Κιρσοί στα πόδια: αιτίες και θεραπείες για κιρσούς

Κάθε γυναίκα θέλει τα πόδια της να είναι πάντα σε κορυφαία φόρμα. Τι γίνεται όμως αν μια μέρα σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και ανακαλύψετε ότι τα πόδια σας είναι καλυμμένα με ασυμπαθή αγγειακά «αστέρια»; Η μεταμφίεση δεν θα λειτουργήσει. Είναι αδύνατο να αγνοηθούν καθώς αυτές οι "διακοσμήσεις" γίνονται ελαφρύτερες και μεγαλύτερες. Η καταπολέμηση των κιρσών των κάτω άκρων δεν είναι εύκολη, αλλά απαραίτητη. Εξάλλου, πρέπει να συμφωνήσετε ότι το να φοράτε παντελόνια για πάντα δεν είναι η πιο δελεαστική προοπτική.

Κιρσοί στα πόδια

Οι κιρσοί στα πόδια είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους, τεντώνονται, διευρύνονται και λυγίζουν.

Οι κιρσοί στα πόδια είναι από καιρό γνωστοί ως μια σοβαρή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, πληρώνουμε με τόσο άβολο τρόπο για να μπορούμε να περπατάμε με δύο πόδια. Η επίδραση διαφόρων δυσμενών παραγόντων οδηγεί σε αδυναμία στα τοιχώματα των φλεβών και συμφόρηση αίματος στο κάτω μισό του σώματος.

Ως αποτέλεσμα, τα αγγεία είναι υπερφορτωμένα και οι φλεβικές βαλβίδες λειτουργούν όλο και λιγότερο καλά. Το αποτέλεσμα - τα πόδια κουράζονται, πονάνε, υπάρχει αίσθημα βάρους, τα πόδια και οι αστράγαλοι διογκώνονται. Λίγο αργότερα, εμφανίζονται άλλα συμπτώματα με τη μορφή καλλυντικών ατελειών. Πιο σοβαρές επιπλοκές είναι πιθανές στο μέλλον.

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι κιρσοί στα πόδια - μια ασθένεια των ανθρώπων σε "όρθια" επαγγέλματα - και τα πρώτα συμπτώματα είναι περίπου 35 ετών. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Αλλά σήμερα οι κιρσοί γερνούν γρήγορα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασθένεια έχει ήδη γίνει πρόβλημα για την «γενιά υπολογιστών» ηλικίας 20-30 ετών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφώς έντονα συμπτώματα προσέγγισης κιρσών στα πόδια. Αλλά όταν τα πόδια σας πονούσαν πολύ και κουράστηκαν, τα πόδια σας άρχισαν να αισθάνονται βαρύτητα και υποφέρετε από κράμπες - αυτός είναι ένας λόγος για να είστε προσεκτικοί.

Και η εμφάνιση ελάχιστα παρατηρήσιμων γαλαζωδών φλεβών, γνωστών σε πολλούς - αγγειακά δίκτυα που είναι πιο αισθητά αργότερα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία - είναι ένα σήμα για δράση. Αξίζει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου όταν ολόκληρες συσσωρεύσεις σαφανούς φλέβες έχουν ήδη εμφανιστεί στην επιφάνεια των ποδιών, επειδή το αποτέλεσμα της νόσου είναι άσχημοι θρόμβοι αίματος και έλκη, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν. Η θεραπεία των κιρσών στα πόδια μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Η πιο επικίνδυνη συνέπεια των κιρσών είναι η ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας - ο σχηματισμός θρόμβου αίματος σε μια φλέβα.

Λόγω της φλεγμονώδους διαδικασίας που συνοδεύει την ασθένεια, υπάρχει κίνδυνος να ξεσκίσει ένας θρόμβος το τοίχωμα του αγγείου. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πνευμονικής εμβολής, όταν ένας θρόμβος εισέρχεται στα πνευμονικά αγγεία και διαταράσσει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Πόνος στα πόδια με κιρσούς

Κιρσοί στα πόδια: και με απειλεί;

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία εμφάνισης κιρσών στα πόδια. Αυτή η ασθένεια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Και ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει μερικές από αυτές κάθε μέρα.

Αιτία 1. Κληρονομικότητα

Οι φλεβολόγοι λένε ότι οι κιρσοί είναι "οικογενειακή ασθένεια". Εάν μια μητέρα ή μια γιαγιά είχε αυτή την ασθένεια, το 90 τοις εκατό του 100 τοις εκατό μπορεί να υποστηρίξει ότι κινδυνεύετε. Τα γονίδια μας δίνουν τα χαρακτηριστικά της δομής των αιμοφόρων αγγείων. Και αν τα τοιχώματα των φλεβών είναι αδύναμα, τότε η επίδραση ενός από τους προκλητικούς παράγοντες είναι αρκετή για να γίνει αισθητή η ασθένεια.

Αιτία 2. Εγκυμοσύνη

Η μεταφορά ενός παιδιού είναι ένας από τους κύριους προκλητικούς παράγοντες στην ανάπτυξη κιρσών, καθώς οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών οδηγούν σε μείωση του φλεβικού τόνου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες σχεδόν πάντα συμπιέζονται από την αναπτυσσόμενη μήτρα. Επιπλέον, το βάρος αυξάνεται. Αλλά οι φλέβες μας βιώνουν τη μεγαλύτερη πίεση κατά τον τοκετό. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 50 τοις εκατό των γυναικών εκδηλώνουν προηγουμένως να κοιμούν κιρσούς σε αυτό το σημείο.

Αιτία 3. Άβολα ρούχα και παπούτσια

Τα άβολα, στενά ρούχα, όπως τα στενά τζιν μπορεί να προκαλέσουν κιρσούς. Όχι λιγότερο επιβλαβή είναι τα στενά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια. Όσο πιο φαρδύ είναι το πέλμα των μπότες, τόσο λιγότερο το άγχος στα πόδια. Ισορροπώντας σε λεπτές στιλέτες, ασκούμε τεράστια πίεση στις φλέβες μας. Και αν εξακολουθείτε να κουβαλάτε βαριές τσάντες αγορών στα χέρια σας, τότε μπορείτε να αποχαιρετήσετε για πάντα τα όμορφα πόδια.

Αιτία 4. Συνθήκες εργασίας και κακές συνήθειες

Μην ξεχνάτε τους ανθρώπους που έχουν τα κλασικά επαγγέλματα «όρθιων» (πωλητές, σερβιτόροι, κομμωτές, αεροσυνοδούς και πολλοί άλλοι). Έχετε κιρσούς - σχεδόν επαγγελματική ασθένεια. Ένας ολόκληρος στρατός εργαζομένων γραφείου τους πλησιάζει, καθώς κάθε παρατεταμένη παραμονή σε μια θέση (ακόμα και καθιστή, ακόμη και όρθια) κάνει τη βρώμικη δουλειά της. Και όταν προσθέσετε σε αυτές τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα κουλούρια και τα σάντουιτς που οδηγούν στην παχυσαρκία, οι κιρσοί δεν θα σας περιμένουν. Ναι, φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την αγάπη πολλών να κάθονται σταυροπόδι.

Αιτία 5. Αθλητική υπερφόρτωση

Δεν είναι καλή φυσική κατάσταση. Οι λάτρεις των μπάρας στο γυμναστήριο κινδυνεύουν σοβαρά. Η άρση βαρών είναι μία από τις αιτίες των κιρσών. Εάν είστε επιρρεπείς σε κιρσούς, δεν πρέπει να υπερφορτώνετε τα πόδια σας με υπερβολική άσκηση. Η προπόνηση με βάρη και τα μαθήματα πολεμικών τεχνών δεν είναι για εσάς.

Επίδεσμος συμπίεσης στο πόδι για κιρσούς

Διάγνωση και θεραπεία των κιρσών

Όπως είναι ήδη σαφές, οι κιρσοί στα πόδια δεν είναι καλλυντικό ελάττωμα, οπότε εάν εμφανιστούν οι πρώτες δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν φλεβολόγο.

Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει υπερηχογράφημα Doppler, που καθορίζει την ποιότητα της ροής του αίματος στα αγγεία και υποδεικνύει εάν υπάρχουν εμπόδια σε αυτό, και φθοριοσκόπηση - φθοριοσκόπηση επιφανειακών φλεβών με ειδικό φως που επιτρέπει στον ειδικό να διακρίνει εύκολα μια κατεστραμμένη φλέβα από ένα φυσιολογικό. Αυτά τα απαραίτητα μέτρα καθιστούν δυνατή την έγκαιρη αναγνώριση της αρχόμενης ασθένειας και την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Αν μιλάμε για θεραπεία των κιρσών, η σύγχρονη ιατρική γνωρίζει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των κιρσών:

  1. Τοπικές θεραπείες (αλοιφές, τζελ):ανακουφίζει από την κούραση και το βάρος στα πόδια, έχει ευχάριστα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αυτή η μέθοδος θεραπείας δεν παρέχει άμεση ανακούφιση καθώς το δραστικό συστατικό διεισδύει στο δέρμα σε μικρές δόσεις. Η ευεργετική επίδραση είναι μόνο στις επιφανειακές σαφείς φλέβες. Ωστόσο, με τακτική χρήση, οι αλοιφές και τα τζελ μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση στο αρχικό στάδιο των κιρσών στα πόδια.
  2. Venotonic:Φάρμακο φλεβικής ανεπάρκειας (συνταγογραφείται μόνο από γιατρό). Αυτά τα φάρμακα συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος, στην ανακούφιση του πόνου στα πόδια και επίσης βοηθούν στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Τα Venotonics συμπληρώνουν τέλεια τη δράση των τοπικών φαρμάκων για μέγιστο αποτέλεσμα στη θεραπεία των βαθιών φλεβών.
  3. Ενδοαγγειακή πήξη λέιζερ (EVLK):μια μέθοδος θεραπείας "αστεριών" και αγγειακών "δικτύων", προδρόμων κιρσών στα πόδια. Ο γιατρός επεμβαίνει με λέιζερ στο άρρωστο αγγείο και ο «αστερίσκος» εξαφανίζεται. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Μετά από μερικές εβδομάδες δεν υπάρχουν αναμνήσεις από τον χειρισμό στο δέρμα.
  4. Σκληροθεραπεία:μια διαδικασία κατά την οποία μια ουσία - σκληρυντικό - εγχέεται σε μια προβληματική φλέβα με σύριγγα και η προσβεβλημένη φλέβα φαίνεται να κολλάει από μέσα και σταματά να λειτουργεί και το αίμα αρχίζει να ρέει μέσα από υγιείς φλέβες. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για όλους. Συνιστάται όταν οι κόμβοι δεν είναι πολύ μεγάλοι.
  5. Θεραπεία με όζον:μια νέα μέθοδος θεραπείας των κιρσών που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των φλεβών αράχνης. Το όζον εγχέεται απευθείας στον αυλό του αγγείου με μια μικρή βελόνα, προκαλώντας το να κολλήσει μεταξύ τους. Αρκετές μέθοδοι είναι αρκετές για να επιτευχθεί ένα ορατό αποτέλεσμα.
  6. Φλεβεκτομή:Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της προσβεβλημένης φλέβας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Μπορείτε να πάτε σπίτι την επόμενη μέρα μετά το χειρουργείο, αλλά θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικά καλσόν ή να επιδέσετε το πόδι σας για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνονται μικρές διατρήσεις στο πόδι, οι οποίες μετά από λίγο είναι σχεδόν αόρατες.

Πιστεύεται ευρέως ότι η ιρουδοθεραπεία, ή η θεραπεία των κιρσών με βδέλλες, βοηθά να απαλλαγούμε από τους κιρσούς στα πόδια. Στην πραγματικότητα, η ουσία που εκκρίνουν οι βδέλλες όταν δαγκώνουν, η ιρουδίνη, βοηθά στη μείωση της πήξης του αίματος. Ούτε οι φλέβες αράχνης ούτε οι φλέβες εξαφανίζονται πουθενά. Επιπλέον, στο σημείο του δαγκώματος μπορεί να σχηματιστούν έλκη, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τους κιρσούς: 5 βήματα για την υγεία των φλεβών

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείτε όχι σε κιρσούς και σε πολλές άλλες ασθένειες!

Βήμα 1. Η κίνηση είναι ζωή

Η κολύμβηση είναι ένας καθολικός τύπος σωματικής δραστηριότητας που δεν έχει πρακτικά καμία αντένδειξη. Οι θεραπείες νερού είναι οι καλύτερες για την πρόληψη των κιρσών επειδή τονώνουν καλά τα αιμοφόρα αγγεία. Το περπάτημα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεβικής νόσου. Για παράδειγμα, ανεβαίνοντας κυλιόμενες σκάλες ή σκάλες. Χωρίς βαριές τσάντες, παρακαλώ. Είναι καλύτερα να περπατήσετε δύο στάσεις μέχρι το μετρό παρά να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε την πιο βασική άσκηση «ποδήλατο», ενώ ξαπλώνετε ανάσκελα.

Βήμα 2. Κομψοί βοηθοί

Σύγχρονα πλεκτά για συμπίεση: οι κάλτσες και τα καλσόν γόνατος βοηθούν κατά της κόπωσης και του βάρους στα πόδια. Πωλούνται σε φαρμακεία και επιλέγονται από το γιατρό αυστηρά ξεχωριστά με βάση τις παραμέτρους του ποδιού. Στην εμφάνιση, τα ιατρικά καλσόν δεν είναι λιγότερο όμορφα και μοντέρνα από τα συνηθισμένα. Βοηθούν επίσης τα πλοία να αντιμετωπίσουν καλύτερα το αυξημένο φορτίο.

Βήμα 3. Νόστιμο και υγιεινό

Πρώτον, το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει σοβαρά τα αιμοφόρα αγγεία. Αν λοιπόν έχετε λίγα περιττά κιλά, καλύτερα να τα ξεφορτωθείτε. Δεύτερον, για την πρόληψη των κιρσών, η διατροφή πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Βιταμίνες όπως το ασκορβικό οξύ και η ρουτίνη, που περιέχονται στο ιπποφαές, τα σμέουρα, τα εσπεριδοειδή, η αρώνια, οι φράουλες, οι γοφοί και η τέφρα του βουνού, συμβάλλουν σε αυτό. Και το συνηθισμένο φαγόπυρο είναι πλούσιο σε φυσικό αντιοξειδωτικό κουερσετίνη, το οποίο όχι μόνο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βήμα 4. Ομορφιά χωρίς θυσίες

Τα άνετα παπούτσια με τακούνι όχι μεγαλύτερο από 4 εκατοστά είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε μέρα. Στα ψηλοτάκουνα παπούτσια, το πόδι βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικής κάμψης, η οποία διαταράσσει τη διατροφή των μικρών αγγείων των ποδιών, εμφανίζεται φλεβική συμφόρηση και πρήξιμο στους αστραγάλους και τις γάμπες.

Βήμα 5. Φροντίδα και συντήρηση

Για να αποφύγετε τους κιρσούς στα πόδια σας, είναι λογικό να ξεπλένετε τα πόδια σας με κρύο νερό μετά το ντους. Μπορείτε να κάνετε μασάζ μόνοι σας: χαϊδεύοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, από το πόδι στη βουβωνική χώρα. Η υπερθέρμανση είναι επικίνδυνη για τις φλέβες, οπότε αν έχετε προδιάθεση για κιρσούς στα πόδια σας, είναι καλύτερα να αποκλείσετε το μπάνιο και τη σάουνα από τη ζωή σας. Και όχι πολύ ηλιοθεραπεία. Το υπεριώδες φως μειώνει την ελαστικότητα των ιστών και των φλεβικών τοιχωμάτων και οδηγεί σε κιρσούς. Μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά όχι το μεσημέρι, αλλά μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.

Ναι, οι κιρσοί στα πόδια είναι μια χρόνια πάθηση. Ωστόσο, η έγκαιρη πρόληψη των κιρσών θα βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης της νόσου και θα μειώσει τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών.