Μασάζ για κιρσούς

Η μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου στην κορυφή του είναι κιρσούς. Η ασθένεια μειώνει την ποιότητα ζωής, η οποία εκδηλώνεται με αυξημένη κόπωση, βαρύτητα, πρήξιμο και αντιαισθητική εμφάνιση των ποδιών, η οποία είναι ιδιαίτερα καταπιεστική για τις γυναίκες. Οι κιρσοί μπορούν να θεραπευτούν πλήρως μόνο με χειρουργική επέμβαση. Για να διατηρήσουν τα κάτω άκρα σε φυσιολογική κατάσταση και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της νόσου, οι γιατροί προτείνουν ολοκληρωμένη συντηρητική θεραπεία. Μερικοί τύποι μασάζ στα πόδια με κιρσούς, μαζί με φάρμακα, κάλτσες συμπίεσης και σωματική δραστηριότητα, δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα στα πρώτα στάδια της νόσου.

Είναι δυνατόν να κάνετε μασάζ ποδιών με κιρσούς;

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να κάνετε μασάζ στα πόδια με κιρσούς, οι γιατροί απαντούν - είναι πιθανό και απαραίτητο. Αλλά με λίγες προειδοποιήσεις. Η διαδικασία θα είναι ωφέλιμη μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου. Οι έντονοι κόμβοι και τα αγγειακά δίκτυα δεν πρέπει να αγγίζονται, αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και να οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση της κατάστασης.

Οι προεξέχουσες ελικοειδείς φλέβες αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για οποιαδήποτε φυσική επίδραση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κιρσίδες περιπλέκονται από φλεβίτιδα, στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος. Ως αποτέλεσμα της φυσικής επίδρασης, υπάρχει κίνδυνος απόρριψης θρόμβων αίματος και συνεπώς απόφραξης ζωτικών αιμοφόρων αγγείων.

Είναι δυνατόν να κάνετε μασάζ ποδιών για κιρσούς στο σπίτι. Το αυτο-μασάζ λειτουργεί καλά - μπορεί ακόμη και να γίνει στην εργασία για να ανακουφίσει την κόπωση και να αποκαταστήσει την απόδοση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπεται η χρήση εξοπλισμού μασάζ, αλλά μόνο μετά από διαβούλευση με έναν φλεβολόγο.

επαγγελματικό μασάζ για κιρσούς

Πώς λειτουργεί το μασάζ για παθολογία;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τις κιρσούς και όλες είναι ήπιες. Η επίδραση του μασάζ στις κιρσούς των κάτω άκρων:

 • βελτιώνει τη ροή του αίματος και της λέμφου μέσω των αγγείων.
 • βελτιώνει την εκροή υγρού από ιστούς, μειώνοντας το πρήξιμο των άκρων.
 • μειώνοντας το πρήξιμο, η πίεση στα αγγεία μειώνεται, γεγονός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • εξαλείφει τη βαρύτητα και τον πόνο.
 • ανακουφίζει από την κόπωση
 • αποτρέπει την εμφάνιση του αγγειακού δικτύου.

Η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος βελτιώνει τη διατροφή των μυών και όλων των στρωμάτων του δέρματος, σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία, ενισχύει τα τοιχώματά τους. Η στασιμότητα εξαφανίζεται με το μασάζ. Η διαδικασία έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με την ιατρική γυμναστική.

Κανόνες για ένα αποτελεσματικό και ασφαλές μασάζ στα άκρα

Το μασάζ ποδιών για κιρσούς είναι ένα ευαίσθητο θέμα που απαιτεί ορισμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ο γιατρός πρέπει να εξηγήσει μόνος του πώς να το κάνει σωστά. Αλλά είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε έναν ειδικό στο τμήμα φυσικοθεραπείας. Βασικοί κανόνες:

 • αποκλείει μια τραχιά επίδραση στην επιφάνεια των ποδιών και το μασάζ στην περιοχή των διασταλμένων φλεβών.
 • το κλασικό χειροκίνητο μασάζ χρησιμοποιεί λάδι για να κάνει τα χέρια του μασέρ να γλιστρήσουν καλύτερα.
 • Τεχνικές μασάζ - απαλό χαϊδεύοντας κυκλικές κινήσεις, ανακούφιση από την πίεση
 • Οι γραμμές μασάζ σχεδιάζονται πάντα από κάτω προς τα πάνω - από το πόδι κατά μήκος του ποδιού έως το γόνατο και από το γόνατο έως το μηρό.

Το μασάζ λεμφικού παροχέτευσης δεν απαιτεί τη χρήση λαδιού ή κρέμας. Στο σπίτι για αυτο-μασάζ, οι αλοιφές κατά των κιρσών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση λαδιού.

Προετοιμασία για τη διαδικασία

Ο ασθενής τοποθετείται σε επίπεδη επιφάνεια. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό τραπέζι μασάζ για να διευκολύνεται η εργασία του μασέρ. Όταν επεξεργάζεται το πίσω μέρος των ποδιών, τοποθετείται ένα ρολό κάτω από τα πόδια. Για να κάνετε μασάζ στο μέτωπο, ο ασθενής βρίσκεται στην πλάτη του και οι κύλινδροι τοποθετούνται κάτω από τα πόδια και τα γόνατα. Στο σπίτι, πριν από μια συνεδρία μασάζ, μπορείτε να καθίσετε με τα πόδια σας ανυψωμένα για 10-15 λεπτά για να μειώσετε ελαφρώς το πρήξιμο.

Προετοιμασία για μασάζ με κιρσούς

Διάφορα μασάζ

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές μασάζ, οι οποίες πραγματοποιούνται με το χέρι ή με τη βοήθεια ειδικής συσκευής. Η κλασική τεχνική μασάζ και οι κιρσοί είναι συμβατές εάν δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια ασθένειας, αλλά υπάρχουν υποκειμενικά συναισθήματα κόπωσης και βαρύτητας στα πόδια. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται σε μαθήματα καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα στο πεδίο των 10-12 συνεδριών. Η τεχνική μασάζ για κιρσούς πρέπει να συνταγογραφείται από έναν φλεβολόγο.

Λεμφική αποστράγγιση

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πιο αποτελεσματικό μασάζ ποδιών για κιρσούς είναι η λεμφική παροχέτευση. Πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό, αφού η τεχνική προβλέπει τη μελέτη των ζωνών της θέσης των λεμφαδένων και της διέλευσης των λεμφικών αγγείων. Το μασάζ ξεκινά με τους γλουτούς και τους μηρούς, μετά πηγαίνει στα κάτω πόδια και τα πόδια εκπαιδεύονται τελευταία.

Μασάζ αποστράγγισης λεμφών για κιρσούς

Τρίβοντας απαλά το δέρμα και πιέζοντας με τις παλάμες των χεριών, ο μασέρ περπατά κατά μήκος των λεμφικών αγγείων, διεγείροντας την εκροή του συσσωρευμένου υγρού και καθαρίζοντας τους ιστούς των τοξινών. Το μασάζ λεμφικού παροχέτευσης δεν μπορεί να γίνει καθημερινάΤο μάθημα ξεκινά με 1 συνεδρία την εβδομάδα και σταδιακά αυξάνεται σε 3 φορές εάν ο ασθενής ανέχεται καλά τη θεραπεία. Συνιστάται να εκτελέσετε τουλάχιστον 15 διαδικασίες συνολικά.

Αντι-κυτταρίτιδα

Υπάρχουν δύο τεχνικές μασάζ κατά της κυτταρίτιδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κιρσούς:

 • Λεμφική παροχέτευση (αναφέρθηκε παραπάνω).
 • Κενό (συζητείται παρακάτω).

Το μασάζ κενού έχει πολλές τεχνικές. Είναι αδύνατο να συνταγογραφείτε μόνοι σας αυτό το είδος μασάζ, κατά κανόνα, απαγορεύεται για κιρσούς. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε αυτό στο σαλόνι ομορφιάς χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

μέλι

Όπως το μασάζ κενού, το μασάζ μελιού έχει τόσο υποστηρικτές όσο και αντιπάλους μεταξύ των γιατρών. Από τη μία πλευρά, το μέλι έχει ευεργετική επίδραση στον ιστό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη διατροφή και ανακουφίζει από το πρήξιμο. Από την άλλη πλευρά, το μασάζ με μέλι για κιρσούς των ποδιών μπορεί να είναι επικίνδυνο - η ιξώδης συνέπεια ενισχύει το αποτέλεσμα. Επομένως, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε για προληπτικούς σκοπούς και να ανακουφίσετε την κόπωση και τη βαρύτητα στα άκρα.

Μασάζ μελιού για κιρσούς

Εκτελέστε κανόνες:

 • Το μασάζ γίνεται όχι περισσότερο από κάθε επτά ημέρες.
 • για αυτό χρησιμοποιείται υγρό μέλι (μπορείτε να το ζεστάνετε λίγο σε υδατόλουτρο).
 • το μέλι δεν εφαρμόζεται σε μέρη όπου υπάρχει αγγειακό δίκτυο.
 • Αφού το μέλι διανεμηθεί στο δέρμα, τρίβεται απαλά με ελαφρές κινήσεις ζύμωσης.
 • το υπόλοιπο του μασάζ γίνεται με ελαφριές πινελιές.

Αυτο μασάζ

Το αυτο-μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος από μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει τρόπος να επισκεφθείτε μια αίθουσα μασάζ. Ως στοιχείο της ολοκληρωμένης θεραπείας, το αυτο-μασάζ των ποδιών με κιρσούς φέρνει ανακούφιση και βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης παθολογιών. Εκτέλεση:

 • το μασάζ γίνεται ενώ κάθεστε με τα πόδια τεντωμένα.
 • εάν ένα πόδι επηρεάζεται από κιρσούς, το μασάζ ξεκινά με ένα υγιές άκρο.
 • Κατεύθυνση κίνησης - από τα πόδια στο γόνατο και πάνω.
 • οι πρώτες κινήσεις είναι απαλές, και τότε η πίεση μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς (σαν να πιέζετε το υγρό από κάτω προς τα πάνω).
 • ακολουθείται από μυρμήγκιασμα του δέρματος πρώτα και στη συνέχεια με τη σύλληψη του υποδόριου λιπώδους ιστού.
 • Τελειώστε με τρόμο των ελαφρών μυών και χαϊδεύοντας.

Ανακινήστε λίγο το πόδι σας μετά το τέλος του μασάζ. Η συνεδρία για κάθε σκέλος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Με τη βοήθεια του αυτο-μασάζ για κιρσούς, μπορείτε να ανακουφίσετε την κούραση και τον πόνο και να απαλλαγείτε από το οίδημα. Πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα.

Αυτο-μασάζ για κιρσούς

Υδρομασάζ

Το υδρομασάζ για κιρσούς δεν είναι μόνο μια χρήσιμη, αλλά και μια πολύ ευχάριστη διαδικασία. Μπορείτε επίσης να το κάνετε μόνοι σας. Οι βασικοί κανόνες είναι απλοί:

 • εάν χρησιμοποιείτε ντους με αντίθεση, ξεκινήστε με ζεστό νερό (όχι ζεστό! ).
 • η πίεση πρέπει να είναι μέτρια.
 • Μην κρατάτε τα ακροφύσια σε ορισμένα σημεία στα πόδια.
 • Οι κινήσεις πρέπει να είναι μικρές κυκλικές.
 • μην κάνετε ντους απευθείας σε διασταλμένες φλέβες.
Υδρομασάζ στο ντους για κιρσούς

Ξεκινήστε κάνοντας μασάζ στο πόδι και ρίχνοντάς το σε κυκλική κίνηση. Στη συνέχεια, μετακινήστε απαλά προς τα κάτω πόδια σας και κατευθύνετε τους πίδακες από κάτω προς τα πάνω κατά μήκος της ροής του φλεβικού αίματος. Πάρτε ένα λεπτό για το γόνατό σας - κάντε μασάζ σε κυκλική κίνηση. Κάντε το ίδιο με το άλλο πόδι. Τέλος, είναι λογικό να κάνετε μασάζ στην ανακλαστική ζώνη - στο κάτω μέρος της πλάτης - με ντους.

Σημείο

Το μασάζ βελονισμού λειτουργεί σε βιολογικά ενεργά σημεία στα πόδια. Το μεσαίο του όνομα είναι Θιβετιανό. Η διέγερση των σημείων οδηγεί στο ακόλουθο αποτέλεσμα:

 • βελτιώνει τον τοπικό μεταβολισμό.
 • αφαιρεί τους μυϊκούς σπασμούς.
 • αποκαθιστά τη ροή του αίματος και τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία.
 • βελτιώνει τις προστατευτικές λειτουργίες του σώματος.

Συνήθως γίνεται στα πόδια, αλλά μερικές φορές επηρεάζονται και άλλα μέρη του ποδιού. Θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό που γνωρίζει την ακριβή θέση των σημείων αντανακλαστικής.

Μασάζ ποδιών

Το τρίψιμο των ποδιών έχει ευεργετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία, διεγείρει την αποστράγγιση υγρών και ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια. Το μασάζ ξεκινά με τα δάχτυλα των ποδιών και μετά τρίβεται η σόλα και το πίσω μέρος του ποδιού. Πρέπει να ξεκινήσετε με ένα ελαφρύ χαϊδεύοντας, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και το ρυθμό. Το μασάζ ποδιών θα έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα μόνο εάν η διαδικασία πραγματοποιείται τακτικά.

Μασάζ ποδιών για κιρσούς

ταοϊστής

Μια άλλη τεχνική που λειτουργεί καλά με τις κιρσούς είναι το ταοϊκό μασάζ. Αποτελείται από ελαφριά επίδραση στην επιφάνεια των ποδιών με κυκλικές πινελιές. Ένα μείγμα βασικών και αιθέριων ελαίων εφαρμόζεται στο δέρμα εκ των προτέρων.

Μασάζ ποδιών για κιρσούς

Οι κινήσεις πραγματοποιούνται από τα πόδια στους γοφούς, επαναλαμβάνονται 10 φορές κάθε φορά. Ταοϊκό μασάζ ποδιών για κιρσούς στο σπίτι πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα για 30 ημέρες.

Ανεπιθύμητα μασάζ

Για τις κιρσούς, δεν υποδεικνύονται όλοι οι τύποι μασάζ, ούτε καν στα αρχικά στάδια. Η απαγόρευση οφείλεται στην επιθετική τους τεχνική, η οποία παραβιάζει την ακεραιότητα των πλοίων.

κενό

Το μασάζ κενού για κιρσούς μπορεί να γίνει μόνο μέσω υλικού. Οι σύγχρονες συσκευές για τη διαδικασία προβλέπουν τη ρύθμιση ενός μεμονωμένου προγράμματος. Η εφεύρεση του Γάλλου Louis Paul Guite (τα αρχικά του - LPG - και η τεχνολογία ονομάζεται) έφερε επανάσταση στα καλλυντικά και έφερε κάποια πλεονεκτήματα από ιατρική άποψη. Το μασάζ LPG για κιρσούς ή το μασάζ με κύλινδρο κενού βελτιώνει σίγουρα την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα διεγείροντας τη ροή της λέμφου και καταστρέφοντας τις εναποθέσεις λίπους.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο μασάζ όπως ένα μασάζ κατά των κιρσών με μεγάλη προσοχή και μόνο μετά από ιατρική εξέταση. Το μασάζ κενού χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη της νόσου. Είναι ευεργετικό μόνο στα πρώτα συμπτώματα των κιρσών με την πλήρη συνοχή των φλεβικών βαλβίδων, όταν δεν υπάρχουν εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου. Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία μεταξύ των γιατρών σχετικά με την ασφάλεια του μασάζ LPG για κιρσούς.

Η τεχνική έκθεσης συνίσταται στο γεγονός ότι ο χειρισμός, ο οποίος καθοδηγείται κατά μήκος προκαθορισμένων τμημάτων των ποδιών, τραβά στην πτυχή του δέρματος λόγω του κενού. Μέσα στο χειριστή υπάρχουν δύο κύλινδροι που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και ζυμώνουν το υποδόριο λίπος στην ανιχνευμένη πτυχή. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή, μπορείτε να ρυθμίσετε το βάθος εγγραφής και την ένταση κίνησης των κυλίνδρων. Απαγορεύεται να ενεργεί στους εσωτερικούς μηρούς και στο κοίλο του γόνατος.

Κενό μασάζ για κιρσούς

Δοχεία

Το μασάζ με βεντούζες είναι ένα είδος μασάζ κενού. Κατ 'αρχήν, αυτή η διαδικασία είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό - παλαιότερες τράπεζες τοποθετήθηκαν για βήχα και βρογχίτιδα. Η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια - ενοχλητικά αποσπά την προσοχή. Το μασάζ με βεντούζες χρησιμοποιείται ως μασάζ κατά της κυτταρίτιδας.

Αντενδείκνυται κατηγορηματικά στις κιρσούς. Κάτω από τη δράση ενός κενού, τα τριχοειδή καταστρέφονται (γι 'αυτό σχηματίζονται μώλωπες στο δέρμα μετά από δόσεις). Και στο πρώτο στάδιο των κιρσών, είναι κυρίως τα μικρά αγγεία που υποφέρουν. Είναι καλύτερα να μην εκμεταλλευτείτε και να προτιμήσετε έναν ασφαλέστερο τύπο θεραπευτικού μασάζ.

Ταϊλανδέζικα

Ένας άλλος τύπος μασάζ που απαγορεύεται στις κιρσούς είναι ταϊλανδέζικο. Η ουσία του είναι η επίδραση στα αντανακλαστικά σημεία. Αλλά η ίδια η μέθοδος δεν είναι αποδεκτή για τα νοσούντα αγγεία. Το πάτημα γίνεται όχι μόνο με τα χέρια, αλλά και με τον αγκώνα, το γόνατο ή τον καρπό. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης όχι μόνο στα επιφανειακά νοσούντα αγγεία, αλλά και στη συμπίεση των βαθιών φλεβών.

Αντενδείξεις

Όπως κάθε θεραπεία, το μασάζ των κιρσών των ποδιών έχει αντενδείξεις:

 • Θρομβοφλεβίτιδα και θρόμβωση
 • τροφικά έλκη;
 • έντονα φλεβικά οζίδια
 • Δερματίτιδα και κνησμός
 • φλεγμονώδεις διεργασίες ή μολυσματικές ασθένειες
 • υψηλή θερμοκρασία;
 • Καρκίνοι.

Στην περίπτωση των κιρσών, ένα θεραπευτικό μασάζ είναι ωφέλιμο μόνο εάν αποτελεί μέρος μιας σύνθετης θεραπείας και ο τύπος και η εφαρμογή του συντονίζεται με τον γιατρό.