Φλεβεύρωση

παραμελημένοι κιρσοί στα πόδια

Οι κιρσοί είναι μια από τις πιο κοινές αγγειακές παθήσεις.

Οι κιρσοί εξακολουθούσαν να ενοχλούν τους προγόνους μας, αλλά στη συνέχεια οι γιατροί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξεπεράσουν την ασθένεια. Στην εποχή μας, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εξακολουθεί να παραμορφώνει τα όμορφα γυναικεία και ανδρικά πόδια, ωστόσο η σύγχρονη ιατρική προσφέρει μια ολόκληρη σειρά μεθόδων για να απαλλαγούμε από κιρσούς στα πόδια.

Σύμφωνα με αναφορές, περισσότερο από το 10% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο με τη μία ή την άλλη μορφή και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν.

Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου είναι η κληρονομική προδιάθεση.

Τα αίτια των κιρσών

Η κύρια αιτία των κιρσών είναι μια γενετική ατέλεια του συνδετικού ιστού, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποτελείται από τα αγγεία. Κληρονομική προδιάθεση σημαίνει ότι εάν οι συγγενείς πάσχουν κυρίως από κιρσούς κάποιας μορφής, το άτομο διατρέχει κίνδυνο για τη νόσο.

Επίσης, για την ανάπτυξη κιρσών απαιτούνται ειδικές συνθήκες που δημιουργούνται από τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν τη συνήθη στασιμότητα του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος δημιουργώντας στατικό στρες.

Οι κιρσοί στα πόδια είναι συχνοί σε άτομα των οποίων η εργασία περιλαμβάνει ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα: κομμωτές, βοηθοί καταστημάτων, χειρουργοί που χειρουργούν.

Οι κιρσοί της πυέλου μπορεί να προκληθούν από την εγκυμοσύνη επειδή μια διευρυμένη μήτρα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη συμπίεση των φλεβών του πυελικού εδάφους. Οι κιρσοί της πυέλου εμφανίζονται επίσης σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Παράγοντες που διαταράσσουν την κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν κιρσούς στα πόδια περιλαμβάνουν επίσης το να φοράτε στενά ρούχα και παπούτσια και να κάθεστε με σταυρωμένα τα πόδια. Ο λόγος για την ανάπτυξη κιρσών της λεκάνης, η ατελής σεξουαλική επαφή μπορεί να ασκηθεί ως μέθοδος αντισύλληψης.

Συμπτώματα κιρσών

Φλεβεύρωση

Τα συμπτώματα των κιρσών στα πόδια είναι τα εξής:

  • σοβαρή κόπωση, αίσθημα βάρους και πληρότητας στα πόδια, χειρότερα το βράδυ.
  • Πόνος στα πόδια που δεν έχουν σαφή εντοπισμό, πόνο και τράβηγμα στη φύση, το σύνδρομο πόνου αυξάνεται επίσης το απόγευμα.
  • Η εμφάνιση εξωτερικών συμπτωμάτων κιρσών στα πόδια. Οι τελαγγειεκτασίες, ή φλέβες αράχνης, είναι μια συνένωση λεπτών αγγείων με μωβ ή κυανωτικό χρώμα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι μεγάλες φλέβες αρχίζουν να εμφανίζονται με τη μορφή περιελιγμένων, διογκωμένων υποδόριων κλώνων που ονομάζονται φλέβες που μοιάζουν με σκουλήκια.
  • Σε προχωρημένο στάδιο, εμφανίζονται σημάδια επιπλοκών των κιρσών στα πόδια: θρομβοφλεβίτιδα, τροφικά έλκη, θρόμβωση. Πρόκειται για σοβαρές επιπλοκές που οδηγούν σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς (τροφικό έλκος) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο (πνευμονική εμβολή λόγω φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων).

Τα συμπτώματα των κιρσών της πυέλου στις γυναίκες είναι μη ειδικά και μοιάζουν με τα συμπτώματα μιας φλεγμονώδους νόσου του γυναικείου γεννητικού συστήματος, γι' αυτό συχνά γίνονται διαγνωστικά λάθη.

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών της πυέλου είναι:

  • Διακοπτόμενος επώδυνος πυελικός πόνος. Η εξάρτηση του συνδρόμου πόνου από τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου παρακολουθείται, λίγο πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ο πόνος, κατά κανόνα, εντείνεται.
  • Έντονη έκκριση βλέννας από τον κόλπο.

Ειδική περίπτωση εκδήλωσης κιρσών της λεκάνης είναι οι αιμορροΐδες, με όλα τα εγγενή τους συμπτώματα.

Τα συμπτώματα των κιρσών των όρχεων στους άνδρες συχνά δεν γίνονται αντιληπτά και δεν ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης. Αυτό είναι συνήθως ένα χαρακτηριστικό μοτίβο που μοιάζει με σκουλήκι με διευρυμένο φλεβικό πλέγμα στη μία πλευρά του οσχέου που προκαλεί μονόπλευρο πόνο σε αυτήν την περιοχή που εμφανίζεται μετά την άσκηση.

Διάγνωση κιρσών

Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα των κιρσών, στα δεδομένα της εξωτερικής εξέτασης, καθώς και στα αποτελέσματα των μεθόδων έρευνας υλικού. Σε αυτόν τον ρόλο, το υπερηχογράφημα Doppler και το υπερηχογράφημα διπλής όψης είναι το πιο κατατοπιστικό.

Όταν οι κιρσοί της πυέλου είναι δύσκολο να διαγνωστούν στις γυναίκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαμήτρια φλεβογραφία.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση των κιρσών των όρχεων, χρησιμοποιούνται ειδικές δοκιμασίες λειτουργίας (για παράδειγμα, η δοκιμή Valsava).

Θεραπεία κιρσών

Η θεραπεία των κιρσών εξαρτάται από τη θέση της παθολογίας και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός πολλών από αυτούς.

Ως συντηρητική θεραπεία για τους κιρσούς στα πόδια, χρησιμοποιείται φαρμακευτική και συμπιεστική θεραπεία. Η λήψη φαρμάκων δεν έχει ανεξάρτητο νόημα, αλλά βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κιρσών στα πόδια: εξαλείφοντας το αίσθημα βάρους, κόπωσης και πόνου.

Η θεραπεία συμπίεσης αποτελείται από τη χρήση ιατρικών κάλτσες συμπίεσης που συμπιέζουν και κάνουν μασάζ στις επιφανειακές φλέβες και βοηθούν στην απομάκρυνση της φλεβικής συμφόρησης. Η θεραπεία συμπίεσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αυτόνομη μέθοδος θεραπείας των κιρσών στα πόδια σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ή στην μετεγχειρητική περίοδο. Οι ιατρικές κάλτσες συμπίεσης κατασκευάζονται σήμερα από υλικά υψηλής τεχνολογίας και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα όταν φοριούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε από αισθητικής άποψης.

Σκληροθεραπεία για κιρσούς

Η πιο ριζική θεραπεία όλων των τύπων κιρσών είναι η χειρουργική επέμβαση. Τώρα οι φλεβολόγοι προτιμούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές: σκληροθεραπεία κιρσών, χειρουργική επέμβαση με laser, ενδοσκοπική φλεβεκτομή, μικροχειρουργική φλεβεκτομή. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, μπορείτε να επιτύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστο κίνδυνο χειρουργικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Χρησιμοποιείται επίσης η κλασική χειρουργική θεραπεία των κιρσών, κατά την οποία το κατεστραμμένο τμήμα της φλέβας συνδέεται και αφαιρείται. Σε αυτή την περίπτωση, η ροή του αίματος παρακάμπτεται.

Είναι κατανοητό ότι η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών, με όλα τα επιτεύγματά της, δεν εξαλείφει την κύρια αιτία της νόσου - την αδυναμία του αγγειακού τοιχώματος. Επομένως, η θεραπεία που πραγματοποιείται απαιτεί δια βίου πρόληψη της υποτροπής της νόσου και, αν είναι δυνατόν, την πλήρη εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κιρσών. Μόνο αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει να μιλήσουμε για πλήρη θεραπεία της νόσου.

Η χρήση λαϊκών θεραπειών για κιρσούς

Οι λαϊκές θεραπείες για τους κιρσούς χρησιμοποιούνται αρκετά ευρέως και ενεργά, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι συνήθως ασήμαντη. Η χρήση λαϊκών θεραπειών για τους κιρσούς δικαιολογείται ως συμπτωματική θεραπεία για την ανακούφιση από την ενόχληση που προκαλεί η ασθένεια και οι επιπλοκές της. Για αυτό, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται αφεψήματα και αλοιφές με βάση φαρμακευτικά φυτά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.