Κιρσοί της λεκάνης

Κιρσοί της λεκάνης

Συμβαίνει ότι μετά τον τοκετό, εμφανίζονται επιπλοκές στο σώμα της μητέρας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας υφίσταται σοβαρές αλλαγές, οι συνέπειες των οποίων είναι η δημιουργία μιας νέας ζωής και, δυστυχώς, μια σειρά από ασθένειες. Οι κιρσοί της λεκάνης είναι μία από τις πολλές πιθανές.

Η ασθένεια αναπτύσσεται στο 30% των εγκύων γυναικών και συχνά επηρεάζει την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Συμβαίνει τα συμπτώματα να εμφανίζονται αυτή τη στιγμή: με παρόμοιο τρόπο, το σώμα αντιδρά στο επίμονο στρες, δείχνοντας ότι η κατάσταση του σώματος έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους εννέα μήνες. Η κατάσταση γίνεται αισθητή όταν δεν γεννιέται το πρώτο παιδί ή ο τοκετός ήταν περίπλοκος.

Όταν ρωτήθηκαν πώς να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια, ορισμένοι γιατροί σηκώνουν τους ώμους τους και ζητούν να μην ανησυχούν. Εάν ο πόνος διαταράσσεται συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επιπλοκών της νόσου, η απάντηση είναι: θεραπεία!

Συμπτώματα της νόσου

Οι κιρσοί της λεκάνης κρύβονται εύκολα από ένα άτομο από μια ποικιλία άλλων ασθενειών που προκαλούν συνεχή πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Περιοδικά, η ασθένεια αναπτύσσεται παράλληλα με άλλες παθολογίες εγκυμοσύνης. Εάν ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία, τα αποτελέσματα θα παραμείνουν σίγουρα θετικά.

Οι ασθενείς με κιρσούς της πυέλου έχουν συμπτώματα:

 • Ο συνεχής πόνος στην πλάτη και ο κοιλιακός πόνος επιδεινώνονται εάν στέκεστε για μεγάλες περιόδους χωρίς να κινηθείτε. Καθώς το επίκεντρο των επώδυνων αισθήσεων αυξάνεται, υποχωρεί στο περίνεο ή στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, έλλειψη οργασμού - συμπτώματα και αιτίες ανάπτυξης της νόσου. Συχνά τα σημάδια αναπτύσσονται παράλληλα, πρέπει να παραμείνετε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε προσεκτικά τις αισθήσεις για να μην χάσετε τον ενοχλητικό πόνο. Εάν η σεξουαλική επαφή διακόπτεται για σκοπούς αντισύλληψης, ο κίνδυνος ασθένειας είναι εξαιρετικά υψηλός.
 • Η κολπική ευαισθησία είναι αυξημένη.
 • Στους εφήβους, η ασθένεια αναπτύσσεται σπάνια, προχωρά χωρίς εμφανείς εκδηλώσεις. Εάν υπάρχει αδικαιολόγητη έκκριση από τα γεννητικά όργανα, γίνεται ανησυχητικό σήμα για την επικοινωνία με έναν γιατρό. Ανεξήγητη γεννητική έκκριση εμφανίζεται επίσης σε ενήλικες γυναίκες.
 • Παράξενη αντίδραση του σώματος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
 • Βαριά εμμηνόρροια, συνοδευόμενη από συνεχή πόνο, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δυσμηνόρροια.
 • αρνητική αντίδραση σε υπερβολική σωματική άσκηση.
 • Συμφόρηση αίματος στις παραμετρικές φλέβες.
 • Μερικές φορές - δυσκολία στην ούρηση.

Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο κοινά με άλλες ασθένειες και συχνά επηρεάζουν τη μάζα των πυελικών οργάνων. Οι κιρσοί της μήτρας και οι κιρσοί του όρχεως είναι ξεχωριστές φλεγμονές που δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Η διάγνωση γίνεται από γιατρό χρησιμοποιώντας διάφορους δείκτες: τα συμπτώματα λαμβάνονται υπόψη, οι αιτίες της νόσου διευκρινίζονται αργότερα.

