Δικτυωτοί κιρσοί των κάτω άκρων: συμπτώματα και θεραπεία

Οι αγγειακές παθήσεις έχουν διαφορετικά συμπτώματα και δεν είναι πάντα κατανοητές σε ένα άτομο χωρίς ιατρική εκπαίδευση. Κάθε χρόνια πάθηση έχει τη δική της κλινική εικόνα και απαιτεί ειδική θεραπεία. Υπάρχει ταξινόμηση ανάλογα με τη φύση της πορείας της νόσου, ώστε να γίνεται διάκριση μεταξύ παθολογιών που εμφανίζονται σε ήπιες και σοβαρές μορφές.

Ασθενής με δικτυωτούς κιρσούς των κάτω άκρων στο ραντεβού του φλεβολόγου

Τι είναι οι δικτυωτοί κιρσοί; Για ποιες ασθένειες μιλάει; Τι γίνεται αν έχετε διαγνωστεί με αυτό; Είναι επικίνδυνος; Πώς και πώς αντιμετωπίζετε τους δικτυωτούς κιρσούς των κάτω άκρωνΜπορείτε να βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις στο άρθρο μας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τη σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά θα σας ενημερώσουμε επίσης για τα αίτια της νόσου, τα συμπτώματά της και τις κύριες μεθόδους θεραπείας.

Δικτυωτοί κιρσοί των κάτω άκρων: τι είναι;

Η εμφάνιση μιας επέκτασης λεπτών υποδόριων φλεβών, η διάμετρος των οποίων είναι αρκετά χιλιοστά, ονομάζεται δικτυωτές φλέβες ή δικτυωτοί κιρσοί. Με άλλα λόγια, αυτός ο τύπος παθολογίας εκδηλώνεται ως αύξηση του φλεβικού σχεδίου. Συχνά προσβάλλονται ταυτόχρονα και τα μικρότερα αγγεία της άνω θηλώδους στιβάδας του χορίου και σχηματίζονται τελαγγειεκτασίες – αγγειακά «δίκτυα» ή «άστρα». Ο ασθενής αναπτύσσει γραμμικά, αστεροειδή, δικτυωτά ή διακλαδισμένα «μοτίβα» συνυφασμένων φλεβών και νηματωδών σαφηνών φλεβών. Έχουν χρώμα γαλαζωπό, πρασινωπό, ρουμπινί ή μωβ.

Σημάδια δικτυωτών κιρσών των κάτω άκρων - διαστολή λεπτών φλεβών και αγγειακών δικτύων

Τις περισσότερες φορές, οι δικτυωτοί κιρσοί εντοπίζονται στα κάτω άκρα και επηρεάζουν τις φλέβες της πλάγιας επιφάνειας του μηρού και των μηρών. Οι κιρσοί και στα δύο κάτω άκρα στα αρχικά στάδια των κιρσών είναι εξαιρετικά συχνοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή εντοπισμού των αλλαγμένων αγγείων δεν είναι μόνο η περιοχή των ποδιών και των ποδιών συνολικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι το πρόσωπο, η κοιλιά και άλλα μέρη του σώματος. Οι ιδιοκτήτες ενός έντονου σχεδίου φλεβών στο δέρμα των ποδιών είναι συνήθως γυναίκες, μερικές φορές σχηματίζεται στους άνδρες.

Πόσο σοβαρή είναι αυτή η διάγνωση; Λόγω του ότι προσβάλλονται λεπτές ενδοδερμικές φλέβες, η νόσος ταξινομείται ως ήπια, ο βαθμός εκδήλωσης της φλεβικής ανεπάρκειας είναι αρχικός. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η μόνη ενόχληση είναι η μη αισθητική εμφάνιση του ασθενούς που έχει διαγνωστεί με τις δικτυωτές φλέβες των κάτω άκρων. Αλλά δεν τηρούν όλοι οι ειδικοί αυτή τη γνώμη.

Γνώμη ειδικού

Παρά την κυρίως ήπια πορεία των δικτυωτών κιρσών, είναι κατά κύριο λόγο νόσος των επιφανειακών φλεβών, η οποία θεωρείται ως μια από τις πρώτες εκδηλώσεις φλεβικής ανεπάρκειας. Εάν δεν δίνετε προσοχή στους κιρσούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το σύμπλεγμα συμπτωμάτων μπορεί να αναπτυχθεί και η κατάσταση να επιδεινωθεί μέχρι το σημείο του σχηματισμού κιρσών και τροφικών ελκών στη θέση του αγγειακού «δικτύου».

Το κάπνισμα είναι ένας από τους λόγους ανάπτυξης δικτυωτών κιρσών

Δικτυωτοί κιρσοί των ποδιών: αιτίες

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που πυροδοτούν την παθολογική διαδικασία, και ως εκ τούτου θεωρούνται πολυπαραγοντικές. Ωστόσο, κατά τη μελέτη της παθογένειας των αγγειακών παθήσεων, ο κύριος λόγος για την εμφάνιση των δικτυωτών φλεβών είναι η κληρονομική προδιάθεση. Σε άτομα με δυσμενή συνδυασμό κληρονομικών παραγόντων, έχει ήδη εδραιωθεί μια ορισμένη δομή του τοιχώματος της φλέβας, η οποία προδιαθέτει στην εμφάνιση κιρσών. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια συγγενής αδυναμία των αγγειακών τοιχωμάτων, η οποία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ενδομήτριας έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες του εμβρύου.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, προκαθορισμένα δομικά χαρακτηριστικά των φλεβικών αγωγών, η ανάπτυξη κιρσών διευκολύνεται από:

 • η παρουσία κακών συνηθειών - αλκοόλ και κάπνισμα.

 • μη ισορροπημένη διατροφή, πάθος για δίαιτες (επίσης χορτοφαγική).

 • ορμονική ανισορροπία και ορμονοθεραπεία.

 • Εγκυμοσύνη, άμβλωση, τοκετός, εμμηνόπαυση;

 • Ευσαρκία;

 • ανενεργός τρόπος ζωής?

 • αρτηριακή υπέρταση;

 • σοβαρή ηπατική βλάβη?

 • αλλεργική αντίδραση;

 • επαγγελματική δραστηριότητα σε σχέση με στατικά φορτία στα πόδια (εργασία "καθιστή" / "όρθια").

 • Φοράτε άβολα ρούχα και παπούτσια (συνθλίβοντας στοιχεία, διαμόρφωση εσωρούχων, στενές θήκες παπουτσιών κ. λπ. ).

Η καθιστική ζωή και η «καθιστική εργασία συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσών

Δυστυχώς, οι συνθήκες που οδηγούν στην ανάπτυξη δικτυωτών κιρσών δεν περιορίζονται σε αυτή τη λίστα. Οι πελάτες του ινστιτούτου αισθητικής που παρακολουθούν shugaring, χημικά πίλινγκ και σολάριουμ κινδυνεύουν επίσης. και όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης στα πόδια τους, καθώς και όσους επιλέγουν αθλήματα μεγάλης πρόσκρουσης (άλματα, αρασέ κ. λπ. ).

Σημεία και συμπτώματα δικτυωτών κιρσών

Ποια είναι η κλινική εικόνα των δικτυωτών κιρσών; Ένα από τα πρώτα και συχνά μοναδικά σημάδια στα πρώιμα στάδια των κιρσών είναι ένα σαφώς ορατό σχέδιο της υποδόριας φλέβας με κοκκινωπό-κυανωτικό χρώμα. Ένα δίκτυο από πολλά λεπτότερα αγγεία εμφανίζεται κυρίως στο εσωτερικό και το πίσω μέρος των μηρών και των αστραγάλων. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει πόνος κατά το πάτημα.

Οι δικτυωτοί κιρσοί χαρακτηρίζονται από οίδημα, ένταση, αίσθημα βάρους, κνησμό, ενδοδερμική αιμορραγία, αυθόρμητο πυρετό στα πόδια και ακούσιες κράμπες των μυών της γάμπας.

Η αγνόηση των πρωταρχικών συμπτωμάτων της νόσου οδηγεί σε εξέλιξη και επιπλοκές της. Θυμηθείτε ότι σε απολύτως υγιή αγγεία δεν θα είναι ποτέ ορατά. Έτσι, ακόμα κι αν δεν σας ενοχλεί ο ιστός αράχνης που προκύπτει από τα καλύτερα νήματα φλέβας, είναι πιθανότατα μόνο προσωρινό. Οποιαδήποτε ασθένεια είναι πάντα πιο εύκολο να απαλλαγούμε από, και πιθανώς χωρίς συνέπειες, εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Διαγνωστικά για την ανίχνευση δικτυωτών κιρσών των ποδιών με υπερηχογράφημα

Δικτυωτοί κιρσοί των ποδιών: θεραπεία

Σε αυτή την ενότητα του άρθρου μας, θα μιλήσουμε λεπτομερώς για το πώς μπορούν να θεραπευτούν οι δικτυωτοί κιρσοί. Απαντάμε στις κύριες ερωτήσεις - ποια θα πρέπει να είναι η σειρά των ενεργειών εάν παρατηρήσετε σημάδια κιρσών στον εαυτό σας, ποιος γιατρός τις αντιμετωπίζει και πολλά άλλα.

