Τι να κάνετε εάν οι φλέβες στα πόδια πονάνε

Πόνος στις φλέβες στα πόδια

Κιρσοί.

Συνήθως όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι λέξεις, οι άνθρωποι φαντάζονται παχιά, στριμμένα αγγεία που μπλέκουν τα πόδια τους. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το πιο διάσημο σημάδι παθολογίας. Υπάρχουν άλλοι.

Μερικές φορές οι κιρσοί προκαλούν μόνο αισθητική δυσφορία, αλλά μερικά από τα συμπτώματα των κιρσών έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, πολλοί έχουν πόνο στις φλέβες στα πόδια τους. Βασικά, οι αισθήσεις είναι ήπιες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και ένας συνηθισμένος περίπατος γίνεται οδυνηρός.

Επομένως, λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για τον πόνο με κιρσούς. Σχετικά με τους λόγους και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Αλλά ας μιλήσουμε πρώτα για την ίδια την ασθένεια: για τον μηχανισμό ανάπτυξης, παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές.

Έτσι το αίμα ρέει μέσω των αρτηριών από την καρδιά προς τα όργανα και τους ιστούς, όπου παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η ροή του αίματος επιστρέφει μέσω των φλεβών.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το αίμα να ρέει μέσω του φλεβικού συστήματος των ποδιών, καθώς σχεδόν πάντα πρέπει να σηκώνεται κατ 'ευθείαν από τα πόδια.

Είναι με τον τρόπο της βαρύτητας.

Μέρος του αίματος ρέει προς τα κάτω και συλλέγεται στα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες επεκτείνονται και οι τοίχοι τους επεκτείνονται πάρα πολύ. Τα υπερπληρωμένα αγγεία είναι ορατά στο δέρμα.

Σε υγιείς ανθρώπους, η ροή του αίματος εμποδίζεται από έναν προστατευτικό μηχανισμό - τις φλεβικές βαλβίδες. Αυτό είναι το όνομα των μεμβρανών στα αγγεία. Πιάζουν το ρέον αίμα και το επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Για διάφορους λόγους, οι βαλβίδες μερικές φορές εξασθενίζουν ή τραυματίζονται, κάνοντας τις φλέβες πιο πιθανό να ξεχειλίσουν. Έτσι εμφανίζονται οι κιρσοί.

Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο κιρσών

 • Γενετική προδιάθεση. . . Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει γιατί μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με εξασθενημένες φλεβικές βαλβίδες. Αλλά αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται. Εάν και οι δύο γονείς πάσχουν από πρησμένα αιμοφόρα αγγεία, τότε υπάρχει πιθανότητα 90% το παιδί τους να κληρονομήσει αυτήν την παθολογία.
 • Μεγαλύτερη ηλικία. . . Το σώμα εξασθενεί σταδιακά. Τα μάτια βλέπουν χειρότερα, το δέρμα στεγνώνει. Η γήρανση επηρεάζει επίσης το σύστημα βαλβίδων, το οποίο γίνεται πιο εύθραυστο και ασθενέστερο. Επομένως, άτομα άνω των 60 ετών αναπτύσσουν συχνά κιρσούς - οι φθαρμένες βαλβίδες απλά δεν μπορούν να αντέξουν το άγχος του ρέοντος αίματος.
 • Ευσαρκία. . . Η ποσότητα αίματος στους ανθρώπους δεν είναι η ίδια. Πρώτα απ 'όλα, επηρεάζεται από το σωματικό βάρος - όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του αίματος στο σώμα. Δυστυχώς, η αύξηση βάρους δεν ενισχύει τις βαλβίδες. Αναγκάζεστε να αντισταθείτε στην υπερβολική πίεση μεγάλου ποσού αίματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα υπερχείλισης των φλεβών.
 • εγκυμοσύνη. . . Το σώμα των εγκύων μητέρων εκτίθεται σε μεγάλο άγχος. Για ΠΟΛΛΟΥΣ λογους. Η πίεση στις βαλβίδες αυξάνεται λόγω της αύξησης της ποσότητας του αίματος, της ορμονικής ανισορροπίας και της επίδρασης στα μεγάλα αγγεία. Έχουμε ήδη μιλήσει για την επίδραση του αίματος. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των φλεβών, γεγονός που τους επιτρέπει να τεντώνουν εύκολα αλλά αργά επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση. Το μωρό μεγαλώνει παράλληλα με μεγάλες φλέβες. Μερικές φορές το έμβρυο τους τσιμπάει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο αυλός των αγγείων μειώνεται και το σώμα αυξάνει την πίεση στις φλέβες για να ωθήσει το αίμα προς τα πάνω. Επομένως, το φορτίο στις βαλβίδες αυξάνεται.
 • Παρατεταμένη ακινησία ενώ κάθεστε ή στέκεστε. . . Όταν περπατάτε, οι μύες των ποδιών σας βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να αντλούν αίμα στην καρδιά. Συστέλλονται και περιορίζουν τις φλέβες. Αυτό ωθεί το αίμα προς τα πάνω. Εάν τα πόδια είναι ακίνητα, η μυϊκή αντλία δεν λειτουργεί, επομένως όλο το φορτίο πέφτει στις φλέβες και στο σύστημα βαλβίδων.

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένοι παράγοντες σχετίζονται με φυσικές διεργασίες, ενώ άλλοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

Οι κιρσοί προκαλούν πολλά συμπτώματα:

 • Κούραση και βαρύτητα στα πόδια
 • Ιστός αραχνών ή δέντρων με διασταλμένες φλέβες
 • Κάψιμο και φαγούρα
 • κράμπες
 • οίδημα
 • Πόνος όταν περπατάτε μετά από μακρά ακινησία
 • Αποχρωματισμός του δέρματος
 • Στριμμένα παχιά αγγεία

Οι κιρσοί αναπτύσσονται αργά.

Οι γιατροί διακρίνουν ακόμη και το στάδιο μηδέν, στο οποίο δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη εξωτερικά σημάδια, αλλά το πρόβλημα με τις φλεβικές βαλβίδες έχει ήδη εμφανιστεί.

Συνήθως, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν βαρύτητα στα πόδια τους πρώτα και μετά άλλοι προσθέτουν σε αυτό το πρόβλημα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλάζει επίσης. Στα πρώτα στάδια, τα σημάδια της παθολογίας εντείνονται το βράδυ και εξαφανίζονται το πρωί. Εάν η ασθένεια προχωρήσει, διαρκεί όλη την ημέρα.

Αλλά τα επίμονα ενοχλητικά συμπτώματα δεν αποτελούν τον κύριο κίνδυνο στα τελικά στάδια των κιρσών.

Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς:

 • Αιμορραγία. . . Ανακάλυψη των διογκωμένων υποδόριων αγγείων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα εύθραυστα τοιχώματα των νοσούντων φλεβών δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση και εμφανίζεται μια αιμορραγική πληγή. Αυτή η ζημιά είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Επομένως, απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
 • Θρόμβωση και εμβολή. . . Λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, θρόμβοι αίματος, πυκνοί θρόμβοι αίματος, συσσωρεύονται συχνά στα διευρυμένα αγγεία. Αποφράζουν τον αυλό των φλεβών. Μερικές φορές θραύσματα θρόμβων αίματος διασπώνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μπορούν να κολλήσουν στα αγγεία των πνευμόνων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται εμβολή. Η αναπνοή σταματά μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Τροφικά έλκη. . . Λόγω της έλλειψης οξυγόνου, οι ιστοί κοντά σε νοσούντες φλέβες σταδιακά πεθαίνουν και στη θέση τους εμφανίζονται μη θεραπευτικές πληγές. Είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν τα έλκη. Διατρέχετε υψηλό κίνδυνο υποτροπής.

Ευτυχώς, οι επιπλοκές από τις κιρσούς εμφανίζονται μόνο σε μερικούς ασθενείς - τροφικά έλκη στο 6% και η αιμορραγία και η εμβολή είναι ακόμη λιγότερο συχνές.

Όπως μπορείτε να δείτε, χωρίς θεραπεία, μερικές φορές η παθολογία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση. Και μπορεί ακόμη και να καταστρέψει ένα άτομο.

Επομένως, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν φλεβολόγο για οποιοδήποτε από τα συμπτώματά του. Ακόμα κι αν οι φλέβες πονάνε. Για να ανταποκριθείτε εγκαίρως σε αυτήν την απειλή, συνιστάται να κατανοήσετε τους λόγους για την εμφάνιση ενός τέτοιου συμπτώματος.

Τι προκαλεί έντονο πόνο στις κιρσούς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με κιρσούς δεν παρουσιάζουν σοβαρό πόνο. Μόνο με ξαφνικές κινήσεις. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφουν στα πόδια τους μετά από μια μακρά ακινησία.

Αλλά ο συνεχής σοβαρός πόνος βασανίζει τους ασθενείς, συνήθως στα μεταγενέστερα στάδια της παθολογίας. Πολύ απλά επειδή σε αυτό το σημείο όλα τα συμπτώματα της νόσου εντείνονται και δεν εξαφανίζονται ακόμη και τη νύχτα.

Τι προκαλεί πόνο στις φλέβες στα πόδια;

Κυρίως λόγω έλλειψης οξυγόνου. Τα διασταλμένα αγγεία δεν παρέχουν καλά γειτονικό ιστό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες αισθήσεις.

Μια άλλη αιτία πόνου είναι τα τροφικά έλκη. Αυτές οι μη θεραπευτικές πληγές είναι επώδυνες στην αφή, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η μικρή επαφή με τα ρούχα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία.

Ο πόνος στο πόδι με κιρσούς μπορεί να είναι σημάδι θρομβοφλεβίτιδας. Αυτό είναι το όνομα μιας παθολογίας στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις φλεγμονώδεις φλέβες.

Συνοψίζω.

Όταν ο ήπιος πόνος στις διασταλμένες αρτηρίες είναι τυπικό σύμπτωμα, σπάνια επιδεινώνεται. Στα μεταγενέστερα στάδια της παθολογίας. Με τροφικά έλκη και θρομβοφλεβίτιδα.

Επομένως, εάν οι πρησμένες φλέβες πονάνε πολύ, υποδηλώνει την ταχεία ανάπτυξη της νόσου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Αν και πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν τη μετάβασή τους στον αγγειακό ειδικό και προσπαθούν να απαλλαγούν από τα ίδια τα συμπτώματα.

Πώς να απαλλαγείτε από σοβαρό πόνο στη φλέβα με κιρσούς;

Η βαρύτητα στα πόδια, το ελαφρύ πρήξιμο και άλλα ήπια παθολογικά συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με απλές μεθόδους - ένα ντους αντίθεσης, μερικούς τύπους μασάζΩστόσο, αυτό δεν βοηθά στις ανεπτυγμένες κιρσούς.

Εάν οι φλέβες στα πόδια είναι πολύ επώδυνες, μια αργή επίσκεψη σε έναν φλεβολόγο θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση των αγγείων. Δεν έχει νόημα να υπομείνει μια τέτοια αγωνία.

Η έγκαιρη θεραπεία των κιρσών εξαλείφει τα ερεθιστικά συμπτώματα και αποτρέπει τις επιπλοκές. Επομένως, επιλέξτε μια αξιόπιστη κλινική και κλείστε ραντεβού με έναν γιατρό. Μια εξέταση θα βοηθήσει τις φλέβες σας με πάνω από εκατοντάδες λαϊκές συνταγές.

Ποια θεραπεία συνταγογραφείται εάν έχετε σοβαρό πόνο με κιρσούς;

Πρώτον, ο γιατρός θα εξετάσει τα αιμοφόρα αγγεία. Θα κάνει υπερηχογράφημα των φλεβών και θα ανακαλύψει την αιτία του πόνου. Μόνο τότε ο γιατρός θα επιλέξει θεραπεία.

Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη διαδικασία για τις κιρσούς μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά δεν αντιμετωπίζει καλά τις επιπλοκές.

Όταν οι φλέβες στα πόδια πονάνε, μια ακριβής διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή θεραπεία. Χωρίς αυτά, η αιτία του συμπτώματος δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Ωστόσο, μόλις γίνει η διάγνωση, οι φλεβολόγοι προσφέρουν συχνά στους ασθενείς πολλές επιλογές θεραπείας ταυτόχρονα:

 • Μινιφλεκτομή
 • Ενδοαγγειακή πήξη λέιζερ
 • Σκληροθεραπεία αφρού

Αυτές οι μέθοδοι είναι λιγότερο τραυματικές - δηλαδή, δεν βλάπτουν το δέρμα ούτε αφήνουν ουλές.

Ας συνοψίσουμε τώρα.

Τι να κάνετε εάν οι φλέβες στα πόδια πονάνε

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αμέσως.

Ναι, ορισμένες θεραπείες και μέθοδοι μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, αλλά αυτό είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο. Αργά ή γρήγορα η ασθένεια χρειάζεται θεραπεία.

Και είναι καλύτερα νωρίς, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα απαλλαγείτε από πρησμένες φλέβες πριν προκύψουν επικίνδυνες επιπλοκές.

Επιπλέον, εάν οι φλέβες στα πόδια πονάνε πολύ, τότε μια τέτοια εικόνα δεν είναι χαρακτηριστική των κιρσών. Ίσως μια άλλη παθολογία είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία. Ο γιατρός θα βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Σε ποια κλινική πρέπει να πάω;

Η διάγνωση με υπερήχους των αιμοφόρων αγγείων πραγματοποιείται τώρα σε πολλά ιατρικά κέντρα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια κλινική με έμπειρους γιατρούς.