβοφλεβίτιδα, εμφανίζεται σφράγιση στις επιφανειακές φλέβες, που συνοδεύεται από πόνο και ερυθρότητα κατά μήκος της φλέβας. Ένας ασθενής με οξεία θρομβοφλεβίτιδα δυσκολεύεται να περπατήσει λόγω δυσφορίας και πόνου στα πόδια. Μια θρομβωμένη φλέβα μπορεί να σπάσει. Στη συνέχεια εμφανίζεται βαριά αιμορραγία, που οδηγεί σε μαζική απώλεια αίματος.

Πρόληψη κιρσών

Για την πρόληψη των κιρσών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις. Οι πιο αποτελεσματικές συμβουλές και μέθοδοι:

 • προτιμάτε πάντα τη σωματική δραστηριότητα από την ακινησία, π. χ. Β. ανεβείτε μόνοι σας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αν χρειαστεί να κάνετε 1-2 στάσεις, μην ανεβείτε σε κανένα μεταφορικό μέσο και περπατήστε.
 • Προσέξτε το βάρος σας - το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας πρόκλησης για κιρσούς.
 • Ο τρόπος ζωής με κινητό είναι το κλειδί για την πρόληψη των κιρσών. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι λογική. Δεν συνιστάται η άρση βαρών, καθώς η άρση βαρών ασκεί μεγάλη πίεση στα πόδια και οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος σε αυτά. Τα καλύτερα αθλήματα για τα κάτω άκρα είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση, η αεροβική. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει το κάτω πόδι και τον αστράγαλο, όπως ποδόσφαιρο ή σκι.
 • Εάν έχετε καθιστική ζωή, σηκώνεστε από την καρέκλα σας κάθε 40 λεπτά και κάντε μια μικρή ρουτίνα προθέρμανσης: καθίστε ή απλώς περπατήστε 5-10 φορές.
 • επιλέξτε άνετα παπούτσια χωρίς ψηλά τακούνια, προσπαθήστε να πηγαίνετε ξυπόλητοι όσο πιο συχνά γίνεται.
 • Περπατήστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
 • Εάν έχετε μια όρθια εργασία, πάρτε κάλτσες συμπίεσης και φορέστε τις ενώ εργάζεστε. Έτσι τονώνεις τις φλέβες των κάτω άκρων και το αίμα δεν λιμνάζει σε αυτές.

Εάν τα πόδια σας πονάνε χωρίς προφανή λόγο, αισθάνεστε κόπωση και πρήξιμο και εμφανίζονται καμπύλες μπλε ή μοβ φλέβες στο δέρμα σας, μπορεί να έχετε κιρσούς στα κάτω άκρα σας. Μην καθυστερείτε τη θεραπεία και συμβουλευτείτε γιατρό για συμβουλές και διάγνωση.