Το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη θα πρέπει να είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα δικτυωτών κιρσών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν θεραπευτή που θα απευθυνθεί σε αγγειοχειρουργό, αγγειολόγο ή φλεβολόγο ή να απευθυνθείτε απευθείας σε αυτούς τους γιατρούς με στενή εξειδίκευση στις φλεβικές παθολογίες. Καθένας από αυτούς πρώτα θα πάρει συνέντευξη από τον ασθενή και θα εξετάσει τα πόδια, τα πόδια και τους μηρούς. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί μια προκαταρκτική διάγνωση και θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο εξέτασης για τη δημιουργία τελικής κλινικής διάγνωσης. Το πλάνο εξέτασης του ασθενούς περιλαμβάνει τα απαραίτητα διαγνωστικά - εργαστηριακά και όργανα. Προκειμένου να ληφθούν οι μέγιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των εν τω βάθει φλεβών, τη σοβαρότητα των αλλαγών στις επιφανειακές και τη συνοχή των φλεβών διάτρησης, ο ασθενής υποβάλλεται σε υπερηχογραφική εξέταση. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός επαναξιολογεί τα σημάδια της νόσου, επιλέγει τη βέλτιστη θεραπεία και δίνει συστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται οι δικτυωτές φλέβες; Όπως συμβαίνει με κάθε αγγειακή νόσο, αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: συντηρητικό και χειρουργικό. Κάθε μία από τις μεθόδους περιλαμβάνει ένα σύνολο μεθόδων.

Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει συστάσεις επαγγελματικού τρόπου ζωής και διατροφής. Δυστυχώς, παρά τα προφανή οφέλη των αρχών της καλής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, δεν αποδίδουμε την απαραίτητη σημασία σε αυτές τις έννοιες. Όλα τα συστήματα και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος δεν θα λειτουργήσουν ποτέ κανονικά ελλείψει κακών συνηθειών και μέτριας σωματικής καταπόνησης, καλής ανάπαυσης, σωστής καθημερινής θεραπείας και διατροφής.

Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και στην πρόληψη όλων των ασθενειών.

Σε έναν ασθενή με ανάπτυξη κιρσών:

 • Δεν ενδείκνυται να καταναλώνετε καπνιστά, πικάντικα, τηγανητά, ενώ είναι επίσης απαραίτητο να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και γλυκών.

 • Δεν συνιστάται να κάνετε μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων και να πεθάνετε από την πείνα.

 • μεγάλη ποσότητα μούρων, φρούτων, λαχανικών και βοτάνων θα πρέπει να διατηρείται σταθερά στη διατροφή.

 • Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, σίκαλης, βρώμης και κριθαριού για πρωινό μπορεί να βοηθήσει.

 • Είναι προτιμότερο να προτιμάτε φρέσκους χυμούς από ανθρακούχα ποτά.

Σωστή διατροφή στην αντιμετώπιση των δικτυωτών κιρσών

Είναι δύσκολο να ξαναχτίσετε τη συνήθη συμπεριφορά σας ακολουθώντας τα βασικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μόλις αρχίσετε να τρώτε σωστά. Ο ασθενής θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του με τις προσπάθειές του και ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού.

Οι δικτυωτοί κιρσοί κάνουν τη θεραπεία νερού στο σπίτι. Το ντους αντίθεσης για τα πόδια διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιστοποιεί τη λειτουργία της συσκευής της φλεβικής βαλβίδας και αυξάνει τον τόνο του τοιχώματος της φλέβας.

Γνώμη ειδικού

Εξαλείψτε τα συμπτώματα που προκαλούν δικτυωτούς κιρσούς, απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία. Η επίδραση στις φλέβες εμφανίζεται με πολύπλοκο τρόπο: εσωτερικά - με δισκία και κάψουλες, καθώς και εξωτερικά - με την εφαρμογή μιας αλοιφής, γέλης ή κρέμας. Φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και για την εξάλειψη του κινδύνου επιπλοκών.

Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί συνταγογραφούν παρασκευάσματα της βενοτονικής ομάδας με βάση συνθετικά και φυσικά συστατικά φυτών. Αυτά τα κεφάλαια έχουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών αποτελεσμάτων και έχουν συστημικό αποτέλεσμα:

 • βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

 • εξαλείψτε το σύνδρομο πόνου και το βάρος στα πόδια.

