Ποιες είναι οι αιτίες των κιρσών και πώς μπορούν να εξαλειφθούν;

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο όρος "κιρσούς" από το λατινικό "varix" ερμηνεύεται ως "επέκταση". Ως εκ τούτου, ο ορισμός της παθολογικής κατάστασης - η επέκταση του αυλού των φλεβών των κάτω άκρων και των πυελικών οργάνων, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ροή του αίματος στα αγγεία και, κατά συνέπεια, η γενική κατάσταση του ακόλουθου υλικού εξετάζει τις αιτίες των κιρσών, πιθανές επιπλοκές της νόσου και τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης της παθολογίας.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου: Όλοι είναι ευάλωτοι σε αυτό

Σπουδαίος:Εάν οι κιρσοί προσβάλλουν νέους κάτω των 25 ετών, τότε η κατανομή των φύλων είναι 50: 50. Αυτό σημαίνει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου άρρωστα. Σε μια πιο ώριμη ηλικία, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν κιρσούς λόγω εγκυμοσύνης και σημαντικών αλλαγών στα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την ηλικία.

Εάν κοιτάξετε τις κιρσούς από το εσωτερικό, ανατομικά, ο φλεβικός αυλός διογκώνεται λόγω δυσλειτουργίας των φλεβικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος. Οι ελαττωματικές βαλβίδες δεν κλείνουν εντελώς με κάθε καρδιακό παλμό. Ως αποτέλεσμα, το αίμα που βγαίνει από την καρδιά τρυπά στα κάτω άκρα λόγω της βαρύτητας.

φυσιολογική φλέβα και φλεβίτιδα

Κανονικά, οι βαλβίδες πρέπει να κλείνουν και να επιτρέπουν στο αίμα να ρέει στα πόδια σε τμήματα. Δυστυχώς όμως, η ροή του αίματος διεισδύει στα πόδια πιο έντονα και προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται λιγότερο έντονα λόγω της ίδιας κακής λειτουργίας του συστήματος βαλβίδων. Οι φλέβες των ποδιών που ξεχειλίζουν με αίμα χάνουν την ελαστικότητά τους και τεντώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Οι κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μιας παθολογικής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων είναι:

 • γενετικό συστατικό (η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω της γυναικείας ή της αρσενικής γραμμής στην οικογένεια).
 • Ευσαρκία;
 • αναβληθείσες εγκυμοσύνες
 • παθητικός τρόπος ζωής
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
 • ορμονικές διαταραχές.

Άνδρες προβλήματα

Εάν λάβετε υπόψη τις αιτίες των κιρσών ανάλογα με το φύλο του ασθενούς, τότε είναι ελαφρώς διαφορετικές σε άνδρες και γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εκπρόσωπος διαφορετικών φύλων είναι επιρρεπής σε ορισμένες συνήθειες που, αργά ή γρήγορα, μπορούν να προκαλέσουν την παθολογία των αγγείων των κάτω άκρων. Έτσι, οι παράγοντες κινδύνου για τους άνδρες είναι:

 • Προπόνηση αντοχής με ανύψωση οκλαδόν.
 • Υπέρβαρο και παχυσαρκία
 • μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία προκαλεί συχνή δυσκοιλιότητα
 • παθολογικές διεργασίες των νεφρών (όγκοι διαφόρων αιτιολογιών).
 • Βουβωνοκήλη;
 • καθιστική εργασία
 • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

Σπουδαίος:Οι άνδρες χαρακτηρίζονται όχι μόνο από την ανάπτυξη κιρσών των κάτω άκρων, αλλά και από κιρσούς των σπερματοζωαρίων. Αυτή η παθολογία ονομάζεται κιρσοκήλη. Μια τέτοια κατάσταση κληρονομείται, δηλαδή είναι αποκλειστικά γενετικής φύσης και δεν αποτρέπεται ακόμη και με αυξημένα προληπτικά μέτρα. Μόνο το 2-4% των ανδρών πάσχουν από κιρσοκήλη. Η αιτία της παθολογίας είναι η ασύμμετρη ανατομική θέση και δομή των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Λόγω του γεγονότος ότι οι άνδρες πάσχουν από ψευδή συστολή ή δεν έχουν χρόνο να δουν έναν ειδικό κατά την έναρξη της νόσου, οι κιρσώδεις φλέβες είναι πιο δύσκολες για αυτούς από ό, τι για τις γυναίκες.

Οι κιρσοί στις γυναίκες έχουν τους δικούς τους νόμους

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι "πιο γνωστές" στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Περισσότερο από το 80% των γυναικών πάσχουν από αγγειακή παθολογία των ποδιών. Επιπλέον, η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει το πιο δίκαιο φύλο, που προτιμά αυτόν τον τρόπο ζωής ή που υποφέρει από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • φοράτε σφιχτά ψηλοτάκουνα παπούτσια.
 • καθιστή ή όρθια εργασία ·
 • κληρονομική προδιάθεση;
 • Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με αυτοάνοσες ασθένειες.
 • φοράτε πολύ σφιχτά εσώρουχα, τζιν.
 • Καπνός;
 • χαμηλή αναλογία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή (σταθερή δίαιτα και πείνα)
 • Αγάπη μαυρίσματος (συχνές επισκέψεις στο σολάριουμ ή παραμονή σε άμεσο ηλιακό φως).
 • σοβαρή αύξηση βάρους
 • χαμηλή κινητικότητα.

Η εγκυμοσύνη είναι όπου ο «σκύλος είναι θαμμένος»

Ακόμα κι αν οι εκδηλώσεις των κιρσών, των οποίων οι αιτίες και η θεραπεία πρέπει να προσδιορίζονται και να συνταγογραφούνται μόνο από έναν φλεβολόγο, αρχικά δεν παρατηρούνται σε μια γυναίκα, τότε σε 30% των περιπτώσεων γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εδώ η κύρια παγίδα βρίσκεται στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και μαζί με τη μήτρα, η οποία συμπιέζει έντονα τα πυελικά όργανα. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος. Είναι δύσκολο για το αίμα να ρέει πίσω από τα πόδια. Αυτή η επίδραση στις βαθιές φλέβες των ποδιών οδηγεί στα τεντώματα των αγγείων ενεργά τόσο σε πλάτος όσο και σε μήκος.

Εκτός από την ανάπτυξη του οργάνου της μήτρας και την πίεση στα αγγεία των πυελικών οργάνων, κιρσούς σε έγκυες γυναίκες αναπτύσσονται επίσης υπό την επίδραση τέτοιων παραγόντων:

 1. Αυξημένη πήξη του αίματος. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση ασφαλίζει μια γυναίκα κατά της μεγάλης απώλειας αίματος κατά τον τοκετό. Το παχύτερο αίμα καθιστά δυσκολότερη τη ροή των φλεβών.
 2. Αύξηση των επιπέδων ορμόνης προγεστερόνης, η οποία χαλαρώνει τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας, έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί ελεύθερα και χωρίς τόνο καθώς το έμβρυο μεγαλώνειΤαυτόχρονα, ωστόσο, τα τοιχώματα των άλλων σκαφών χαλαρώνουν επίσης. Οι φλέβες γίνονται λιγότερο ελαστικές και το παχύ αίμα διαστέλλει τα τοιχώματά τους, ήδη εξασθενημένα από την προγεστερόνη, ακόμη περισσότερο.
 3. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης για καλύτερη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Ως αποτέλεσμα, το σώμα προσπαθεί να πιέσει γρήγορα παχύ αίμα μέσω των χαλαρών αγγείων. Αυτό αυξάνει τον όγκο του στα πόδια.
 4. Χαμηλή κινητικότητα μιας εγκύου γυναίκας με την ανάπτυξη της κοιλιάς. Αυτό οδηγεί σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα πόδια και τα πυελικά όργανα.

Επιπλοκές από κιρσούς

Εάν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν και δεν παρατηρηθούν, με την πάροδο του χρόνου ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει πολύ σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και απαιτώντας πλήρη χειρουργική επέμβαση. Στη χειρότερη περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να υποστεί ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου. Παρακάτω εξετάζουμε τις πιο συχνές και επικίνδυνες επιπλοκές των κιρσών.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Με την ανάπτυξη μιας τέτοιας επιπλοκής, υπάρχει ενεργή αστοχία των φλεβικών βαλβίδων. Επιπλέον, η παθολογική διαδικασία χωρίζεται σε τέσσερα στάδια:

 1. Μηδέν. Ο ασθενής εμφανίζει ελαφρύ πρήξιμο και σπάνιο πόνο στα πόδια μετά από μια δύσκολη μέρα.
 2. Πρώτα. Το φλεβικό δίκτυο των διευρυμένων αγγείων απεικονίζεται στην επιφάνεια του δέρματος.
 3. Δεύτερος. Οι πρησμένες φλέβες με θρόμβους αίματος και εξογκώματα είναι σαφώς ορατές. Σε μέρη με φλεγμονώδεις φλέβες, υπάρχει ερυθρότητα, κνησμός, πληγές.
 4. Τρίτος. Τροφικά έλκη με φλεγμονώδεις φλέβες σχηματίζονται στα πόδια.

Σπουδαίος:Σημάδια χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι ο κνησμός των ποδιών, ο πόνος, η αίσθηση καψίματος όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οίδημα, νυχτερινές κράμπες

Θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών φλεβών

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής αναπτύσσει την τάση να σχηματίζει θρόμβους αίματος. Οι θρόμβοι μπλοκάρουν ενεργά τον αυλό των φλεβών, καθιστώντας δύσκολη τη ροή του αίματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θρόμβοι και οι θρόμβοι εντοπίζονται στα αγγεία του κάτω τρίτου του μηρού ή του άνω τρίτου του ποδιού. Τα συμπτώματα της φλεβικής θρομβοφλεβίτιδας είναι:

 • Ερυθρότητα του δέρματος των ποδιών σε σημεία σχηματισμού θρόμβων.
 • Πόνος στα πόδια
 • κατά την ψηλάφηση - σκλήρυνση στις φλέβες.

Σπουδαίος:με θρομβοφλεβίτιδα είναι απαραίτητο να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Ο τύπος συμπίεσης πρέπει να επιλέγεται από ειδικό - αγγειοχειρουργό ή φλεβολόγο.

Τροφικό έλκος

Αυτή η επιπλοκή εκδηλώνεται στα μεταγενέστερα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας. Αρχικά, ο ασθενής αναπτύσσει αυξημένη αγγειακή διαπερατότητα. Στην επιφάνεια του δέρματος σχηματίζεται μια λευκή σφραγίδα με βερνίκι. Ένα έλκος σχηματίζεται από κάτω. Με τον παραμικρό τραυματισμό στην περιοχή της φλεγμονής, το έλκος ανοίγει και το εξίδρωμα αρχίζει να εκκρίνεται. Το υγρό τραύμα μπορεί να μολυνθεί δευτερευόντως, γεγονός που οδηγεί σε πυώδεις φλεγμονώδεις διαδικασίες.

Σπουδαίος:Σε αυτήν την κατάσταση, απαιτείται πλήρης επούλωση πληγών πρώτα και μόνο μετά από μια πλήρη χειρουργική διαδικασία για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων αγγείων.

Πνευμονική εμβολή

Εξίσου επικίνδυνη επιπλοκή, στην οποία ένας θρόμβος διαχωρίζεται από τη φλεγμονή και μεταναστεύει προς την πνευμονική αρτηρία. Αυτή η αρτηρία εμπλέκεται άμεσα στην οργάνωση της ροής του αίματος σε έναν μικρό κύκλο και επηρεάζει τη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Εάν η διάμετρος του αποσπασμένου θρόμβου είναι μικρότερη από τον αυλό της αρτηρίας, ο θρόμβος κινείται στους κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας και προκαλεί πνευμονικό οίδημα ή έμφραγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής εμφανίζει σημαντικό πόνο στο στήθος. Ένας υγρός βήχας αναμεμειγμένος με αίμα, αυξάνεται επίσης η θερμοκρασία του σώματος και η αδυναμία. Εάν η διάμετρος του θρόμβου είναι ίση με τη διάμετρο του αυλού της πνευμονικής αρτηρίας, θα προκύψουν άμεσο αποκλεισμό και θάνατος του ασθενούς.

Η απόσπαση ενός θρόμβου αίματος μπορεί να προκληθεί από τις ακόλουθες συνθήκες:

 • εκτελέστε χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Ογκολογία;
 • Συγκοπή;
 • μακρά ανάπαυση στο κρεβάτι.

Συντηρητική και χειρουργική θεραπεία

Οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς. Στην περίπτωση συντηρητικής θεραπείας, ενδείκνυται η χορήγηση φλεβοτονικών φαρμάκων. Εξωτερικά, χρησιμοποιούνται πηκτές και βεντονικές αλοιφές με βάση το κάστανο αλόγου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η συντηρητική θεραπεία λειτουργεί μόνο στα αρχικά στάδια των κιρσών.

Η σωματική δραστηριότητα (περπάτημα) και η φθορά των καλτσών συμπίεσης παρουσιάζονται ως πρόσθετα μέτρα στη συντηρητική θεραπεία των κιρσών.

Ελάχιστα επεμβατικές και χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας

Όταν η διαδικασία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας έχει προχωρήσει πολύ, καταφεύγουν σε ελάχιστα επεμβατικές ή πλήρεις χειρουργικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι παρέμβασης περιλαμβάνουν:

 1. Σκληροθεραπεία. Ένα ειδικό φάρμακο σκληρόλυσης εγχέεται στον αυλό της φλεβίτιδας του ασθενούς χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα ινσουλίνης. Η ενέσιμη ουσία προκαλεί φλεγμονή και, στη συνέχεια, σκλήρυνση της ασθένειας. Ο αυλός του νοσούντος αγγείου απλώς μεγαλώνει. Η τεχνική έχει περισσότερο καλλυντικό αποτέλεσμα, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα (αιτία) της ίδιας της παθολογίας. Οι υποτροπές είναι δυνατές μετά από σκληροθεραπεία. Αντενδείξεις για μια τέτοια παρέμβαση είναι η εγκυμοσύνη, η γαλουχία και η δυσανεξία στα συστατικά του φαρμάκου.
 2. Λωρίδα. Με αυτήν τη μέθοδο, η άρρωστη φλέβα αφαιρείται με τον λεπτότερο ανιχνευτή. Η ιδιαιτερότητα της χειρουργικής επέμβασης είναι ότι μόνο το άρρωστο τμήμα του αγγείου μπορεί να αφαιρεθεί και να διατηρηθούν τα υγιή μέρη. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω δύο ενδοσκοπικών παρακέντρων και στις δύο πλευρές της θέσης του φλεγμονώδους αγγείου. Δηλαδή, οι ουλές και οι ουλές μετά από μια τέτοια λειτουργία δεν είναι ορατές.
 3. Μικροφλεκτομή. Η άρρωστη φλέβα αφαιρείται επίσης μέσω αρκετών μικρών τομών στο δέρμα.
 4. Πήξη με λέιζερ. Έκθεση του αυλού ενός νοσούντος αγγείου με λέιζερ. Αυτό υπερβάλλει εντελώς τον αυλό της φλέβας.

Μια πλήρης χειρουργική επέμβαση (κοιλιακή επέμβαση) ονομάζεται φλεβεκτομή. Σε αυτή τη μέθοδο, ο χειρουργός τέμνει εντελώς το δέρμα του ποδιού για να αφαιρέσει όλη την επιφανειακή φλέβα. Οι ενδείξεις για μια τέτοια λειτουργία είναι:

 • μεγάλο όγκο κιρσών.
 • μεγάλη κοιλότητα (αυλός) ασθενών αγγείων (άνω των 10 mm).
 • Θρομβοφλεβίτιδα;
 • η παρουσία μεγάλων κιρσών.
 • ο σχηματισμός τροφικών ελκών στον ασθενή.
 • αναποτελεσματικότητα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας

Επίσης, στα αρχικά στάδια της παθολογίας, μπορείτε να καταφύγετε σε λαϊκές μεθόδους θεραπείας των κιρσών. Ειδικότερα, όταν συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες λαϊκές θεραπείες:

 • Η ντομάτα είναι πράσινη. Λεπτές φέτες λαχανικών τοποθετούνται στην περιοχή των φλεγμονωδών φλεβών και στερεώνονται με έναν επίδεσμο. Πρέπει να αλλάζετε τέτοιες εφαρμογές κάθε 2-3 ώρες. Η θεραπεία πραγματοποιείται έως ότου υπάρξει σαφής βελτίωση της κατάστασης.
 • Πατάτες. Ένας επίδεσμος εμποτισμένος με φρέσκο χυμό πατάτας εφαρμόζεται στα πόδια. Καλύψτε την κορυφή με προσκολλημένη μεμβράνη. Τέτοιες εφαρμογές γίνονται καλύτερα τη νύχτα μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς.
 • Μηλόξυδο. Κατά προτίμηση σπιτικό. Το ξίδι αραιώνεται σε νερό (1 ποτήρι νερό και 2-3 κουταλιές ξύδι). Ένας επίδεσμος υγραίνεται σε διάλυμα και εφαρμόζεται στην περιοχή των ασθενών φλεβών. Ο επίδεσμος στερεώνεται τη νύχτα. Μπορείτε εύκολα να λιπάνετε τα πόδια σας με αυτή τη λύση ακόμη και τη νύχτα. Αποδεικνύεται ότι παίρνει νερό ξιδιού και σε αυτό. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι μηλίτη μήλου και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι νερό, ώστε να μην κάψετε τον οισοφάγο με ξύδι (τα τοιχώματα του οισοφάγου είναι πολύ ευαίσθητα σε οξέα). Πίνετε το μείγμα το πρωί με άδειο στομάχι. Η θεραπεία με ξύδι είναι 30 ημέρες.
 • Σπουδαίος:Αυτή η θεραπεία αντενδείκνυται σε ασθενείς με υψηλή οξύτητα του γαστρικού χυμού.

 • Είδος καστανιάς. Άνθη του φυτού σε ποσότητα 50 γρ. Ρίχνουμε 0, 5 λίτρα αλκοόλ και επιμένουμε σε ένα σκοτεινό μέρος για δύο εβδομάδες, ανακινώντας περιοδικά το μείγμα. Το τελικό προϊόν διηθείται μέσω κόσκινου και πίνεται τρεις φορές την ημέρα, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά. Το μείγμα ξεπλένεται με νερό. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 7 ημέρες. Στη συνέχεια, ένα διάλειμμα 14 ημερών και πάλι ένα επταήμερο πρόγραμμα. Η θεραπεία σύμφωνα με αυτό το σχήμα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος της έγχυσης. Στη συνέχεια μπορεί να προετοιμαστεί ξανά και η θεραπεία επαναλαμβάνεται.
 • Κολλιτσίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, φρέσκα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για να απαλλαγούμε από την ασθένεια. Τη νύχτα, τα πονεμένα πόδια λερώνονται με την αλοιφή του Βισνέφσκι και τυλίγονται πάνω του με ένα φύλλο κολλιτσίδας. Όλα στερεώνονται με έναν επίδεσμο και τοποθετούνται καλσόν συμπίεσης. Ο επίδεσμος φοριέται για τρεις ημέρες, στη συνέχεια αφαιρείται και όλα ξεπλένονται. Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο όλο το καλοκαίρι, ενώ αυξάνεται το φρέσκο κολλιτσίδα.
Φύλλο κολλιτσίδας για τη θεραπεία των κιρσών

Συμπεράσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κιρσοί είναι μια μη αναστρέψιμη παθολογία. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε την υγεία των ποδιών σας. Ειδικά εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση για κιρσούς. Αρκεί να σταματήσετε τις κακές συνήθειες, να ισορροπήσετε την καθημερινή σας διατροφή, να περπατήσετε περισσότερο και να πίνετε αρκετό καθαρό νερό κάθε μέρα. Κατά την εκδήλωση των παραμικρών σημείων κιρσών, συνιστάται να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν αρμόδιο φλεβολόγο για να αποφύγετε επιπλοκές της νόσου. Θυμηθείτε, η υγεία σας και η εσωτερική υγεία των ποδιών σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Και η σύγχρονη ιατρική και τα χέρια ενός επαγγελματία μπορούν να κάνουν θαύματα.