Κιρσοί της λεκάνης

Ο συνεχής πυελικός πόνος στις γυναίκες σχετίζεται συχνά με κυκλοφορικές διαταραχές σε αυτό το επίπεδο. Μια λανθάνουσα επέκταση των πυελικών φλεβών δεν είναι ασυνήθιστη. Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσουμε - θα εξετάσουμε σε αυτό το υλικό!

Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς με κιρσούς της λεκάνης

Οι ιατρικές στατιστικές δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες μέσης ηλικίας υποφέρουν από επαναλαμβανόμενους πόνους στην κάτω κοιλιακή χώρα. Περίπου οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις σχετίζονται με κυκλοφορικές διαταραχές. Αυτό εκδηλώνεται με συμφόρηση αίματος και επακόλουθη έκχυση μεσοκυττάριου υγρού στην πυελική κοιλότητα. Η συμφόρηση οδηγεί σε συμπίεση των μαλακών ιστών των οργάνων. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη ενός συνδρόμου πόνου. Η αιτία αυτής της παθολογικής διαδικασίας είναι οι κιρσοί της λεκάνης.

Συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια εξελίσσεται αργά σε όλη τη ζωή της γυναίκας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για τα αίτια αυτού του φαινομένου και μεθόδους αποτελεσματικής θεραπείας.

Μηχανισμός ανάπτυξης

Σε μια φλέβα που λειτουργεί κανονικά, το αίμα ρέει μόνο προς μία κατεύθυνση. Η αντίστροφη ροή εμποδίζεται από το σύστημα βαλβίδων. Καθώς οι βαλβίδες χάνουν την ακεραιότητα και την ελαστικότητά τους, αναπτύσσεται μια σταδιακή αντίστροφη ροή φλεβικού αίματος. Με μια παρατεταμένη παθολογική διαδικασία, αυτό οδηγεί σε συνεχή στασιμότητα του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το τοίχωμα του αγγείου διαστέλλεται και η φλεβική κοιλότητα διαστέλλεται. Χάνει το εύρος ζώνης του και την ικανότητα συμπίεσης όταν χρειάζεται.

Στο αρχικό στάδιο, ο πόνος σε αυτή την ασθένεια εμφανίζεται λόγω παραβίασης των νευρικών απολήξεων που νευρώνουν τα αγγειακά τοιχώματα της φλεβικής κλίνης.

Πιθανές αιτίες

Προς το παρόν, η επιστήμη δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία αυτής της ασθένειας. Οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τους ακόλουθους.

 1. Φυσιολογία Εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται σημαντική αύξηση του όγκου του κυκλοφορούντος αίματος. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους για την έγκυο γυναίκα. Πιστεύεται ότι ο υπερβολικός όγκος αίματος σε συνδυασμό με το υπερβολικό σωματικό βάρος συμβάλλει στη διεύρυνση της φλεβικής κλίνης. Στο μέλλον, αυτό θα οδηγήσει σε συμφόρηση και βλάβη στις φλεβικές βαλβίδες.
 2. Οι επιδράσεις των οιστρογόνων. Μεγάλες ποσότητες ορμονών οιστρογόνων ρίχνονται συνεχώς στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο αποβολής χαλαρώνοντας τους μύες της μήτρας. Ωστόσο, από την άλλη, αυτές οι ουσίες έχουν αρνητική επίδραση στη συσταλτικότητα των αιμοφόρων αγγείων.
 3. Ατομικές ανατομικές παθήσεις. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν μεμονωμένα ανατομικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις φλέβες της λεκάνης. Η θέση τους είναι θεμελιωδώς δυσμενής για την έναρξη μιας εγκυμοσύνης. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η έναρξη της γονιμοποίησης οδηγεί στην ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Υπάρχει σχέση μεταξύ αυτής της πάθησης και των κιρσών των κάτω άκρων;

Οι κιρσοί στη λεκάνη μοιάζουν πολύ με την κατάσταση των κιρσών στα πόδια. Και στις δύο περιπτώσεις, επηρεάζονται οι φλεβικές βαλβίδες που βοηθούν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Η λειτουργία των βαλβίδων για την πρόληψη της επιστροφής του αίματος είναι μειωμένη. Όταν οι βαλβίδες καταρρέουν, το αίμα στις φλέβες λιμνάζει. Οι πρησμένες φλέβες επεκτείνονται, επιδεινώνοντας τη συμφόρηση. Το σύνδρομο υπερφόρτωσης των πυελικών φλεβών αναπτύσσεται κυρίως κοντά στη μήτρα, τις σάλπιγγες, τον αιδοίο, ακόμη και τον κόλπο. Η πάθηση συνήθως συνδέεται με αύξηση βάρους, η οποία είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες:

