Κιρσοί των χειλέων: αιτίες, συμπτώματα, μέθοδοι θεραπείας

Οι φλεβικές παθολογίες παρατηρούνται συχνότερα σε ασθένειες των κάτω άκρων, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια τέτοια εκδήλωση όπως οι κιρσοί των χειλέων μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες ακόμη και χωρίς προβλήματα με τα πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις φλέβες σε αυτήν την περιοχή, παραβίαση της ροής του αίματος στα πυελικά όργανα και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής και της εργασίας. Τις περισσότερες φορές, μια τέτοια παθολογία των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας σημειώνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, όταν το φορτίο σε αυτήν την περιοχή μερικές φορές αυξάνεται, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα αυτής της ασθένειας και πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι προκλητικοί παράγοντες για να διατήρηση της υγείας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Τι είναι η ασθένεια

Οι κιρσοί των χειλέων με συμπτώματα χαρακτηριστικά αυτής της παθολογίας μπορούν να παρατηρηθούν λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, ωστόσο, η έναρξη της εγκυμοσύνης έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της νόσου και στην περαιτέρω εξέλιξή της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιούνται ορμονικές αλλαγές στο σώμα, το σωματικό βάρος αυξάνεται σταδιακά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας με προεξέχουσες φλέβες, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάπτυξη κιρσών.

Η ανίχνευση αυτής της ασθένειας πραγματοποιείται από έναν φλεβολόγο, ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει ακόμη και το αρχικό στάδιο της νόσου μέσω εξωτερικής εξέτασης. Για μια πιο ακριβή διάγνωση, διεξάγεται ένας αριθμός εξετάσεων των χειλέων της γυναίκας, οι οποίες καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό όχι μόνο της παρουσίας προεξεχόντων φλεβών, αλλά και τον καθορισμό του σταδίου της παθολογίας. Η ακριβής διάγνωση, στην οποία είναι δυνατός ο εντοπισμός κιρσών του αιδοίου, επιτρέπει στον γιατρό να συντάξει το πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα, το οποίο θα εξαλείψει γρήγορα τις εμφανείς εκδηλώσεις της παθολογίας.

Πόνος με κιρσούς των χειλέων

Το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης κιρσών σε αυτό το μέρος του σώματος της γυναίκας έχει σχετικά λίγες εκδηλώσεις (για παράδειγμα, βάρος και φούσκωμα στο περίνεο, κνησμός και κάψιμο, που είναι πιο έντονες κατά την ούρηση), καθώς αυξάνεται η εξέλιξη των συμπτωμάτων, που αυξάνει την ποιότητα ζωής της γυναίκας μειώνει σημαντικά συνολικά και επιδεινώνει τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η απαραίτητη θεραπεία, τόσο πιο εύκολα θα γίνει ανεκτή η εγκυμοσύνη από τη γυναίκα και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εκδηλωθούν στο μέλλον οι παρενέργειες αυτής της παθολογίας.

Συμπτώματα κιρσών των χειλέων

Οι θεωρούμενες εκδηλώσεις της νόσου της γυναικείας γεννητικής περιοχής είναι αρκετά χαρακτηριστικές, γεγονός που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό τους ακόμη και στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και την πρόληψη της έξαρσης των εκδηλώσεων. Οι κιρσοί στα χείλη προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και κατά την έναρξη και την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης, όταν το σωματικό βάρος αυξάνεται σημαντικά και επηρεάζονται τα γεννητικά όργανα και τα κάτω άκρα της γυναίκας.

Επίσης, οι ακόλουθες εκδηλώσεις θα πρέπει να αποδοθούν στα συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας:

  • η εμφάνιση ενός αισθήματος πληρότητας στην περιοχή του περινέου.
  • Κάψιμο και φαγούρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα έντονα κατά την ούρηση.
  • μια διεύρυνση των χειλέων λόγω της διόγκωσης των φλεβών από την επιφάνεια του οργάνου.
  • Πρήξιμο των ιστών;
  • Δυσφορία κατά τη διάρκεια στενών σχέσεων.
  • Πόνος επίσης κατά τη διάρκεια μέτρων υγιεινής.
  • μια διεύρυνση των φλεβών στην περιοχή του περινέου, η οποία μπορεί επίσης να φανεί κατά την ανίχνευση αυτής της περιοχής.

Εκτός από τα αναφερόμενα συμπτώματα, τα οποία καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό της τρέχουσας παθολογίας σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής της, είναι δυνατό να προσδιοριστούν υποκειμενικές εκδηλώσεις που εμφανίζονται με την έναρξη της εγκυμοσύνης και με ορμονικές διαταραχές.