Θυμηθείτε ότι οι ασθενείς με κιρσούς εκφράζονται διαφορετικά, μερικές φορές δεν παρατηρούνται όλα τα συμπτώματα στο σώμα. Για να αποδείξουν ότι η διάγνωση είναι σωστή, οι γιατροί χρησιμοποιούν διεγερτικά για να ελέγξουν την ανταπόκριση του οργανισμού. Μια έγκαιρη διαγνωστική εγκατάσταση εγγυάται μια γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία. Δεν χρειάζεται να φύγετε από το σώμα, δεν μπορείτε να αφήσετε τους κιρσούς να αναπτυχθούν ατιμώρητα.

Δεν πρέπει να ασκείται η αυτοθεραπεία. Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να διαγνώσουν την ασθένεια μόνες τους χωρίς ειδικές γνώσεις - πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ακόμη και μετά την ανάγνωση πολλών άρθρων για την ασθένεια, είναι εύκολο να αγνοήσουμε τις απλούστερες αντενδείξεις που έχει οποιαδήποτε θεραπευτική διαδικασία.

Διάγνωση: Πώς επιβεβαιώνεται η διάγνωση

Επιτρέπεται η αναζήτηση συμβουλών για ασθένειες από διάφορους γιατρούς: έναν φλεβολόγο, έναν χειρουργό που ειδικεύεται στη θεραπεία των αιμοφόρων αγγείων. Ο γιατρός δίνει τις αρμόδιες συμβουλές, εξηγεί τα αίτια της νόσου και συνιστά την απαραίτητη θεραπεία.

Πριν από τη θεραπεία, θα αποδειχθεί ότι εάν έχετε οποιοδήποτε παράπονο θα επικοινωνήσετε με το γυναικολογικό τμήμα. Σε απάντηση στην καταγγελία, ο γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει μια σειρά από μελέτες που θα αποδείξουν ή θα διαψεύσουν την παρουσία παθολογιών στα εσωτερικά όργανα:

 • Φλεβογραφία μέσω της μήτρας.
 • Ωοθηκογραφία;
 • Υπερηχητικός;
 • Λαπαροσκόπηση;
 • Η αξονική τομογραφία.

Κάθε διαδικασία πραγματοποιείται με τη συγκατάθεση των θεράπων γυναικών. Οι λόγοι για την ποικιλομορφία έγκεινται στην εξέταση των ατομικών χαρακτηριστικών του ασθενούς, στις επιθυμίες της γυναίκας και ενδεχομένως σε μικρές αμφιβολίες του θεράποντος ιατρού στη διάγνωση.

θεραπεία

Εάν ένα έγκυο κορίτσι διαγνωστεί με κιρσούς της πυέλου, συχνά συνταγογραφείται ήπια θεραπεία. Περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών ιατρικών ενδυμάτων. Η γυναίκα που γεννά δεν παίρνει φάρμακα και οι επιδράσεις των φαρμάκων στο έμβρυο δεν έχουν μελετηθεί. Είναι καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να απαλλαγείτε από την ασθένεια μόνο μετά την εγκυμοσύνη. Το θεραπευτικό καλσόν παραμένει απαραίτητο μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Ο κύριος κανόνας της θεραπείας είναι η ομαλοποίηση του τρόπου ζωής του ασθενούς: είναι αδύνατο να παραμείνει σε όρθια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εργασία, ειδικά με σωματική άσκηση, πρέπει να ομαλοποιηθεί. Οι ασκήσεις για τους κιρσούς της λεκάνης δεν αμφισβητούνται, καθώς έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Διορίζεται από γιατρό. Η κύρια δράση είναι η ανακούφιση του σώματος: χρησιμοποιούνται ασκήσεις όπως "σημύδα", "ψαλίδι", "ποδήλατο" και άλλες. Ακόμη και ασκήσεις αναπνοής που ομαλοποιούν το έργο ενός κουρασμένου σώματος και επαναφέρουν τα αγγεία στην προηγούμενη κατάστασή τους είναι χρήσιμες. Συνιστάται καθημερινό ντους αντίθεσης στην περιοχή του περινέου.

Οι λόγοι για τον σχηματισμό κιρσών επηρεάζουν τη γενική κατάσταση των εσωτερικών οργάνων, ακόμη και αν τα συμπτώματα δεν έχουν παρόμοια κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι απαραίτητο να ομαλοποιήσετε τη διατροφή, να εγκαταλείψετε κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, δεν χρειάζεται να μιλάμε για φάρμακα. Συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων, οπωσδήποτε και φρέσκου φυτικού ελαίου. Είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζονται θρεπτικά συστατικά. Είναι λογικό να καταναλώνουμε περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ή παράγουν κολλαγόνο και εισέρχονται στο σώμα: η ουσία έχει θετική επίδραση στον συνδετικό ιστό των αγγείων, αποκαθιστά την προηγούμενη ευελιξία και του δίνει.

Εάν οι μέθοδοι συντηρητικής θεραπείας δεν βοηθήσουν, τότε πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται σε περιοχή όπου υπάρχει σοβαρή στάση αίματος. Ο γιατρός θα βεβαιωθεί ότι οι φλεβικές παράμετροι είναι εντάξει και λειτουργούν κανονικά.

Τι γίνεται αν οι κιρσοί αφεθούν χωρίς θεραπεία;

Οι ασθένειες που φέρνουν μαζί τους τις συνέπειες της ασθένειας δεν μπορούν να ονομαστούν θανατηφόρες και τρομερές. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό να κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια για να προχωρήσει η ασθένεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπάρχει θεραπεία, υποφέρουν τα εσωτερικά όργανα. Όταν διαγιγνώσκονται κιρσοί, επηρεάζεται το μυομήτριο της μήτρας, γεγονός που προκαλεί πολλές δυσκολίες στο σώμα να αποστραγγίσει το αίμα.

Οι ερευνητές διακρίνουν τρεις βαθμούς ανάπτυξης κιρσών:

 1. Η φλέβα ανεβαίνει στα 5 χιλιοστά, ο τύπος και η πορεία των αγγείων είναι σαν τιρμπουσόν.
 2. Η φλέβα αυξάνεται στα 6-10 χιλιοστά, είναι δυνατή η εμφάνιση χαλαρής έκστασης του ωοθηκικού πλέγματος, η βλάβη των παραμετρικών φλεβών και των φλεβών του τοξοειδούς πλέγματος της μήτρας.
 3. Η φλέβα μεγεθύνεται κατά περισσότερο από 10 χιλιοστά, οι κιρσοί της μικρής λεκάνης αποκτούν τελικά συνολική εμφάνιση ή επηρεάζονται οι φλεβικές παράμετροι.

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι ακόμη δυνατή. Στο πρώτο και το δεύτερο στάδιο της πορείας της νόσου, χρησιμοποιούνται συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας των αιμοφόρων αγγείων, δρώντας στις αιτίες της βλάβης των οργάνων και εξαλείφοντας την ασθένεια. Εφαρμόστε venotonics (αύξηση του αγγειακού τόνου), θεραπεία άσκησης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Εάν τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ήδη, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για να μην επιδεινωθεί αργότερα. Οι περισσότερες γυναίκες προσπαθούν να αγνοήσουν τους κιρσούς της πυέλου ενώ η θεραπεία δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Απαγορεύεται να ξεκινήσετε τη θεραπεία μόνοι σας. Οι κιρσοί της μικρής πυέλου δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, αλλά η παραβίαση των κανόνων απειλεί σοβαρές επιπλοκές.