Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς

Υγιή πόδια μετά από θεραπεία κιρσών

Οι κιρσοί είναι μια κοινή ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διεύρυνση του αυλού των αιμοφόρων αγγείων, δυσλειτουργία του βαλβιδικού συστήματος και εμφάνιση παλινδρόμησης αίματος. Η παθολογική διαδικασία μπορεί να εντοπιστεί σε διαφορετικά μέρη, επομένως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθενειών:

 • Διαστολή των φλεβών του οισοφάγου.
 • φλέβες του ορθού (αιμορροΐδες)?
 • Φλέβες της μικρής λεκάνης;
 • Φλέβες του σπερματικού μυελού (κιρσοκήλη);
 • Φλέβες των κάτω άκρων.

Οι κιρσοί των ποδιών θεωρούνται οι πιο συχνοί. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού πάσχει από αυτό, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες. Οι κιρσοί στα πόδια δεν είναι μόνο άσχημες προεξέχουσες φλέβες, αλλά και πολλές δυσάρεστες αισθήσεις και δυσφορία. Η παθολογική διαδικασία συνοδεύεται από σοβαρότητα, πόνο, οίδημα και συχνά οδηγεί σε επικίνδυνες επιπλοκές: θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση, τροφικά έλκη. Πολλοί θέλουν να μάθουν πώς να απαλλαγούν για πάντα από τους κιρσούς, καθώς μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Όμως, δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο είναι μη αναστρέψιμο και το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου.

αιτίες

Τα αίτια των κιρσών δεν είναι ακόμη σαφώς κατανοητά. Εννοείται ότι η νόσος συνοδεύεται από λέπτυνση, αδυναμία και απώλεια ελαστικότητας του αγγειακού τοιχώματος, καθώς και ανεπάρκεια της βαλβίδας. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες γίνονται ανομοιόμορφα διευρυμένες, τεντωμένες, μακριές, ελικοειδής, οζώδεις. Θεωρείται ότι μια γενετική προδιάθεση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, δηλαδή αδύναμα αγγεία και ελαττωματικές βαλβίδες από τη γέννηση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κιρσών, αν και δεν είναι οι αιτίες τους:

 • Κληρονομικότητα (σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος της νόσου σε άτομα των οποίων οι γονείς πάσχουν από αυτήν είναι έως και 70%).
 • Ανήκοντας στο γυναικείο φύλο. Οι λόγοι για αυτό είναι οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση καθώς και η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών και η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών.
 • Εργασιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με μακρά παραμονή στα πόδια ή σε καθιστή θέση (κομμωτής, πωλητής, χειρουργός, σερβιτόρος, οδηγός, λογιστής, προγραμματιστής και άλλοι).
 • Ηλικία κατά την οποία η αποδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και η φθορά της βαλβιδικής συσκευής είναι φυσικό φαινόμενο.
 • Λειτουργικές παρεμβάσεις.
 • Καθιστική ζωή.
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω παχυσαρκίας, εγκυμοσύνη, άρση βαρών (loader, άρσης βαρών), συχνή καταπόνηση με χρόνια δυσκοιλιότητα και βήχα.

Μέθοδοι θεραπείας

Οι κιρσοί είναι μια χρόνια διαδικασία που ξεκινά σταδιακά και εξελίσσεται μόνο με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι σήμερα, είναι αδύνατο να νικηθεί εντελώς η ασθένεια, αλλά είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή της και να μειωθούν τα συμπτώματα εάν χρησιμοποιηθεί πολύπλοκη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

 • Αλλαγή τρόπου ζωής;
 • Διατροφή;
 • ασκήσεις φυσιοθεραπείας?
 • Θεραπεία συμπίεσης;
 • Φάρμακα (για εσωτερική χρήση και τοπική χορήγηση).
 • χειρουργική επέμβαση;
 • θερμικές διεργασίες·
 • Λαϊκές μέθοδοι.

Θα πρέπει να παλεύετε με τους κιρσούς όλη σας τη ζωή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυτοθεραπεία. Είναι απαραίτητο να εξεταστεί από φλεβολόγο ή αγγειοχειρουργό που θα διαγνώσει, θα καθορίσει το στάδιο της νόσου και τη βαρύτητα της βλάβης και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Το κύριο καθήκον είναι η εξάλειψη ή η μείωση των κλινικών εκδηλώσεων, η διακοπή της εξέλιξης, η πρόληψη των υποτροπών και η ανάπτυξη επιπλοκών.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το εάν ο ασθενής ακολουθεί όλες τις συστάσεις του γιατρού. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια σε πρώιμο στάδιο εάν δεν υπάρχει πόνος, αλλά έχουν εμφανιστεί βραδινό πρήξιμο, βαρύτητα και κούραση στα πόδια, μικρές φλέβες αράχνης στο δέρμα.

Διόρθωση τρόπου ζωής

Χωρίς να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τους κιρσούς. Οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται είναι εντελώς κοινότοποι και η αποτυχία τήρησής τους συνδέεται συνήθως με έλλειψη θέλησης ή με ανεύθυνη προσέγγιση της υγείας του ατόμου.

 • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
 • Αποχαιρετώντας τις κακές συνήθειες: το αλκοόλ και το κάπνισμα.
 • Άρνηση ηλιοθεραπείας, επίσκεψη σε ατμόλουτρα και σάουνες, ζεστά μπάνια (συμπεριλαμβανομένων των ποδόλουτρων).
 • Απόρριψη ψηλοτάκουνων (όχι υψηλότερα από 4-5 cm).
 • Φορώντας ειδική φανέλα με στρετς.
 • Παροχή φυσικής δραστηριότητας. Αυτά μπορεί να είναι περπάτημα, κολύμπι, ασκήσεις φυσικοθεραπείας, κάποια αθλήματα. Το κύριο πράγμα είναι να αποκλείσετε τα squat, την άρση βαρών, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, τα άλματα και τις πολεμικές τέχνες.
 • Σωστή διατροφή. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, βότανα, δημητριακά ολικής αλέσεως και θαλασσινά. Συνιστάται η μείωση της ποσότητας του κρέατος. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε τα καπνιστά, τηγανητά, αλμυρά, λιπαρά. Για ποτά, προτιμήστε το πράσινο τσάι, το καθαρό νερό, τα ποτά φρούτων, τους φυσικούς φρέσκους χυμούς και τον περιορισμένο καφέ.
 • Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σηκώσετε τα πόδια σας σε γωνία περίπου 20 μοιρών.
 • Αγοράστε ένα ειδικό μαξιλάρι για τα πόδια ώστε να είναι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς όταν κοιμάστε.
 • Προσπαθήστε να ξεπλένετε τα πόδια σας με κρύο νερό όσο πιο συχνά γίνεται.

Θεραπεία συμπίεσης

Το Special stretch jersey είναι πλέον διαθέσιμο σε μεγάλη γκάμα. Αυτές είναι κάλτσες για το γόνατο, κάλτσες, καλσόν διαφόρων χρωμάτων και πυκνοτήτων, που ουσιαστικά δεν διαφέρουν από τα συνηθισμένα. Έχουν γίνει μια καλή εναλλακτική για τους ελαστικούς επιδέσμους, είναι άβολα στη χρήση και δεν φαίνονται ελκυστικά εξωτερικά.

Το ειδικό ζέρσεϊ δεν μπορεί να θεραπεύσει τους κιρσούς, αλλά βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, μειώνει το στρες στις φλέβες, αποτρέπει τη συμφόρηση του αίματος, μειώνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων και προάγει την εκροή φλεβικού αίματος και λέμφου. Ένα άτομο αισθάνεται ελαφρότητα στα πόδια του, το βράδυ γίνεται λιγότερο κουρασμένο, δεν υπάρχει πρήξιμο.

Φορέστε κάλτσες συμπίεσης εάν έχετε κιρσούς

Χωρίς τη συνήθεια να φοράτε κάλτσες συμπίεσης με το χέρι, τα πράγματα στην αρχή δυσκολεύουν. Για να σας διευκολύνουμε, μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική συσκευή.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ιατρικών πλεκτών, ανάλογα με την πίεση που ασκείται. Μπορείτε να φοράτε μόνο προϊόντα συμπίεσης 1ης κατηγορίας, τα οποία θεωρούνται προφυλακτικά και προορίζονται περισσότερο για υγιή άτομα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό ανάλογα με τη διάγνωση και τη σοβαρότητα των κιρσών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα συμπίεσης μπορεί να αντενδείκνυνται σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Τα καλσόν ή οι κάλτσες επιλέγονται από τον γιατρό αυστηρά ανάλογα με το μέγεθος, διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

φαρμακευτική αγωγή

Για τη θεραπεία των κιρσών χρησιμοποιούνται δισκία και εξωτερικά μέσα σε μορφή τζελ, κρέμες και αλοιφές με διαφορετικό φάσμα δράσης. Αυξάνουν τον αγγειακό τόνο, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, προάγουν τη ροή του αίματος και αποτρέπουν τις δερματικές αλλαγές. Λέγεται ότι τα φάρμακα ανακουφίζουν από την κούραση, το βάρος, την ενόχληση, το πρήξιμο, τον κνησμό, τις κράμπες και τον πόνο στα πόδια. Εκχωρούνται αυστηρά μεμονωμένα.

Τα κύρια μέσα για τη θεραπεία των κιρσών είναι τα venotonics. Παρασκευάζονται με βάση την αλογόκαστανα, τη ρουτίνη και τα αμπελόφυλλα και είναι σχεδόν πάντα καλά ανεκτά από τους ασθενείς. Διατίθεται σε μορφή δισκίων, καψουλών, τζελ.

Θεραπεία κιρσών με αλοιφή

Είναι απαραίτητο να απλώνετε καθημερινά ένα τζελ ή κρέμα στα πόδια με κιρσούς και να τρίβετε με ελαφριές κινήσεις.

Τα αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται για τη μείωση του ιξώδους του αίματος και τη μείωση της πιθανότητας θρομβοφλεβίτιδας. Πρόκειται για αλοιφές με βάση την ηπαρίνη με ψυκτικά πρόσθετα με τη μορφή μενθόλης, καμφοράς, ευκαλύπτου. Όχι μόνο αραιώνουν το αίμα, αλλά εμποδίζουν επίσης την ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας.

Τα αντιισταμινικά μπορούν να συνταγογραφηθούν για δερματικές αλλαγές που προκαλούν κνησμό. Για τη φλεγμονή, συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια.

Χειρουργική επέμβαση

Για να απαλλαγούμε από κιρσούς, εκτελείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του αγγείου για να σταματήσει η εκροή αίματος από την επιφανειακή φλέβα προς τα βαθιά. Η επέμβαση ονομάζεται φλεβεκτομή. Στην κλασική του μορφή, χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο σε σχέση με την εμφάνιση νέων, λιγότερο τραυματικών τρόπων αντιμετώπισης των κιρσών. Μια τέτοια θεραπεία συνήθως ενδείκνυται για μεγάλες φλέβες διαμέτρους και προχωρημένη νόσο.

Μια πιο ήπια μέθοδος είναι η μικροφλεβεκτομή, κατά την οποία ένα τμήμα της φλέβας αφαιρείται τμηματικά και όχι μέσω τομής, αλλά μέσω παρακέντησης.

Θερμικές μέθοδοι

Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες θεωρείται η ασφαλέστερη και λιγότερο τραυματική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, αν και έχει κάποιες αντενδείξεις. Η μέθοδος συνίσταται στη θερμική δράση μικροκυμάτων, που κλείνει τον φλεβικό αυλό. Κύρια πλεονεκτήματα:

 • εξωνοσοκομειακή θεραπεία?
 • δεν απαιτείται αναισθησία και καμία τομή.
 • Η αποκατάσταση δεν διαρκεί πολύ.
 • η διαδικασία είναι εύκολα ανεκτή.
 • μπορεί να γίνει το καλοκαίρι.
 • δεν υπάρχουν μώλωπες μετά τη θεραπεία, το πρήξιμο και ο πόνος είναι αμελητέα.
χειρουργική θεραπεία κιρσών

Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες είναι μια ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών.

Η πήξη με λέιζερ είναι μια άλλη μέθοδος θεραπείας των κιρσών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα λέιζερ εφαρμόζεται στο τοίχωμα του αγγείου. Η ακτινοβολία οδηγεί στο να κολλήσουν τα τοιχώματα των φλεβών μεταξύ τους και στο πλήρες κλείσιμο του αυλού. Γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία με τοπική αναισθησία χωρίς τομές. Ένας καθετήρας εισάγεται στον αυλό της φλέβας, μέσω του οποίου εισάγεται ένα LED και παρέχεται ακτινοβολία. Η διαδικασία δεν είναι πολύ τραυματική και οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.

Σκληροθεραπεία

Αυτή η μη χειρουργική μέθοδος είναι από τις πιο κοινές. Χρησιμοποιείται σε μικρές φλέβες και ως μέρος σύνθετης θεραπείας μαζί με χειρουργική επέμβαση. Η ουσία είναι ότι ένα ειδικό φάρμακο με σκληρυντικό αποτέλεσμα εγχέεται σε μια φλέβα με μια λεπτή βελόνα. Αυτό προκαλεί τα τοιχώματα των αγγείων να κολλήσουν μεταξύ τους, να κλείσουν και να σταματήσουν τη ροή του αίματος. Η προσβεβλημένη φλέβα μετατρέπεται σε ένα σκέλος ίνας. Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου:

 • εξωνοσοκομειακή θεραπεία?
 • χαμηλή επεμβατικότητα?
 • απλή εκτέλεση?
 • η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 20 λεπτά.
 • καλό καλλυντικό αποτέλεσμα.
η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ως επιπλοκή των κιρσών

Όταν ξεκινήσει η ασθένεια, μπορεί να αναπτυχθεί μια επιπλοκή όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Παραδοσιακές μέθοδοι

Βάμμα καρυδιάς

Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα άγουρα καρύδια και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Βάλτε στον ήλιο για 40 ημέρες. Εφαρμόστε εάν χρειάζεται και λιπάνετε την πληγείσα περιοχή. Συνεχίστε τη θεραπεία για περίπου τέσσερις μήνες.

Φύλλο λάχανου

Κόψτε ένα φύλλο λάχανου, απλώστε μια στρώση ελαιόλαδο στη μία πλευρά, απλώστε αυτήν την πλευρά στην άρρωστη περιοχή, δώστε επίδεσμο και αφήστε το για μια μέρα. Συνεχίστε τη θεραπεία για ένα μήνα.

είδος καστανιάς

Αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές λαϊκές θεραπείες. Για την αντιμετώπιση των κιρσών φτιάχνεται ένα βάμμα από τους καρπούς του φυτού, το οποίο πρέπει να θρυμματιστεί, να γεμίσει κατά το ήμισυ σε ένα γυάλινο δοχείο (τρία λίτρα) και να γεμίσει με βότκα. Αφαιρέστε σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν τελειώσετε, τρίψτε πάνω από τα πονεμένα σημεία όλη τη νύχτα. Το αλκοολούχο βάμμα από κάστανα για εξωτερική και εσωτερική χρήση για κιρσούς μπορείτε να το αγοράσετε στο φαρμακείο.

Ασκήσεις για κιρσούς

Η φυσιοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της σύνθετης θεραπείας για τους κιρσούς.

Γυμνάσια

Εάν εμφανιστούν κιρσοί, μπορεί να προκύψει το ερώτημα εάν ο αθλητισμός και ο αθλητισμός είναι δυνατοί και ποιες ασκήσεις είναι χρήσιμες. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική σε μια τέτοια ασθένεια, επειδή η δυναμική είναι καλή για τις φλέβες και ο στατικός ηλεκτρισμός είναι επιβλαβής. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τα αθλήματα που μπορείτε να ασκήσετε και ποια φορτία είναι τα βέλτιστα. Επιπλέον, στον ασθενή μπορούν να παρουσιαστούν ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις που εκτελούνται απευθείας σε μια ιατρική μονάδα. Μπορείτε επίσης να κάνετε απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις στο σπίτι που, με τακτική άσκηση, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κιρσών.

 1. Ξαπλώστε ανάσκελα με μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας ώστε να ανεβαίνουν σε γωνία 20 μοιρών. Κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε εντελώς, πάρτε μια βαθιά ανάσα.
 2. Στην ύπτια θέση, σηκώστε τα πόδια σας κάθετα και περιστρέψτε τα πόδια σας εναλλάξ μέσα και έξω.
 3. Ξαπλώστε ανάσκελα και κουνήστε τα πόδια σας όπως όταν κάνετε ποδήλατο.
 4. Ξαπλώστε ανάσκελα, σηκώστε τα πόδια σας και σταυρώστε τα (ψαλίδι).
 5. Σταθείτε ίσια, χαμηλώστε τα χέρια, τα πόδια μαζί. Ανεβείτε αργά στις μύτες των ποδιών σας και, στη συνέχεια, κάντε πίσω το ίδιο αργά.
 6. Περπατήστε επιτόπου, μην σκίζετε τις κάλτσες σας από το πάτωμα.
 7. Καθίστε σε μια καρέκλα, λυγίστε τα οστά του αστραγάλου προς και μακριά από εσάς και μετά λυγίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας με τον ίδιο τρόπο.
 8. Ρίξτε ένα ελαστικό πίδακα νερού (εναλλάξ κρύο και ζεστό) πάνω από τα πόδια.

δίπλωμα

Οι κιρσοί είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν, ειδικά αφού υπάρχουν κάποιες σύγχρονες μέθοδοι που πρέπει να συνδυαστούν. Χωρίς θεραπεία, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών όπως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση, τροφικά έλκη, ακόμη και μια ασθένεια τόσο επικίνδυνη και θανατηφόρα όσο η πνευμονική εμβολή.