Αιτίες κιρσών των χειλέων

Οι αιτίες των κυκλοφορικών διαταραχών στο περίνεο και τα χείλη είναι τις περισσότερες φορές η ανάπτυξη της εγκυμοσύνης, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η καθιστική δραστηριότητα ως αιτία των κιρσών των χειλέων

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων και προδιαθέτουν την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας. Οι φλεβολόγοι αναφέρονται σε τέτοιους προκλητικούς παράγοντες:

  1. Κληρονομία. Εάν κάποιος στην οικογένεια είχε φλεβικές παθήσεις, κυκλοφορικές διαταραχές ή φλεβική ανεπάρκεια, τότε μια γυναίκα μπορεί να περιμένει κιρσούς στο περίνεο, ειδικά στα χείλη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  2. Καθιστική ζωή και ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα. Η στασιμότητα της κυκλοφορίας του αίματος, ειδικά στα όργανα της πυέλου, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας με μόνιμο αρνητικό αποτέλεσμα.
  3. Ευσαρκία. Είναι ένα σημαντικό σωματικό βάρος που είναι κατά κύριο λόγο ικανό να ασκήσει αρνητική επίδραση στις φλέβες των κάτω άκρων και της λεκάνης. Επομένως, ελέγχοντας το δικό σας βάρος, η έγκαιρη εξάλειψη των περιττών κιλών θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης κιρσών σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Η τάση των χειλικών φλεβών να μειώνουν τον τόνο τους, τα εξογκώματα και τις διαταραχές της κυκλοφορικής διαδικασίας μπορεί επίσης να γίνει έμμεση αιτιολογική εξέλιξη της εν λόγω παθολογίας. Ο συνδυασμός αιτιών και προκλητικών παραγόντων θα πρέπει να θεωρείται ως η κύρια αιτία εμφάνισης και περαιτέρω έξαρσης της φλεβικής ανεπάρκειας στο περίνεο των χειλέων. Οι κιρσοί των χειλέων, κατά κανόνα, εμφανίζονται όταν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για την ανάπτυξή τους (έναρξη και ανάπτυξη εγκυμοσύνης, ορμονικές αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), καθώς και με προκλητικούς παράγοντες και έγκαιρη ανίχνευση του αρχικού σταδίου η παθολογία.

Οι κιρσοί στα γεννητικά όργανα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να θεωρηθούν μια αρκετά συχνή ασθένεια που εμφανίζεται σε περίπου 40-60% των εγκύων γυναικών στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, κατά την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σε 10-20. % βρίσκονται από γυναίκες. Ένας φλεβολόγος και γυναικολόγος υπεύθυνος για την εγκυμοσύνη θα βοηθήσει στην έγκαιρη πραγματοποίηση της σωστής διάγνωσης, στη σύνταξη ενός θεραπευτικού σχήματος και στην επίτευξη άλλων προληπτικών αποτελεσμάτων.

Μέθοδοι θεραπείας

Η θεραπεία των κιρσών των χειλέων γίνεται μόνο μετά την τελική και επιβεβαιωμένη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της γυναίκας και την πορεία της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος, είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για τον εντοπισμό των πιθανών παρενεργειών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο σώμα μιας εγκύου γυναίκας, ώστε να μην προκληθεί η ανάπτυξη παρενεργειών με τη μορφή αλλεργιών, επιδείνωση των υπαρχόντων συμπτωμάτων.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας των κιρσών του περίνεου και των χειλέων θεωρούνται ο συνδυασμός αλλαγής του τρόπου ζωής της γυναίκας, αύξησης της φυσικής της δραστηριότητας, καθώς και διενέργειας ορισμένων φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών για τη βελτίωση της ροής του αίματος στα πυελικά όργανα. Η χρήση των φαρμάκων συμφωνείται δοκιμαστικά με τον θεράποντα ιατρό, πραγματοποιείται δοκιμή για την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων του σώματος της εγκύου και καταρτίζεται ένα σχέδιο έκθεσης που εξαλείφει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας θεραπείας. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση, που συνήθως συνταγογραφείται στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Κιρσοί των χειλέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αλοιφές για εξωτερική χρήση

Οι βενοτονικές αλοιφές εξασφαλίζουν την ταχύτερη διείσδυση του δραστικού συστατικού απευθείας στην πάσχουσα περιοχή, ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά τις πρώτες λίγες εφαρμογές της αλοιφής. Πρώτα απ 'όλα, όταν το χρησιμοποιείτε, οι οδυνηρές αισθήσεις και ο κνησμός θα εξαλειφθούν.