 1. σε ηλικία 20-45 ετών?
 2. σε πολύδυμες κυήσεις.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα;

Το πιο συνηθισμένο παράπονο από μια τραυματισμένη γυναίκα είναι πόνος διαφορετικού βαθμού. Το σύνδρομο πόνου είναι εγγενώς σταθερό και όχι κυκλικής φύσης. Εμφανίζεται αυξημένος πόνος:

 • πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
 • στο τέλος μιας δύσκολης μέρας εργασίας.
 • αφού σηκωθείτε για πολλή ώρα.
 • κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετός λόγος για να επισκεφτείτε έναν φλεβολόγο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συσχετιστεί με περιοδική αύξηση του συνολικού σωματικού βάρους κατά 2-5 κιλά. Το βάρος αυτό δημιουργείται κυρίως από τη διαρροή υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα της μικρής λεκάνης.

Υπάρχουν πολλά άλλα μη ειδικά συμπτώματα που έρχονται με διάφορους βαθμούς έντασης. Γενικά, τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στο τέλος της ημέρας ή μετά από αρκετή ώρα ορθοστασίας ή ακόμα και μετά την επαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να επηρεάσει τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

Τα σημάδια μπορεί επίσης να είναι:

 • Πρήξιμο του αιδοίου και του κόλπου.
 • Κιρσοί των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, των γλουτών, των ποδιών.
 • μη φυσιολογική εμμηνορροϊκή αιμορραγία.
 • πόνος όταν αγγίζετε το κάτω μέρος της κοιλιάς.
 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή.
 • επώδυνες περίοδοι?
 • Πόνος στην πλάτη;
 • κολπική έκκριση?
 • γενική αδυναμία και απάθεια.
 • Κατάθλιψη και κατάθλιψη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρουσία του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης δεν είναι εμφανής και η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο αφού αποκλειστούν άλλες ασθένειες. Παρόμοιες διαταραχές που μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ενδομητρίωση;
 • Ινομυώματα της μήτρας;
 • Πρόπτωση της μήτρας (η μήτρα βυθίζεται βαθύτερα στη λεκάνη λόγω των αδύναμων μυών του πυελικού εδάφους).

Διαγνωστική και εργαστηριακή έρευνα

Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι σημαντικές για την πλήρη διάγνωση της παρουσίας στασιμότητας. Συνήθως ανατίθεται σε μια γυναίκα ένα τυπικό πακέτο εξετάσεων.

Υπερηχογραφική εξέταση των πυελικών οργάνων. Βοηθά στην αξιολόγηση της κατάστασης της μήτρας και άλλων οργάνων της λεκάνης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οπτικοποίηση της ροής του αίματος και της παρουσίας κιρσών στη λεκάνη. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Γενικά φθηνό και αποτελεσματικό.

Φλεβογράφημα. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο παρελθόν για τη διάγνωση της συμφόρησης αίματος στην πυελική κοιλότητα, αλλά τώρα αντικαθίσταται από αξονική τομογραφία όταν είναι δυνατόν. Η εξέταση περιλαμβάνει την έγχυση μιας ειδικής χρωστικής σε μια φλέβα στη βουβωνική χώρα σας και στη συνέχεια την εξέτασή της με ακτινογραφίες. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία. Η εξέταση είναι ανώδυνη, αλλά υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης στο σκιαγραφικό. Δεν αποκλείεται επίσης η πιθανότητα έκθεσης σε ακτινοβολία των πυελικών οργάνων.

Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση των κιρσών της πυέλου. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να εξετάσετε οπτικά την ανατομία της λεκάνης και να εντοπίσετε κιρσούς της λεκάνης. Αυτό οφείλεται στην έκθεση σε ακτινοβολία και δεν συνιστάται ως εξέταση σε έγκυες γυναίκες.

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία ή σκιαγραφικά μέσα. Αυτή είναι μια ανώδυνη εξέταση. Οι εικόνες είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι η προτιμώμενη μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση των περισσότερων περιπτώσεων. Η εξέταση διαρκεί περίπου 15 λεπτά και πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία.