Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των κιρσών στα πόδια

Αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα όπως κιρσούς των κάτω άκρων, ο ασθενής δεν πρέπει να διστάσει να δει έναν γιατρό και να ξεκινήσει τη θεραπεία. Ένας έμπειρος ειδικός διεξάγει διεξοδική εξέταση και καταλήγει σε συμπεράσματα σχετικά με το ποια θεραπευτική τακτική είναι η καλύτερη επιλογή: συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία. Εάν για κάποιο λόγο το φάρμακο δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα αιμοφόρα αγγεία του ασθενούς, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί ήδη να βοηθήσει χωρίς όρους.

Ενδείξεις και εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των κιρσών είναι μια ριζική προσέγγιση στη θεραπεία των παθολογικών αγγείων, οπότε οι ενδείξεις είναι κατάλληλες.

Βαριά στα πόδια με κιρσούς

Η λειτουργία δικαιολογείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • συνολικές κιρσούς των κάτω άκρων που μπορεί να δει με γυμνό μάτι
 • η συνεχής σοβαρή διόγκωση των ποδιών, η δυσφορία, ο πόνος και η βαρύτητα στα πόδια ή σε άλλα μέρη εξαρτώνται από τον εντοπισμό της παθολογικής διαδικασίας.
 • έναν άμεσο κίνδυνο ότι οι υπάρχουσες κιρσούς σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος θα περιπλεχθούν από μια πιο επικίνδυνη ασθένεια (π. χ. θρομβοφλεβίτιδα, τροφικό έλκος ή πνευμονική εμβολή).

Σε μια άμεση συζήτηση με τον γιατρό, μπορεί να καθορίσει εάν η επέμβαση αξίζει τον κόπο και τι είδους χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν γενικά.

Αντενδείξεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών

Παρά τις ισχυρές ενδείξεις, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κιρσών στα πόδια. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής έχει κιρσούς στα τέλη του σταδίου, η χειρουργική θεραπεία δεν είναι πάντα δυνατή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί βασίζονται σε φάρμακα, αλλά δεν μπορούν να παρέχουν επαρκή βοήθεια.

Χειρουργική επέμβαση για κιρσούς στα πόδια

Ένας αριθμός άλλων υποχρεωτικών αντενδείξεων:

 • την παρουσία δερματικών παθήσεων στο σημείο της προσβεβλημένης φλέβας, για παράδειγμα, έκζεμα, πυοδερμία, δερματίτιδα κ. λπ.
 • σοβαρές ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος - υπέρταση, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια
 • οξεία φλεγμονώδης διαδικασία στο αγγείο (φλεβίτιδα).
 • προηγουμένως μεταδιδόμενη θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή ·
 • ενεργή διαδικασία εξάλειψης της αθηροσκλήρωσης ·
 • μεγαλύτερη ηλικία
 • Περίοδος κύησης.

Οι ασθενείς πρέπει να θυμούνται ότι εάν λαμβάνουν φάρμακα για άλλες ασθένειες, ο θεράπων ιατρός πρέπει να ενημερωθεί.

Λέιζερ πήξη φλεβών σε κιρσούς

Τεχνική σκληροθεραπείας

Η σκληροθεραπεία είναι μια διαδικασία της οποίας η αρχή συνίσταται στην έγχυση μιας ειδικής ουσίας στο προσβεβλημένο αγγείο, η οποία προκαλεί περαιτέρω συστολή και υπερανάπτυξη του αγγείου. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η διαδικασία δεν απαιτεί τομές ή χειρουργική πρόσβαση.

Η ουσία της διαδικασίας έχει ως εξής: ο γιατρός, με τη βοήθεια μιας σύριγγας, εγχέει μια σκληρυντική ουσία στο παθολογικό αγγείο. Κατά τη διάρκεια μιας φάσης σκληροθεραπείας, ένας ειδικός θα κάνει δύο έως δέκα τέτοιες ενέσεις. Το αποτέλεσμα δεν εμφανίζεται την ίδια στιγμή - συνήθως διαρκεί 2-8 εβδομάδες και αρκετές συνεδρίες μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτω από τη δράση του σκληρυντικού, η φλέβα σταδιακά στενεύει και μετά μεγαλώνει και εξαφανίζεται

Υπάρχουν δύο τύποι χειραγώγησης:

 1. Μικροσκλήρωση. Είναι δικαιολογημένο στα αρχικά στάδια των κιρσών, όταν στη διαδικασία συμμετέχουν μικρά, επιφανειακά αγγεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απαιτούμενη ποσότητα σκληρυντικού είναι ελάχιστη.
 2. Ηχοσκλήρωση. Πραγματοποιείται σε βαθύτερες φλέβες με διπλή σάρωση, προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση των βαθιών κιρσών όσο το δυνατόν ακριβέστερα.
Χειρουργική επέμβαση για κιρσούς

Πήξη με λέιζερ

Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για κιρσούς είναι μακράν η πιο δημοφιλής. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η διαδικασία εκτελείται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί μεγάλες περικοπές και τραύμα ιστού και έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, αλλά γενικά το βασικό είναι η εισαγωγή ενός ειδικού οδηγού φωτός λέιζερ στο νοσούντα αγγείο. Μια ακτίνα λέιζερ με το δικό της μήκος κύματος διαπερνά αυτήν τη συσκευή και δρα στα τοιχώματα των κιρσών. Υπό τη δράση του, το αγγείο πήζει και φράζει.

Αυτή η τεχνική δικαιολογείται εάν ο ασθενής έχει κιρσούς στο πόδι ή στη βουβωνική χώρα. Επιπλέον, η πήξη με λέιζερ είναι πιο αποτελεσματική σε μεγάλα αγγεία, γι 'αυτό η χρήση αυτής της τεχνικής δεν δικαιολογείται σε περίπτωση βλάβης σε μικρές φλέβες.

Διόρθωση λέιζερ για κιρσούς

Απολίνωση φλεβών

Η αγγειακή απολίνωση είναι μια πιο ριζοσπαστική επέμβαση για κιρσούς στα πόδια που απαιτεί μεγάλη τομή και άμεση χειρουργική πρόσβαση.

Η επέμβαση γίνεται συχνότερα στα πόδια παρά στα αγγεία της πυελικής περιοχής. Η τεχνική απολίνωσης της σαφενώδους φλέβας θα είναι αποτελεσματική. Ο αγγειακός χειρουργός φτάνει στο υποδεικνυόμενο αγγείο στο σημείο όπου η σαφενώδης φλέβα ενώνει τη μηριαία φλέβα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός επιδέσμους με ειδικά νήματα.

Η χειρουργική επέμβαση της πυελικής φλέβας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες. Σε αυτήν την περίπτωση, η φλέβα των ωοθηκών γίνεται προσβάσιμη και απολινωμένη.

Αφαίρεση διασταλμένων αγγείων

Η πιο συνηθισμένη και αποδεδειγμένη χειρουργική μέθοδος είναι η φλεβεκτομή. Οι γιατροί το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα και είναι φθηνότερο από την πήξη με λέιζερ ή τη σκληροθεραπεία. Μια τέτοια επέμβαση για κιρσούς πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο αναισθησία.

Αφαίρεση διασταλμένων αγγείων με κιρσούς

Για να αφαιρεθεί το διασταλμένο αγγείο, ο χειρουργός χρειάζεται μια τομή μήκους 0, 5-1 cmΜετά το άνοιγμα της πρόσβασης στην περιοχή με κιρσούς, ο χειρουργός απολινώνει, διασχίζει και αφαιρεί το αγγείο.

Η miniflebectomy διαφοροποιείται ως υποτύπος αυτής της διαδικασίας. Διαφέρει από τη συμβατική φλεβεκτομή στο ότι ο χειρουργός απαιτεί παρακέντηση αντί για τομές για να αποκτήσει πρόσβαση στο αγγείο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική για την προσβολή μικρών επιφανειακών αγγείων. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν αφήνει σημάδια και καλλυντικά ελαττώματα.

Απογύμνωση

Η απογύμνωση είναι ένας από τους υπότυπους της φλεβεκτομής, ο οποίος χρησιμοποιεί έναν ειδικό ανιχνευτή για την αφαίρεση μιας φλέβας. Όπως και με την απλή αφαίρεση των κιρσών, ο χειρουργός κάνει μια τομή στην φλέβα του κορμού και έχει πρόσβαση στο αγγείο. Στη συνέχεια, ο γιατρός κάνει μια άλλη τομή - στη μέση ή κάτω περιοχή των ποδιών.

Απογύμνωση φλεβών με κιρσούς

Ένας ειδικός καθετήρας - ένας ανιχνευτής εξαγωγής - εισάγεται μέσω της άνω εισόδου στη μεγάλη σαφενώδη φλέβα. Ο χειρουργός συνδέει το στόμα των παρακείμενων φλεβών μπροστά. Ο καθετήρας περνά όλο το μήκος του αγγείου στην κάτω τομή και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της φλέβας.

Γίνεται επίσης διάκριση μεταξύ διαφόρων τύπων χειραγώγησης κατά την απογύμνωση:

 1. Κοντή απογύμνωση. Δεν αποβάλλεται ολόκληρο το αγγείο, αλλά μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή που υπόκειται στις κιρσούς.
 2. Σύνολο. Μια τέτοια επέμβαση σε κιρσούς των κάτω άκρων σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από μια μεγάλη περιοχή ασθενών αγγείων και να αποφύγετε περαιτέρω υποτροπές.

Συνέπειες της χειρουργικής επέμβασης και της αποκατάστασης

Για κιρσούς, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές. Πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με τον τύπο της διαδικασίας που εκτελείται:

Ανάκτηση μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κιρσών
 1. Μετά τη σκληροθεραπεία, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κνησμό, κάψιμο, αποχρωματισμό του δέρματος και εμφάνιση οιδήματος στο σημείο της ένεσης. Είναι δυνατή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και η εμφάνιση της γενικής αδυναμίας. Ανάλογα με τους κανόνες της μετεγχειρητικής περιόδου, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν σε μερικές ημέρες.
 2. Μετά την πήξη με λέιζερ, μπορεί να υπάρχει αίσθηση έντασης στην περιοχή του μηρού, ελαφρά αιμορραγία και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Με τη σωστή θεραπεία, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μέσα σε μια εβδομάδα.
 3. Η φλεβική απολίνωση μπορεί να περιπλέκεται από τραύμα και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ίδιας της χειρουργικής επέμβασης.
 4. Η φλεβοτομία και η απογύμνωση μπορούν να βλάψουν τα νεύρα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια ευαισθησίας, μούδιασμα στα πόδια και πόνο στις διεπαφές.

Σε όλες τις μεθόδους χειρουργικής θεραπείας, υπάρχει μια κοινή επιπλοκή - η θρόμβωση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη διαδικασία, αλλά η πιθανότητα να συμβεί ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης είναι πολύ μικρή.

Για να αποφύγετε τις παραπάνω επιπλοκές και να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο αποκατάστασης, είναι απαραίτητο να τηρείτε τις συστάσεις για τη φροντίδα της υγείας και των αιμοφόρων αγγείων σας κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

ο γιατρός εξετάζει τα πόδια για κιρσούς μετά την επέμβαση

Ανάλογα με τους κανόνες της μετεγχειρητικής περιόδου, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν σε μερικές ημέρες.

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προτείνουν οι ειδικοί:

 • Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης και για την πρώτη εβδομάδα μετά από αυτήν, είναι απαραίτητο να φοράτε ειδικά εσώρουχα συμπίεσης - αυτό μπορεί να έχει τη μορφή κάλτσες, καλσόν, κάλτσες και για το σκοπό αυτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κανονικό ελαστικό επίδεσμο.
 • Εξαλείψτε τις κακές συνήθειες - χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών.
 • Αποφύγετε τα λουτρά και τις σάουνες καθώς και τα λουτρά που είναι πολύ ζεστά.
 • Στο μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν μπορείτε να εκτελέσετε καλλυντικά και να εφαρμόσετε διάφορα καλλυντικά.
 • Αποφύγετε την επίπονη σωματική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ασκήσει οποιοδήποτε είδος αθλητισμού (ιδιαίτερα σκληρό) πριν από τη θεραπεία, τα βαριά φορτία θα πρέπει να ξεχαστούν για τουλάχιστον 5-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Στο μέλλον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το εάν είναι δυνατόν να συνεχίσετε έντονη άσκηση.
 • Κάνετε προφυλακτικές ασκήσεις κάθε μέρα που δεν διαρκούν περισσότερο από 15-30 λεπτά.
 • Να τηρείτε τις συνταγές του φλεβολόγου για τη λήψη φαρμάκων - να λαμβάνετε τακτικά προφυλακτικά αντιπηκτικά, φλεβοτονικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θρομβολυτικά και άλλα φάρμακα.

Σε γενικές γραμμές, όλες αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν καλές κριτικές τόσο από γιατρούς όσο και από ασθενείς. Ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι κατάλληλη για έναν συγκεκριμένο ασθενή πρέπει να αποφασιστεί μόνο με τον θεράποντα ιατρό.