Τα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία των κιρσών των χειλέων περιλαμβάνουν φαρμακευτικές αλοιφές, οι οποίες εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή 2-3 φορές την ημέρα για μια περίοδο που ορίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Η διάρκεια της χρήσης τους εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου όσο και από τον βαθμό ευαισθησίας του οργανισμού στη δραστική ουσία του επιλεγμένου φαρμάκου.

χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση μπορεί να συνταγογραφηθεί σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όταν τα συμπτώματα δεν επιτρέπουν την κανονική σεξουαλική ζωή, προκαλούν δυσάρεστες και οδυνηρές αισθήσεις στην καθημερινή ζωή. Η χειρουργική διαδικασία σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε τις προεξέχουσες φλέβες για να σταθεροποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα χείλη.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος θεραπευτικής δράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την παρουσία αποδεικτικών στοιχείων και μετά από το διορισμό γιατρού.

Ενδύματα συμπίεσης

Η χρήση ρουχισμού συμπίεσης, που εξασφαλίζει τη φυσιολογική θέση των φλεβών και την απαραίτητη κίνηση στους ιστούς των χειλέων, αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Υπάρχουν διάφορες μάρκες τέτοιων ρούχων, που συνήθως συνταγογραφούνται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Θεραπεία στο σπίτι με λαϊκές μεθόδους

Η θεραπεία αυτής της παθολογίας είναι δυνατή στο σπίτι χρησιμοποιώντας λαϊκές μεθόδους, αλλά αυτός ο τύπος έκθεσης θα πρέπει να συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον θεράποντα ιατρό. Πιο αποτελεσματικό στο αρχικό στάδιο της παθολογίας και ως προφυλακτικός παράγοντας.

Οι κιρσοί, χαρακτηριστικοί των φλεβών των χειλέων, μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρύες κομπρέσες, χυμό μούρου, λουτρά ισχίου.

Όπως δείχνει η πρακτική, οι κρύες κομπρέσες σάς επιτρέπουν να απαλλαγείτε από τον κνησμό και το κάψιμο σε αυτήν την περιοχή για να μειώσετε τον βαθμό διόγκωσης των προσβεβλημένων φλεβών. Συνήθως χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα, μετά το οποίο μια αλοιφή που επιλέγει ο γιατρός εφαρμόζεται στις φλέβες για να αυξήσει τον τόνο των φλεβών.

Ο χυμός Rowanberry έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία και την πρόληψη της μείωσης του τόνου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων και των φλεβών. Η από του στόματος κατάποση σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από τα εμφανή συμπτώματα των κιρσών στην περιοχή του περινέου στις γυναίκες. Ο αραιωμένος χυμός χρησιμοποιείται επίσης για κρύες κομπρέσες.

Τα λουτρά Sitz βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, στην ανακούφιση από το πρήξιμο των ιστών. Σε τέτοια λουτρά μπορούν επίσης να προστεθούν αφεψήματα φαρμακευτικών βοτάνων που ανακουφίζουν από φλεγμονές, χυμός από τέφρα του βουνού. Η λίπανση των χειλέων μετά από τέτοια λουτρά με αλοιφές με φλενοτονωτική δράση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Υπάρχει κίνδυνος φυσιολογικής εγκυμοσύνης με κιρσούς των χειλέων;

Τα αρχικά στάδια της εν λόγω ασθένειας δεν αποτελούν απειλή για την εγκυμοσύνη, αλλά οι κιρσοί σε αυτήν την περιοχή προκαλούν δυσάρεστες αισθήσεις σε μια έγκυο γυναίκα, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής της. Οι κιρσοί που αναπτύσσονται στα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ανιχνεύονται εγκαίρως - αυτό θα εξαλείψει ακόμη και μια μικρή απειλή για τη στάση του σώματος.

Συμβουλευτική ασθενών

Ως συστάσεις για την πρόληψη της νόσου, οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή της εμφάνισης παχυσαρκίας, τον έλεγχο της σωματικής δραστηριότητας και την πρόληψη της στασιμότητας του αίματος στα πυελικά όργανα.

Οι κιρσοί στα χείλη που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να προληφθεί. Η προσοχή στην υγεία και η εξάλειψη των προκλητικών παραγόντων καθιστούν δυνατή τη μετάδοση της εγκυμοσύνης με τον ευκολότερο τρόπο.