Κιρσοί της μήτρας

Το σύνδρομο χρόνιου πόνου της μήτρας είναι επίσης γνωστό ως κιρσοί των πυελικών οργάνων ή κιρσοί στη μήτρα. Αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και μπορεί να είναι σχεδόν ασυμπτωματική, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της για να αποφύγετε την εσφαλμένη διάγνωση γυναικείων ασθενειών.

Τι είναι οι κιρσοί της μήτρας;

Οι κιρσοί είναι συμφόρηση αίματος στις φλέβες που έχουν οδηγήσει σε απώλεια ελαστικότητας λόγω ορμονικών αλλαγών ή γενετικής προδιάθεσης. Τα αγγεία των κάτω άκρων και των πυελικών οργάνων είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Οι κιρσοί της λεκάνης είναι πιο επικίνδυνοι από την εκδήλωση παρόμοιας νόσου στα πόδια, καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί οπτικά και η υπογονιμότητα, η φλεγμονή στις ωοθήκες, η μήτρα και ο κόλπος μπορεί να είναι συνέπεια εσωτερικών κιρσών.

Αιτίες κιρσών στη λεκάνη

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση αυτής της παθολογίας σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Η εγκυμοσύνη θεωρείται η κύρια αιτία για κιρσούς στη μήτρα. Εμφανίζονται οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη της νόσου:

 • αύξηση του επιπέδου προγεστερόνης στο αίμα, το οποίο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
 • αύξηση του φορτίου στα πυελικά όργανα (OMT), παραβίαση της κανονικής παροχής αίματος.
 • αντίστροφη ροή αίματος μέσω της φλέβας των ωοθηκών.
 • χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες της μήτρας, προσαρτήματα.
 • τεχνητό τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Δεν διατρέχουν όλες οι έγκυες γυναίκες αυτόν τον κίνδυνο. Αυτή η ασθένεια είναι γενετική. Πριν προγραμματίσετε μια εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε μια σοβαρή εξέταση για να αποκλείσετε κινδύνους για την υγεία και πιθανές επιπλοκές στον τοκετό. Οι κιρσοί της μήτρας ανιχνεύονται χρησιμοποιώντας υπερηχογραφικά διαγνωστικά και επιβεβαίωση της διάγνωσης χρησιμοποιώντας ενδομήτρια φλεβογραφία, ωογραφία.

Διαβούλευση με γιατρό για κιρσούς της μήτρας

Συμπτώματα κιρσών

Η νόσος μπορεί κυρίως να αναγνωριστεί με δύο συμπτώματα:

 • χρόνιος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, επιδεινωμένος από σωματική άσκηση, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • αυξημένη έκκριση από τον κόλπο.

Ο πόνος εντείνεται εάν μια γυναίκα ακολουθεί έναν ανενεργό, καθιστικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια φλεγμονωδών διεργασιών του ουρογεννητικού συστήματος. Οι κιρσοί της μήτρας σχετίζονται συχνά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μικρά ή να μην υπάρχουν:

 • το πρώτο στάδιο - το μέγεθος της φλέβας (διάμετρος) έως 5 mm, η σπασμένη πορεία των αγγείων (μικρά συμπτώματα).
 • το δεύτερο - φλέβα έως 10 mm, διεύρυνση κιρσών των παραμετρικών φλεβών της μήτρας.
 • το τρίτο - διάμετρος άνω των 10 mm, συνολικός τύπος κιρσών.

Τι είναι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν η διάγνωση γίνει πριν από τη σύλληψη, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών αλλαγών. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται γιατί οι κιρσοί είναι επικίνδυνες και πώς να τις αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Εάν μια γυναίκα βρίσκεται υπό συνεχή επίβλεψη γιατρού και παρακολουθεί την υγεία της, τότε η παραβίαση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επικίνδυνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κιρσοί της λεκάνης μπορεί να είναι ένας λόγος για τη συνταγογράφηση καισαρικής τομής, λιγότερο συχνά - μπορεί να εμφανιστεί ανεπάρκεια πλακούντα.

Διατροφή για κιρσούς

Στη θεραπεία και πρόληψη των κιρσών διαφόρων αιτιολογιών, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγετε τον καφέ και το δυνατό τσάι και να περιορίζετε την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Είναι χρήσιμο να γεμίσετε τη διατροφή με φρέσκα λαχανικά, φρούτα και φυτικά έλαια. Μια τέτοια δίαιτα έχει θετική επίδραση στη ροή του αίματος, την κατάσταση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέπει τη στασιμότητα του υγρού στο σώμα, ανακουφίζοντας το φορτίο στις φλέβες. Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την ποσότητα υγρού, καθώς το επίπεδο ορμονών προκαλεί στασιμότητα αίματος.

συνιστώμενη τροφή για κιρσούς της μήτρας

Θεραπεία κιρσών της λεκάνης

Αφού προσδιοριστούν τα σημάδια των κιρσών, μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με συντηρητικές μεθόδους με τη βοήθεια φαρμάκων και φυσικοθεραπείας. Εάν η θεραπεία δεν βελτιωθεί και ο πόνος επιμένει, καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση. Ένα σημαντικό ερώτημα για πολλούς είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το σημείο, μια γυναίκα πρέπει να βρίσκεται σε υποστηρικτική θεραπεία και υπό ιατρική επίβλεψη μετά τον τοκετό για να υποβληθεί σε εντατική θεραπεία.

Πάρτε venotonics

Το πρώτο μέτρο για τη θεραπεία των κιρσών του σταδίου 1-2 της μήτρας είναι το φλεβοτονικό. Ο φλεβολόγος τα ορίζει μετά από ενδελεχή εξέταση. Συνιστώνται βεντονικά φάρμακα. Η λήψη χαπιών διαρκεί δύο έως τρεις μήνες υπό ιατρική επίβλεψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πόνος του OMT πρέπει να μειωθεί σημαντικά, το σύνδρομο πόνου κατά την εμμηνόρροια πρέπει να μειωθεί. Είναι καλύτερα να συνδυάσετε μια τέτοια θεραπεία με γυμναστική που προάγει την υγεία.

Γυμνάσια

Η υποχρεωτική σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει μεγάλους περιπάτους και ασκήσεις χαλάρωσης που χαλαρώνουν τον τράχηλο και τους περινεϊκούς μύες - αυτές είναι ασκήσεις "σημύδα", "ποδήλατο". Ειδικές ασκήσεις αναπνευστικής θεραπείας είναι χρήσιμες - συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς αναπνοής που περιλαμβάνει τους κάτω κοιλιακούς μυς. Επίσης φαίνεται η χρήση εσωρούχων συμπίεσης και καλσόν που στηρίζουν τα πόδια, τα αγγειακά πλέγματα του περινέου και τους γλουτούς. Ένα εναλλασσόμενο ντους προσφέρει ένα επιπλέον ευεργετικό αποτέλεσμα.

Άσκηση σημύδας με κιρσούς της μήτρας

Χειρουργική θεραπεία κιρσών

Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθά, ο πόνος δεν ανακουφίζεται ή διαγιγνώσκεται το τρίτο στάδιο των κιρσών της πυέλου, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση, ο βαθμός της οποίας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της αντίστροφης ροής αίματος:

 • Απολίνωση φλεβών των ωοθηκών.
 • Εμβολισμός φλεβών των ωοθηκών.
 • Αγγειογραφία (χορήγηση σκιαγραφικών μέσων).
 • ανοιχτή αφαίρεση των γεννητικών φλεβών.

Εάν οι κιρσοί του ασθενούς παρατηρούνται όχι μόνο στα πυελικά όργανα, αλλά και στα πόδια, τότε χρησιμοποιείται η χειρουργική επέμβαση Troyanov-Trendelenburg, στην οποία αφαιρείται η μεγάλη σαφηνώδης φλέβα. Αυτή η μέθοδος είναι κοινή στον αγώνα κατά του τρίτου σταδίου των κιρσών της μήτρας και της ολικής φλεβικής διαστολής. Με την έγκαιρη διάγνωση, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η ανάπτυξή της στα αρχικά στάδια. Είναι απαραίτητο να αποκλειστούν παράγοντες που είναι σύντροφοι των κιρσών και των επιπλοκών:

 • Κάπνισμα;
 • Αλκοόλ;
 • καθιστική ζωή;
 • Αυτοθεραπεία για ορμονικές αλλαγές, γυναικολογικές παθήσεις.
 • λάθος δίαιτα.