 • έχουν θετική επίδραση στην ενίσχυση του αγγειακού τοιχώματος και των τριχοειδών αγγείων.

 • αποτρέψτε την ανάπτυξη πρηξίματος.

 • σταματήστε τη φλεγμονώδη διαδικασία.

 • βοηθήστε να απαλλαγείτε από μώλωπες κ. λπ.

Η δοσολογία των φαρμάκων και οι μέθοδοι χρήσης τους συνταγογραφούνται από τον θεράποντα ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη τα σημάδια των κιρσών και τη δυναμική της ανάπτυξής τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε έναν παράγοντα ανάπτυξης αγγειακών παθολογιών όπως η εγκυμοσύνη και, ειδικότερα, η θεραπεία των δικτυωτών κιρσών κατά την περίοδο αυτή. Κατά τη μεταφορά ενός εμβρύου, όλες οι μέθοδοι θεραπείας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερες.

Προκειμένου να μειωθούν οι δικτυωτοί κιρσοί ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συνιστούν εσώρουχα συμπίεσης.

Αυτά μπορεί να είναι κάλτσες στο γόνατο, κάλτσες ή ελαστικοί επίδεσμοι. Η κατηγορία συμπίεσης επηρεάζει άμεσα τον τύπο των ρούχων - μπορεί να είναι τόσο προφυλακτική (0-1 μοίρες) όσο και θεραπευτική (2-3 μοίρες).

Σε περιπτώσεις όπου οι δικτυωτοί κιρσοί πρέπει να καθαριστούν άμεσα ή η νόσος εξελίσσεται γρήγορα, χρησιμοποιείται μινιφλεκτομή, θεραπεία με λέιζερ (φωτοπηξία), μικροσκληροθεραπεία της τελαγγειεκτασίας και σκληροθεραπεία δικτυωτών φλεβών. Ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για τη θεραπεία των δικτυωτών κιρσών καθορίζεται από τον γιατρό ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Οι γυμναστικές ασκήσεις για την πρόληψη των κιρσών είναι πολύ επιθυμητές

Δικτυωτοί κιρσοί: γυμναστική

Για την ομαλοποίηση των διεργασιών της λεμφικής εκροής, της εκροής φλεβικού αίματος, της περιφερειακής κυκλοφορίας του αίματος και της αύξησης του τόνου των φλεβών, οι ειδικοί συνιστούν τη συστηματική εφαρμογή θεραπευτικών ασκήσεων.

Το σετ ασκήσεων δεν είναι δύσκολο και ποικίλο. Για κάθε ασθενή, ένας ειδικός στην αίθουσα κινησιοθεραπείας δημιουργεί ένα πρόγραμμα με 3-5 κινήσεις, οι οποίες πρέπει να εκτελούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα 10-15 φορές ανά προσέγγιση. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στη σωματική ικανότητα, την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Οι πιο δημοφιλείς ασκήσεις είναι «σημύδα», «ποδήλατο», «ψαλίδι», κύλιση από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα, το περπάτημα στη θέση του και άλλες.

Ο ειδικός θα σας πει πώς να εκτελέσετε σωστά αυτή ή εκείνη την κίνηση και τι να αποφύγετε, επιλέγοντας ασκήσεις για τον εαυτό σας.

Δικτυωτοί κιρσοί: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Ορισμένοι ασθενείς με δικτυωτούς κιρσούς των κάτω άκρων ενδιαφέρονται για το ερώτημα εάν είναι δυνατή η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες. Δεν αποκλείεται η χρήση εναλλακτικών ιατρικών μεθόδων στο πλαίσιο της σύνθετης θεραπείας.

Με τη βοήθεια λαϊκών συνταγών για εσωτερική και εξωτερική χρήση, τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν. Με βάση τα αποτελέσματα πολυετούς εμπειρίας, θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικά προϊόντα με βάση το σκόρδο, τα μπουμπούκια σημύδας, τα ιπποκάστανα, τη λουίζα, το μοσχοκάρυδο, το κόμπο και το φυσικό μηλόξυδο.

Κατά κανόνα, οι περισσότερες δημοφιλείς συνταγές δεν έχουν ειδικές αντενδείξεις, αλλά αξίζει πάντα να θυμόμαστε ότι η αυτοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Ως εκ τούτου, η χρήση οποιουδήποτε εναλλακτικού σκευάσματος ιατρικής στη θεραπεία των κιρσών, ακόμη και των πιο ακίνδυνων με την πρώτη ματιά, πρέπει πάντα να συντονίζεται με τον θεράποντα ιατρό.

Για ακριβή διάγνωση, επικοινωνήστε με έναν ειδικό.