Πώς να θεραπεύσετε τις κιρσούς στο σπίτι

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια

Οι κιρσοί (ή οι κιρσοί) στα πόδια είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση. Τα πιο συνηθισμένα θύματα είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 60 ετών, ειδικά εάν έχουν διαβήτη ή είναι υπέρβαροι και έχουν προβλήματα στάσης. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν από κιρσούς, το έργο των οποίων τους αναγκάζει να σταθούν ή να καθίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται κάθε χρόνο. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να θεραπεύουμε όχι μόνο τις κιρσούς στα πόδια, αλλά και πώς να τις αποφύγουμε.

λόγοι

Η θεραπεία για κιρσούς πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο η εξάλειψη της άμεσης αιτίας της εμφάνισής τους. Τα παρακάτω είναι αυτά που είναι πιο συνηθισμένα στην καθημερινή ζωή:

 • Να είστε σε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • υπέρβαρο (παχυσαρκία);
 • Αυξημένη πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων λόγω υψηλών φορτίων με δυσκοιλιότητα, άρση βάρους και εγκυμοσύνη.
 • Συγγενής ή μετατραυματική απουσία φλεβικών βαλβίδων στα αγγεία των κάτω άκρων.

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια μπορούν να θεραπευτούν μόνο μετά την εξάλειψη όλων των παραπάνω παραγόντων. Διαφορετικά, οι υποτροπές της νόσου δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Συμπτώματα

Ένα από τα κύρια σημάδια των κιρσών είναι η εμφάνιση εξογκωμάτων και οζιδίων κατά μήκος των φλεβών των κάτω άκρων. Συχνά αυτό συνοδεύεται από έντονο πόνο και βαρύτητα στα πόδια, μπορεί να προστεθεί μια δυσάρεστη αίσθηση καψίματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν επεισόδια κράμπες στα πόδια και οίδημα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται αργά το απόγευμα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κιρσών είναι η βαθμιαία πάχυνση και σκουρόχρωμο δέρμα στο κάτω μέρος του ποδιού.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα τοιχώματα των προσβεβλημένων αγγείων γίνονται φλεγμονή και φράζονται με πολλούς θρόμβους αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα έλκη μπορούν να αναπτυχθούν στο δέρμα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μια τέτοια ανάπτυξη συμβάντων οδηγεί σε μάλλον τρομερές ασθένειες, για παράδειγμα, θρομβοφλεβίτιδα ή θρόμβωση.

Σε ποια περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό;

Οι κιρσοί αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά μερικές φορές εξελίσσονται αρκετά γρήγορα - σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείτε να διστάσετε να επισκεφθείτε γιατρό. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της οξείας πορείας της νόσου:

 • Οξύς πόνος που φτάνει σε τέτοια ένταση που ένα άτομο δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα. Αυτό συνοδεύεται από μια αίσθηση θερμότητας και σκλήρυνσης του δέρματος στα πόδια.
 • Δύσπνοια, αδυναμία και δύσπνοια
 • Η αιμορραγία εντοπίζεται σε άμεση γειτνίαση με τα προσβεβλημένα φλεβικά αγγεία ή από μόνη της.

Διάγνωση

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κιρσών, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας. Κατά κανόνα, θα παραπέμψει αυτούς τους ασθενείς σε ειδικό αγγειακών παθήσεων (φλεβολόγο) ή αμέσως σε αγγειοχειρουργό μετά την πραγματοποίηση τυπικών εξετάσεων (εξέταση, αναμνησία, ΟΑΚ, ΟΑΜ).

Εκτός από τα βασικά διαγνωστικά μέτρα, μπορούν να εκχωρηθούν:

 • Υπερηχογράφημα φλεβών (διπλή σάρωση);
 • venography αντίθεσης.

Θεραπεία

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τις κιρσούς που θα οδηγούσαν σε 100%. Η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται διεξοδικά χρησιμοποιώντας χειρουργικές και θεραπευτικές τεχνικές.

Θεραπεία με λέιζερ για κιρσούς στα πόδια

Συντηρητική θεραπεία

Η καταπολέμηση των κιρσών στα πόδια με τη βοήθεια συντηρητικών μεθόδων είναι δυνατή μόνο σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται και δεν χρειάζεται να μιλάμε για πιθανές επιπλοκές. Τα κύρια συστατικά αυτής της θεραπείας είναι:

 • δίαιτα;
 • Μια σειρά ειδικών ασκήσεων.
 • θεραπεία συμπίεσης;
 • φαρμακευτική θεραπεία.

