Τι είναι οι κάλτσες συμπίεσης για κιρσούς, χαρακτηριστικά επιλογής

Κάλτσες συμπίεσης για κιρσούς

Για να διατηρηθεί η φυσιολογικά σωστή πίεση στα κάτω άκρα, στη σύνθετη θεραπεία και πρόληψη των κιρσών, χρησιμοποιούνται συχνά σήμερα οι κάλτσες συμπίεσης.

Στην ιατρική βιβλιογραφία, τέτοια ειδικά εσώρουχα αναφέρονται επίσης ως ιατρικές κάλτσες, κατά των κιρσών, εσώρουχα συμπίεσης ή ιατρικές κάλτσες συμπίεσης.

Πρόκειται για κάλτσες που προτείνουν οι φλεβολόγοι για την αντιμετώπιση και πρόληψη διαφόρων προβλημάτων των αιμοφόρων αγγείων των ποδιών. Τα εσώρουχα συμπίεσης χρησιμοποιούνται κυρίως για κιρσούς, θρόμβωση, επιθηλιωτικά τροφικά έλκη, θρομβοφλεβίτιδα, λεμφοίδημα.

 • Το θεραπευτικό αποτέλεσμα των ρούχων συμπίεσης βασίζεται στο υποστηρικτικό, συμπιεστικό αποτέλεσμα της διεσταλμένης φλέβας, το οποίο συμβάλλει στην ανακατανομή της ροής του αίματος από τις αλλοιωμένες διεσταλμένες φλέβες σε υγιείς.
 • Βελτιώνει τη διατροφή των ιστών, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος
 • Το πιο σημαντικό είναι ότι μια τέτοια φανέλα, όταν χρησιμοποιείται σωστά και με το σωστό μέγεθος, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
 • Και αυτό που είναι επίσης σημαντικό, αφού δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση ρούχων συμπίεσης, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Αυτός είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος για την πρόληψη των κιρσών και τη διατήρηση των φλεβών σε φυσική, φυσιολογική κατάσταση.

Η θεραπευτική επίδραση του καλσόν συμπίεσης στους κιρσούς;

Στο παρελθόν, πριν από τη μαζική παραγωγή ιατρικών εσωρούχων υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ελαστικοί επίδεσμοι, η χρήση των οποίων έχει μια σειρά από μειονεκτήματα:

 • Πρώτον, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ σωστά κάθε φορά, κάτι που δεν λειτουργεί πάντα και απαιτεί πολύ χρόνο
 • Δεύτερον, η εμφάνιση των επιδέσμων δεν τους επιτρέπει να φορεθούν για παράδειγμα στη δουλειά
 • Τρίτον, η χαμηλή τιμή αποδεικνύεται απατηλή για αυτούς, αφού οι επίδεσμοι φθείρονται πολύ γρήγορα, γεγονός που ακυρώνει όλες τις οικονομίες.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της χρήσης ιατρικής φανέλας; Όταν οι διευρυμένες φλέβες συμπιέζονται, οι κάλτσες συμπίεσης για κιρσούς επιταχύνουν τη ροή του αίματος μέσω των βαθιών φλεβών, εξαλείφοντας έτσι τη φλεβική συμφόρηση. Επιπλέον, οι σύγχρονες κάλτσες συμπίεσης υψηλής ποιότητας εξασφαλίζουν διαβαθμισμένη, δηλ. H. σταδιακή μείωση της πίεσης από το κάτω πόδι στο άνω πόδι ή από το χέρι στον ώμο.

Για παράδειγμα, η πίεση που δημιουργείται από τις κάλτσες συμπίεσης ή τα καλσόν είναι το πολύ 100% στο κάτω μέρος του ποδιού και 40% στο πάνω μέρος του μηρού. Αυτή είναι η πιο κατάλληλη και φυσιολογικά καθορισμένη αλλαγή της πίεσης που έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτός ο τύπος κατανομής πίεσης στις φλέβες διεγείρει και ομαλοποιεί την ανοδική ροή του αίματος μέσω:

 • Βελτίωση και ομαλοποίηση της συσκευής βαλβίδας
 • Μείωση του διευρυμένου αυλού του περιφερικού, ιδιαίτερα των φλεβών του κορμού των μηρών και των κάτω ποδιών
 • Αυξάνει την επίδραση της μυϊκής αντλίας - όταν οι μύες συστέλλονται λόγω σωματικής άσκησης, το αίμα ωθείται προς τα πάνω.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία με ενδύματα συμπίεσης για κιρσούς δεν εξαλείφει τις βαθιές αιτίες της φλεβικής ανεπάρκειας και χρησιμοποιείται πριν από τη ριζική, χειρουργική θεραπεία. Αυτή η φανέλα μιμείται την κατάσταση - ότι οι διευρυμένες φλέβες σφραγίζονται ή αφαιρούνται.

Επιπλέον, η μη χειρουργική συντηρητική θεραπεία των παθήσεων των ποδιών θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Το μέγιστο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί εάν χρησιμοποιείτε κρέμες και αλοιφές που συνιστά ο γιατρός σας, ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, φοράτε κάλτσες συμπίεσης ή καλσόν σε καθημερινή βάση και χρησιμοποιείτε λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία των κιρσών.

Αντενδείξεις για τη χρήση καλτσών συμπίεσης

Όπως με κάθε θεραπεία, κάθε φάρμακο ή φάρμακο έχει μια σειρά από αντενδείξεις και η ιατρική φανέλα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει οπωσδήποτε να φορούν ρούχα συμπίεσης, άλλοι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν με προσοχή μετά από ενδελεχή διάγνωση και διαβούλευση με έναν γιατρό. Εάν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις, θα πρέπει να επισκεφτείτε δερματολόγο, καρδιολόγο ή ενδοκρινολόγο.

 • Τέτοια εσώρουχα αντενδείκνυνται απολύτως σε αθηροσκλήρωση, αποφρακτική θρομβοαγγειίτιδα, ενδοαρτηρίτιδα, ορθοαρτηρίτιδα. Με τέτοιες χρόνιες παθήσεις των αρτηριών των ποδιών, αυτό οδηγεί σε μείωση του αγγειακού αυλού και συστολική αρτηριακή πίεση μικρότερη από 80 mm. rt. Τέχνες. Είναι θεμελιωδώς αδύνατο να μειωθεί η πίεση στα κάτω άκρα με τη βοήθεια της ιατρικής φανέλας.
 • Τα ιατρικά πλεκτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή από άτομα με υπερευαίσθητο δέρμα.
 • Η χρήση ρούχων συμπίεσης δεν συνιστάται για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, διάφορες δερματίτιδα, έλκη πίεσης, ανοιχτές πληγές, οξεία θρομβοφλεβίτιδα και έκζεμα.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σχετική αντένδειξη, καθώς τέτοια εσώρουχα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται σε περίπτωση αγγειακής βλάβης στα πόδια λόγω διαβήτη.
 • Σε περίπτωση σηπτικής φλεβίτιδας και σοβαρής καρδιοπνευμονικής ανεπάρκειας, όταν εμφανίζονται κυκλοφορικές διαταραχές σε κατάσταση ηρεμίας, δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται κάλτσες συμπίεσης.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να φορέσουν εσώρουχα συμπίεσης, καθώς πιστεύεται ότι το ζέρσεϊ προκαλεί την ανάπτυξη ατροφίας του μυϊκού στρώματος των τοιχωμάτων της φλέβας και εάν σταματήσει η χρήση του, μπορεί να συμβεί το αντίθετο αρνητικό αποτέλεσμα - εάν το τοίχωμα της φλέβας δεν μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση στον αυλό του αγγείου αντέχει. Επομένως, λόγω της ατροφίας των τοιχωμάτων των φλεβών, οι υπάρχοντες κιρσοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να διεξαχθούν κλινικές μελέτες σε κάθε φλέβα που υποβάλλεται σε συμπίεση, αλλά οι φλεβολόγοι θεωρούν ότι αυτή η γνώμη είναι εσφαλμένη επειδή:

 • Ο ασθενής δεν μπορεί να φορά ρούχα συμπίεσης όλο το εικοσιτετράωρο
 • Στις φλέβες που βρίσκονται υπό συμπίεση, αντί να σταματήσει, η ροή του αίματος μειώνεται.
 • Η ατροφία του μυϊκού τοιχώματος εμφανίζεται συχνότερα με γενετική διάθεση και τοπικά ειδική φλεγμονώδη διαδικασία με φλεβική συμφόρηση και φλεβική πλήρωση. Και όλα αυτά μειώνονται όταν χρησιμοποιείτε φανέλα.
 • Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τις αρχικές αισθήσεις των ασθενών, όταν διακόπτεται η χρήση λευκών ειδών. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια προσωρινή επιδείνωση της κατάστασης και της ευημερίας για λίγο, η οποία εξηγείται όχι από την ατροφία και την εξέλιξη των κιρσών, αλλά από μια προσωρινή μείωση του τόνου του τοιχώματος της φλέβας.
 • Κριτικές και συναισθήματα ασθενών στο τέλος της χρήσης ρούχων συμπίεσης με κιρσούς - είναι δύσκολο για τους περισσότερους να συνηθίσουν το περπάτημα μετά τη χρήση κάλτσες συμπίεσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν χρησιμοποιείτε μια ιατρική συσκευή, τα πόδια γίνονται ελαφριά, ας πούμε έτσι, και πολλοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χρήση τους.

Πώς να επιλέξετε ρούχα συμπίεσης

Τα ιατρικά συμπιεστικά ενδύματα, Jersey χωρίζονται σε: νοσοκομειακά που χρησιμοποιούνται μόνο σε νοσοκομεία, προφυλακτικά και θεραπευτικά. Θα εμβαθύνουμε στις κατηγορίες συμπίεσης των ιατρικών κάλτσες συμπίεσης κατά των κιρσών, πώς να επιλέγετε ρούχα συμπίεσης, πώς να τα φοράτε και πώς να τα φροντίζετε.

Το πιο σημαντικό σημείο είναι να αγοράζετε κάλτσες συμπίεσης, καλσόν, κάλτσες για το γόνατο μόνο σε εξειδικευμένα, ορθοπεδικά ινστιτούτα ή καταστήματα λιανικής γνωστών εμπορικών σημάτων. Σε αυτά, το εκπαιδευμένο προσωπικό ξέρει να επιλέγει ακριβώς το μέγεθος του πλυντηρίου, αφού το λάθος μέγεθος μπορεί να κάνει τη θεραπεία απολύτως αναποτελεσματική. Σε ένα ειδικό κατάστημα, ο πωλητής μετρά το πόδι σε 4 σημεία και επιλέγει το μέγεθος του καλσόν ή της κάλτσας σύμφωνα με έναν ειδικό πίνακα.

Υπάρχουν 4 βαθμοί συμπίεσης:

 • 18-21 χλστ. rt. Τέχνες. Η κατηγορία συμπίεσης 1 είναι μια προφυλακτική συμπίεση που μπορεί και πρέπει ακόμη και να φοριέται συνεχώς από άτομα με τάση για κιρσούς, έγκυες γυναίκες, άτομα με τα πρώτα σημάδια κιρσών, όταν οι φλέβες κάτω από το δέρμα γίνονται εμφανείς, όταν υπάρχει πόνος στα πόδια παρατεταμένο κάθισμα ή ορθοστασία, όταν οι ευρυαγγείες είναι έντονες και εμφανίζεται οίδημα στην περιοχή των ποδιών και των αστραγάλων στο τέλος της ημέρας, υγιείς άνθρωποι των οποίων ο τρόπος ζωής και η εργασία τους αναγκάζουν να κάθονται ή να στέκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα - στο γραφείο εργάτες, οδηγοί, κομμωτές, πωλητές.
 • 23 - 32 mm. rt. Τέχνες. Η κατηγορία συμπίεσης 2 είναι η καλύτερη και πιο δημοφιλής κατηγορία για τη θεραπεία της θρομβοφλεβίτιδας και των κιρσών.
 • 34 - 46 χλστ. rt. Τέχνες. Κατηγορία συμπίεσης 3 - χρησιμοποιείται για τροφικές ασθένειες και σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια.
 • 49 και άνω κατηγορία συμπίεσης 4 - εξαιρετικά σπάνια χρησιμοποιείται, με λεμφοίδημα.

Όποιος επιλέξει πλεκτά κατά των κιρσών για πρώτη φορά δεν πρέπει να αγοράσει αμέσως ακριβά εσώρουχα 2ου βαθμού συμπίεσης, είναι πιθανό το αγγειακό σας σύστημα να μην το αντέξει αυτό. Εάν περπατάτε με φθηνά εσώρουχα εδώ και αρκετό καιρό, συνηθίστε το, αν νιώθετε άνετα μέσα σε αυτά, τότε μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερα και πιο ακριβά ρούχα συμπίεσης.

Για την πρόληψη βέβαια αξίζει να χρησιμοποιείτε μόνο εσώρουχα 1ης κατηγορίας συμπίεσης και η κατηγορία συμπίεσης καθορίζεται από τον φλεβολόγο αμέσως μόλις εμφανιστούν κιρσοί. Τα εσώρουχα συμπίεσης δεν μπορούν να θεραπεύσουν τους κιρσούς, καθώς οι λόγοι εμφάνισής τους είναι πολύ βαθιές και εκτίθενται μόνο σε εξωτερικές επιδράσεις, δεν έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω, δηλαδή τα συμπιεστικά κολάν για κιρσούς προορίζονται να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων κιρσών. Φυσικά, το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φορέσετε πλεκτά, επομένως τη ζεστή εποχή θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα από το στόμα ή να χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους θεραπείας.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οποιοδήποτε εσώρουχο συμπίεσης δεν θα κρατήσει συμπίεση για περισσότερο από 5-7 μήνες.

Οι απόψεις ορισμένων γυναικών σχετικά με την ποιότητα των αντισταθμιστικών εσωρούχων από διαφορετικούς κατασκευαστές δείχνουν ότι τα ακριβά μοντέλα δεν είναι πάντα ποιοτικά καλύτερα από τα φθηνά μοντέλα. Τα κλινοσκεπάσματα που κατασκευάζονται στη Γερμανία είναι καλής ποιότητας και οι τιμές είναι λογικές.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε και πώς αποφεύγετε τις απομιμήσεις;

Υπάρχουν πρότυπα ποιότητας για ιατρικά ενδύματα συμπίεσης για κιρσούς, ένα από τα πιο σημαντικά και αυστηρά είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο RAL-GZ-387. Για να μπορέσει ένας κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει το λογότυπο αυτού του προτύπου, πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρή πιστοποίηση στη Γερμανία ή την Ελβετία. Εάν το εσώρουχο έχει τέτοιο πιστοποιητικό, σημαίνει ότι είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας, παράγει 40-70-100% κατανεμημένη πίεση και είναι θεραπευτικό, μπορείτε να βρείτε αυτό το πρότυπο στη συσκευασία και στην ετικέτα του προϊόντος.

Αξίζει να επιλέξετε έναν κατασκευαστή πολύ προσεκτικά, καθώς υπάρχουν πολλά ψεύτικα στην αγορά μας. Επομένως, είναι προτιμότερο να αγοράζετε κάλτσες συμπίεσης ή κολάν συμπίεσης είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπου οι ειδικοί θα επιλέξουν το σωστό μοντέλο για τις μετρήσεις σας.

Δεδομένου ότι τέτοια πλεκτά προορίζονται να φοριούνται καθημερινά, πρέπει να είναι υποαλλεργικά. Για να προσδιοριστεί αυτό, το αγορασμένο προϊόν πρέπει να φέρει το σήμα του ευρωπαϊκού προτύπου περιβαλλοντικής ασφάλειας Oeko-Tex Standard 10.

Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όταν βάζετε κάλτσες συμπίεσης, καλσόν, γκολφ;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και η δεύτερη κατηγορία κάλτσες συμπίεσης, που θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες, μερικές φορές είναι «πέρα από τις δυνάμεις τους» για τον ασθενή:

 • Συχνά αυτό συμβαίνει λόγω της ταλαιπωρίας και της δυσκολίας να φορέσετε τα εσώρουχα στα πόδια. Η ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου πλεκτού είναι ότι δεν μπορεί να φορεθεί σαν παιδικό καλσόν, να μαζευτεί σε ένα ακορντεόν και μετά να τραβήξει επάνω. Τόσο οι κάλτσες όσο και τα καλσόν θα πρέπει να τραβιούνται σταδιακά, απλώνοντας κατά μήκος του ποδιού. Εάν ένα άτομο έχει μεγάλη κοιλιά και το να δένει μια δαντέλα σε μια μπότα είναι ήδη πρόβλημα, το να φορέσει εσώρουχα θα είναι επίσης δύσκολο.
 • Για να διευκολύνουν το ντύσιμο, πολλοί χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές που προσφέρονται στα ίδια σαλόνια. Και επίσης τα γάντια που πρέπει να φορεθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για οικιακούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς, καθώς τα ακριβά εσώρουχα μπορεί να καταστραφούν από ένα μανικιούρ και είναι ευκολότερο να γλιστρήσουν τα εσώρουχα αν φοράτε γάντια στα χέρια σας.
 • Φυσικά, τα νύχια των ποδιών θα πρέπει να κοντύνουν και να λιμάρουν, να μην υπάρχουν κόκκοι ή τραχύτητα, διαφορετικά τα κλινοσκεπάσματα θα σκάσουν γρήγορα ή θα υπάρξουν πολλές τζούρες.
 • Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά, καθώς και τα εσώρουχά σας, να φοράτε κάλτσες συμπίεσης το πρωί όταν τα πόδια σας δεν είναι πρησμένα και ξεκούραστα.
 • Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φοράτε προϊόντα συμπίεσης Κατηγορίας 3 - αυτή είναι πολλή δουλειά και αν ο ασθενής πιστεύει στον φλεβολόγο του και είναι σίγουρος ότι χρειάζεται τέτοια θεραπεία, τότε να είστε υπομονετικοί, διαφορετικά δεν πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία από αυτήν την κατηγορία. Κατά κανόνα, συνιστάται η χρήση συμπιέσεων κατηγορίας 3 και 4 με ειδική εξειδικευμένη συσκευή.

Πώς φροντίζω τις κάλτσες συμπίεσης;

 • Είναι καλύτερο να έχετε μαζί σας 2 ζεύγη κολάν συμπίεσης, καθώς πρέπει να πλένονται κάθε μέρα - αυτό είναι απαραίτητο για να απαλλαγείτε από τους μικρότερους λεκέδες, τη σκόνη και τα σωματίδια του δέρματος, καθώς αυτά μπορούν να βλάψουν τις ίνες των ρούχων πιο γρήγορα από τα απορρυπαντικά.
 • Πρέπει να πλένεται μόνο στο χέρι με βρεφικό σαπούνι γιατί δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Η θερμοκρασία του νερού κατά το πλύσιμο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 C και δεν είναι δυνατό να σιδερώσετε ή να λευκάνετε τα ρούχα.
 • Το λαμπρυντικό και το μαλακτικό έχουν αποτέλεσμα καταστροφής της δομής, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πλύσιμο.
 • Στεγνώστε τα ρούχα σε επίπεδο σχήμα σε οριζόντια επιφάνεια, μην τα στύψετε σε καμία περίπτωση, απλά πιέστε τα ελαφρά σε μια πετσέτα. Μην στεγνώνετε τα πλεκτά σε μπαταρία, σε συμβατικό πιστολάκι σε όρθια θέση, στον ήλιο ή με πιστολάκι μαλλιών.
 • Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε τις λωρίδες σιλικόνης στις κάλτσες, χάνουν γρήγορα τις ιδιότητες στερέωσης μετά την επαφή με το νερό, προσπαθήστε να μην τις βρέχετε όταν πλένεστε, αλλά σκουπίστε τις με μια χαρτοπετσέτα με οινόπνευμα.