Κιρσοί της λεκάνης

Οι κιρσοί στο σώμα μας δεν μπορούν να εντοπιστούν μόνο στα πόδια. Η περιοχή της πυέλου είναι ένα άλλο σημείο όπου μπορούν επίσης να εμφανιστούν κιρσοί. Μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία συνήθως υπάρχουν διεσταλμένες φλέβες στη μικρή λεκάνη εμφανίζεται στις γυναίκες και συνοδεύεται από ενόχληση και περιοδικό πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Στους άνδρες υπάρχουν και κιρσοί της λεκάνης, οι οποίοι όμως εκδηλώνονται κυρίως με την επέκταση των φλεβών του σπερματικού μυελού (κιρσοκήλη). Αυτή η παθολογική διαδικασία στους άνδρες μπορεί να συνοδεύεται από ενόχληση, βαρύτητα στο όσχεο και πόνο στην οικειότητα.

Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα με κιρσούς της πυέλου

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι κιρσοί της λεκάνης ή όπως λέγεται επίσης - το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού πόνου, εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές γυναίκες - μεταξύ 18 και 48 ετών. Ο αριθμός των ασθενών με αυτή τη νόσο αυξάνεται πολλαπλάσια με την ηλικία. Τα στατιστικά είναι απογοητευτικά. Έτσι, μέχρι την ηλικία των 18-19 ετών, το 15-18% των γυναικών διαπιστώνεται ότι έχουν κιρσούς της λεκάνης και μέχρι την ηλικία των 48 ετών ο αριθμός τους αυξάνεται στο 70-80%.

Αιτίες κιρσών της πυέλου

Ο πρώτος λόγος είναι η σωματική αδράνεια. Περιλαμβάνει επίσης την ιδιαιτερότητα της εργασίας του ασθενούς, «καθιστή» ή «όρθια» εργασία. Εάν ένα άτομο παραμείνει σε ορθόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η φλεβική εκροή διαταράσσεται και αυτό οδηγεί σε στασιμότητα στη μικρή λεκάνη. Οι βαλβίδες στις παθολογικά διευρυμένες φλέβες δεν προσκολλώνται πλέον σταθερά μεταξύ τους, δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των βαλβίδων και το αίμα εκτρέπεται προς τα κάτω λόγω της βαρύτητας. Το αίμα πυκνώνει σε τέτοιες φλέβες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα αυξάνεται σε μέγεθος και αρχίζει να πιέζει τις φλέβες από κάτω. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ορμονικό υπόβαθρο αλλάζει, ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος στη λεκάνη αυξάνεται.

Ωστόσο, για να καθησυχαστούν οι γυναίκες που προετοιμάζονται για σύλληψη και εγκυμοσύνη, τέτοιοι κιρσοί δεν αποτελούν άμεση απειλή. Με κιρσούς της μικρής λεκάνης, ο τοκετός συνήθως δεν είναι αξιοσημείωτος. Μια δυσάρεστη στιγμή - στο 30-40% των εγκύων παρατηρείται διεύρυνση των φλεβών του αιδοίου και του περίνεου. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αμέσως μετά τη γέννηση, αυτές οι φλέβες μειώνονται σημαντικά και εξαφανίζονται εντελώς μετά από ένα χρόνο. Μετά τη γέννηση, οι κιρσοί της λεκάνης παραμένουν μόνο στο 2-6% των ασθενών.

Ο τρίτος λόγος είναι η παρουσία διαφόρων τύπων γυναικολογικών παθολογιών, για τη θεραπεία των οποίων χρησιμοποιούνται ορμονικά φάρμακα.

Ο τέταρτος λόγος είναι το κάπνισμα. Είναι πολύ επικίνδυνο να καπνίζετε ενώ χρησιμοποιείτε ορμονικά αντισυλληπτικά. Το κάπνισμα πυκνώνει το αίμα όπως και τα ορμονικά αντισυλληπτικά. Εξ ου και τα πολλά γελοία ατυχήματα που είναι γνωστά στην ιατρική όταν τα κορίτσια που καπνίζουν που έπαιρναν ορμονικά αντισυλληπτικά πέθαιναν από θρόμβωση.

Ο πέμπτος λόγος είναι η παχυσαρκία. Εάν είστε υπέρβαροι, το φορτίο στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνεται σημαντικά.

Ο έκτος λόγος είναι η οικολογική κατάσταση στην κατοικημένη περιοχή, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών της πυέλου

 1. επώδυνες περίοδοι?
 2. επαναλαμβανόμενος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, καθώς και στην περιοχή της πυέλου, που ακτινοβολεί στο ιερό οστό, στο κάτω μέρος της πλάτης, στο περίνεο.
 3. Πόνος και δυσφορία στον αιδοίο ή στον κόλπο κατά τη διάρκεια και μετά την οικειότητα.
 4. υπερβολική απόρριψη βλέννας από τον κόλπο, συνήθως στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου.
 5. ορατή επέκταση των φλεβικών αγγείων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στη βουβωνική χώρα. «Αστερίσκος», «Mesh» στους γλουτούς και στο πίσω μέρος των μηρών.

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα κιρσών της πυέλου;

Αν τα βρείτε όλα αυτά στον εαυτό σας, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, διαφορετικά δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ λόγω πιθανών επιπλοκών.

Ο πρώτος γιατρός που πρέπει να επισκεφτείτε είναι ένας γυναικολόγος.

Διενεργεί εξέταση και κατονομάζει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Σε όλους τους ασθενείς με υποψία για κιρσούς της πυέλου γίνεται υπερηχογραφική εξέταση των κοιλιακών οργάνων.

Ο ασθενής παραπέμπεται σε φλεβολόγο για διευκρίνιση της διάγνωσης. Θα κάνετε διπλό υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων (USDG) που θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα της φλεβικής εκροής.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, ο φλεβολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει πρόσθετες μεθόδους εξέτασης (CT, MRI ή διαγνωστική λαπαροσκόπηση). Για να γίνει ακριβής διάγνωση και να προσδιοριστεί ο βαθμός της νόσου, αυτές οι μελέτες είναι αρκετές.

Ο βαθμός των κιρσών της λεκάνης

 • 1 βαθμός - φλέβες της μικρής λεκάνης με διάμετρο έως 5 mm (εντοπίζεται βλάβη σε οποιοδήποτε φλεβικό πλέγμα της μικρής λεκάνης), η πορεία του αγγείου έχει ήδη μια ελικοειδή εμφάνιση.
 • 2 μοίρες - το μέγεθος των φλεβών είναι 6-10 mm. Οι κιρσοί στο υπερηχογράφημα είναι ορατές και σε ολόκληρη τη λεκάνη και μπορούν να επηρεάσουν μόνο το πλέγμα των ωοθηκών ή τις φλέβες στη μήτρα ή τις φλέβες του μυομητρίου.
 • Ο βαθμός 3 είναι οι ολικοί κιρσοί της πυέλου, οι κιρσοί έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 10-12 mm.

Πώς αντιμετωπίζετε τους κιρσούς της πυέλου;

Μη φαρμακευτικές θεραπείες

 • Καταπολέμηση της υποδυναμίας. Εάν η εργασία συνδυάζεται με παρατεταμένο κάθισμα ή όρθια στάση, ζεσταθείτε μετά από 1–1, 5 ώρες.
 • Διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ (ειδικά αν είστε έγκυος! )
 • Φορώντας ενδύματα συμπίεσης (κάλτσες, καλσόν) για τη βελτίωση της φλεβικής παροχέτευσης από τα κάτω άκρα.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια, αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα.
 • Δίαιτα (αποκλεισμός από τη δίαιτα αλμυρών, πικάντικων, τηγανητών). Το αλμυρό φαγητό διατηρεί πάντα υγρό στο σώμα, το οποίο οδηγεί σε οίδημα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης - ως αποτέλεσμα, η ροή του αίματος μέσω των φλεβών επιδεινώνεται. Πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας (φρούτα, λαχανικά, βότανα).
 • Ντους με αντίθεση (ειδικά στους μηρούς, στο περίνεο, στην κάτω κοιλιακή χώρα).
 • Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις αναπνοής.

φαρμακευτική αγωγή

 1. Phlebotonics - για τη βελτίωση του τόνου των κιρσών, τη μείωση της διαπερατότητάς τους.
 2. Εκχύλισμα ιπποκαστανιάς - για την ανακούφιση από τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
 3. Troxerutin - για βελτίωση της ροής του αίματος από κιρσούς, αύξηση του τόνου των φλεβών, μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.
 4. Βιταμίνη C - για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της ευθραυστότητάς τους.

Τα φλεβικά τζελ και οι αλοιφές δεν χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των κιρσών της πυέλου λόγω της εσωτερικής θέσης των προσβεβλημένων φλεβών.

Οι γιατροί συστήνουν υποχρεωτικό συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας με τη χρήση καλτσών συμπίεσης (κάλτσες, καλσόν). Υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι ένα ακραίο μέτρο που χρησιμοποιείται όταν η ιατρική διόρθωση είναι αδύνατη και αναποτελεσματική και η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές.

Χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με τον επιπολασμό, τη θέση και τη διάμετρο των παθολογικών φλεβών. Εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η επιλογή του τύπου χειρουργικής συσκευής είναι ατομική καθώς όλα εξαρτώνται από την τοποθεσία και τον επιπολασμό.