Διατροφή

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κιρσοί επηρεάζουν κυρίως άτομα που είναι υπέρβαρα. Από αυτήν την άποψη, αναμφίβολα, μία από τις προϋποθέσεις για την επιτυχή θεραπεία είναι η τήρηση της σωστής διατροφής που στοχεύει στην καταστροφή επιπλέον κιλών. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στην προετοιμασία της καθημερινής σας διατροφής, αλλά καμία από αυτές δεν πρέπει να ακολουθείται χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν διατροφολόγο.

Τέτοιες δίαιτες συνήθως αποφεύγουν τα γλυκά και τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών.

Φυσική κατάσταση

Μια εξαιρετική θεραπεία για τις κιρσούς στα πόδια είναι οι ασκήσεις φυσικής θεραπείας. Υπάρχουν ορισμένες ειδικές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν για να επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και μερικές φορές να την ξεφορτωθούμε εντελώς. Επίσης, μην ξεχνάτε τους εξωτερικούς περιπάτους (πρωί και βράδυ) και κολύμπι.

Σημαντικό!Εάν έχετε κιρσούς, δεν πρέπει να πάτε στη σάουνα ή στο μπάνιο, μην κάνετε πολύ ζεστό μπάνιο και μην τραβάτε τα πόδια σας προς τα πάνω. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με αυτές τις διαδικασίες, η ροή του αίματος στα άκρα αυξάνεται σημαντικά, όπου παρατηρείται στασιμότητα στις κιρσούς.

Θεραπεία συμπίεσης

Κατά τη θεραπεία κιρσών στο σπίτι, χρησιμοποιούνται ειδικές μπλούζες με τη μορφή γκολφ, κάλτσες και καλσόν, καθώς και ελαστικοί επίδεσμοι διαφορετικών μηκών. Οι γιατροί συνήθως συνιστούν να τα φοράτε όλη την ημέρα και να τα βγάζετε μόνο πριν το κρεβάτι.

Έτσι, είναι δυνατό να αυξηθεί σημαντικά ο τόνος των φλεβών και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Και αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της νόσου. Επίσης πολύ χρήσιμο μασάζ ποδιών για κιρσούς, το οποίο πρέπει να γίνει από ειδικό.

Θεραπεία φαρμάκων

Σήμερα, φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας διατίθενται ευρέως στη φαρμακευτική αγορά. Επιπλέον, το τζελ και η αλοιφή και η κρέμα ποδιών για κιρσούς χρησιμοποιούνται μαζί με τις μορφές του δισκίου. Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και ακόμη και να αποτρέψουν την ανάπτυξη ορισμένων επιπλοκών.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε τελική ανάλυση, σχεδόν όλες έχουν κάποιες αντενδείξεις και η ακατάλληλη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Τις περισσότερες φορές, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα από τις ακόλουθες ομάδες για κιρσούς των κάτω άκρων:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • Venotonics - φάρμακα που βοηθούν στην αύξηση του τόνου των φλεβών και στη βελτίωση της φλεβικής εκροής.
 • Προετοιμασίες για τη μείωση του ιξώδους του αίματος και την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο ριζοσπαστική μέθοδος σε καταστάσεις όπου όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι αγώνα δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα.

Η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση είναι να κάνετε μικρές τομές στο δέρμα και να αφαιρέσετε τις προσβεβλημένες φλέβες μέσω αυτών. Μετά την επέμβαση, τα πόδια συνδέονται σταθερά. Μετά από λίγες μόνο ώρες, οι ασθενείς μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα.

Σήμερα μια τεχνική στην οποία οι παθολογικά αλλοιωμένες φλέβες αφαιρούνται με λέιζερ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Μια τέτοια επέμβαση είναι λιγότερο τραυματική, αλλά υποτροπές της νόσου παρατηρούνται συχνά μετά από αυτήν.

Πρόληψη

Αναμφίβολα, όπως και οι περισσότερες σύγχρονες ασθένειες, οι κιρσοί είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν παρά να θεραπευτούν. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί συνιστούν την έναρξη της πρόληψης αυτής της ασθένειας από τα πρώτα χρόνια. Για να το κάνετε αυτό, προχωρήστε ως εξής:

 • Να είστε ενεργός στον αθλητισμό.
 • Ενώ εργάζεστε ενώ στέκεστε, πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα (περπατώντας στα δάχτυλα των ποδιών σας και μετά στα τακούνια σας).
 • Πρέπει να κάνετε ένα δροσερό ντους μετά την άσκηση.
 • Ειδικές φανέλες πρέπει να φοριούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια.