Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία των κιρσών στους άνδρες στα πόδια

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια είναι περίπου τρεις φορές λιγότερο συχνές στο ισχυρότερο σεξ από ότι στις γυναίκες. Ωστόσο, όλοι είναι ευάλωτοι σε αυτήν την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών.

Σύμφωνα με τους φλεβολόγους και τους αγγειοχειρουργούς, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των κιρσών σε άνδρες και γυναίκες. Δυστυχώς, οι πρώτοι δεν ζητούν βοήθεια πολύ αργότερα, όταν η ασθένεια έχει αναπτυχθεί και είναι πολύ λιγότερο θεραπεύσιμη. Το άρθρο επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά της πορείας της νόσου στους άνδρες, καθώς και στις μεθόδους αντιμετώπισής της.

Η επίδραση της κληρονομικότητας και των κακών συνηθειών στην ανάπτυξη κιρσών

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κιρσοί ή οι κιρσοί αναφέρονται στην ιατρική πρακτική ως παθολογία που σχετίζεται με παραμόρφωση των φλεβικών αγγείων. Σε αυτήν την περίπτωση, το τελευταίο επεκτείνεται, επεκτείνεται, τα τοιχώματά τους γίνονται πιο λεπτά και το σύστημα βαλβίδων δεν εκτελεί πλέον τις λειτουργίες του. Οι συνέπειες της εξέλιξης της παθολογικής διαδικασίας είναι οι εξής:

Αιτίες των κιρσών στα πόδια στους άνδρες
 • Η στασιμότητα του αίματος στις φλέβες αύξησε τη φλεβική πίεση.
 • Η παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος συνοδεύεται από επιδείνωση της ροής της λέμφου.
 • Εμφανίζονται αγγειακά εξογκώματα, που ονομάζονται επίσης φλέβες αράχνης.
 • αγγειακή ρήξη και εμφάνιση αιματωμάτων.
 • Εμφάνιση τροφικών ελκών.
 • Αυξημένος κίνδυνος θρομβοφιλίας.

Κατά τη μελέτη της αιτιολογίας των κιρσών, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί λόγω γενετικής προδιάθεσης. Ωστόσο, ο κληρονομικός παράγοντας δεν επηρεάζει τις ίδιες τις κιρσώδεις φλέβες, αλλά αποτελεί προδιάθεση για αδυναμία στο σύστημα βαλβίδων, γεγονός που καθιστά τις φλεβικές βαλβίδες πιο αδύναμες και φθείρονται πιο γρήγορα. Αυτή η διαδικασία είναι η αιτία της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος στο αγγειακό κρεβάτι και, ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη απόφραξης, παραμόρφωσης των φλεβών, δηλαδή των πολύ σπασμωδικών φλεβών.

Επιπλέον, οι κακές συνήθειες, που απαριθμούν πρώτα το κάπνισμα και το αλκοόλ, παίζουν σημαντικό ρόλο στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Η κατάχρηση προϊόντων καπνού και αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων και ακόμη και τη σύνθεση του αίματος. Αναφερόμενος στα σκληρά στατιστικά στοιχεία, και οι δύο συνήθειες είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες. Λόγω αυτού του γεγονότος, το κάπνισμα και ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ψηλά στη λίστα των λόγων πίσω από την ανάπτυξη κιρσών.

Οι δύο λόγοι που περιγράφονται δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θεωρούνται πιο πιθανό στη λίστα των αιτίων της παθολογίας:

 1. Υπερβολικό άγχος στα πόδια από επαγγελματικές δραστηριότητες (μάγειρες, χειρουργοί κ. λπ. ), παχυσαρκία, υπερβολική σωματική άσκηση λόγω αθλητισμού ή των ίδιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων (φορτωτές, κατασκευαστές κ. λπ. ).
 2. Το μετάλλιο έχει ένα μειονέκτημα, οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να προκληθούν από την έλλειψη άσκησης ή μάλλον από έναν καθιστικό ή απλά καθιστικό τρόπο ζωής. Εάν προχωρήσουμε από αυτήν την άποψη, οι οδηγοί, οι υπάλληλοι γραφείων και οι άνθρωποι που κάνουν λίγη άσκηση για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας, είναι ευπαθή στη νόσο.
 3. Λαμβάνοντας υπόψη το κάπνισμα και την κληρονομική προδιάθεση, διάφορες ασθένειες στις οποίες επηρεάζεται η πήξη του αίματος είναι μία από τις πιο σοβαρές και πολύ συχνές αιτίες.

Οι ορμονικές διαταραχές, τα άβολα παπούτσια και παρόμοιοι παράγοντες είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Για τους ίδιους λόγους (λόγω του μεγαλύτερου αριθμού σκανδαλισμών), το δίκαιο φύλο είναι πιο πιθανό να υποφέρει από κιρσούς.

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών

Όσον αφορά την κλινική εικόνα της νόσου, πολλά εξαρτώνται από το στάδιο της εξέλιξής της, καθώς και από διάφορους μεμονωμένους παράγοντες και αιτίες των κιρσών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που είναι πιο συνηθισμένα στους άνδρες:

Σημάδια και συμπτώματα των κιρσών στα πόδια στους άνδρες
 1. Το αρχικό στάδιο ανάπτυξης των κιρσών σπάνια ενοχλεί τον ασθενή. Μπορεί να υπάρχει μικρή κούραση στα πόδια, χειρότερα το βράδυ, συναισθήματα τραβήγματος ή συμπίεσης, ελαφρά οίδημαΣτις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες δεν δίνουν προσοχή σε τέτοια φαινόμενα και μάταια, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και με την πάροδο του χρόνου τα συμπτώματα γίνονται ισχυρότερα και προκαλούν περισσότερα προβλήματα.
 2. Κατά τη διάρκεια της παθολογικής διαδικασίας, οι φλέβες εμφανίζονται κάτω από το δέρμα. Αυτά είναι αρχικά αγγειακά δίκτυα και προεξέχουν χωριστά διευρυμένες φλέβες, οι οποίες στη συνέχεια συμπληρώνονται με αγγειακούς αστερίσκους. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ασθένεια, τόσο πιο εμφανές γίνεται αυτό το κλινικό σημάδι. Στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης της νόσου, οι φλέβες κάτω από το δέρμα διογκώνονται, σχηματίζουν οζίδια και αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικών ελκών.
 3. Δυσάρεστα συναισθήματα έκρηξης, αίσθημα βαρύτητας στα πόδια και πρήξιμο που εμφανίστηκαν προηγουμένως αργά το απόγευμα ή στο τέλος της εργάσιμης ημέρας γίνονται όλο και πιο αισθητά. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα εξελίσσονται σε συστηματικό πόνο που εξαπλώνεται κατά μήκος των αγγείων που επηρεάζονται από κιρσούς.
 4. Σε μέρη όπου οι διευρυμένες φλέβες και τα αγγειακά δίκτυα είναι σαφώς ορατά, εμφανίζεται φαγούρα στο δέρμα.
 5. Οι κράμπες, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τους μύες των ποδιών ή των μόσχων, μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα τη νύχτα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί!Όλα τα περιγραφόμενα κλινικά συμπτώματα των κιρσών τείνουν να αυξάνονται το βράδυ, αλλά αυτό οφείλεται ακριβώς στην κόπωση. Δηλαδή, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ακόμη και με αυξημένη σωματική άσκηση.

Στάδια φλεβικής νόσου στους άνδρες

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, τα συμπτώματα καθώς και η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και οι μέθοδοι θεραπείας για κιρσούς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό εξέλιξης της νόσου. Συνολικά, υπάρχουν τρία στάδια στην ανάπτυξη της παθολογίας:

 1. Εξισορρόπηση ή ήπια- σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα είναι τα λιγότερο έντονα και ο ίδιος ο ασθενής ουσιαστικά δεν παραπονιέται για τίποταΑκόμα και στο πρώτο στάδιο, ελαφρώς προεξέχοντα αγγεία μπορούν να εμφανιστούν στα πόδια, αλλά οι άνδρες δεν δίνουν προσοχή σε αυτό.
 2. Στάδια ανάπτυξης των κιρσών στους άνδρες
 3. Medium- Αυτό το στάδιο της νόσου είναι επίσης γνωστό ως αντισταθμιστική. Οι φλέβες είναι πιο ορατές στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά η διεύρυνση και η παραμόρφωση τους μπορούν να θεωρηθούν μικρές, όπως και η πίεση στο δοχείο. Σε αυτό το στάδιο, άλλα συμπτώματα εντείνονται, οίδημα, κόπωση και επώδυνες αισθήσεις εμφανίζονται για πρώτη φορά.
 4. Στάδιο αποζημίωσης- η πιο σοβαρή μορφή όταν οι κιρσοί φτάνουν στο αποκορύφωμά τους. Παρατηρείτε σοβαρό πρήξιμο, έντονο πόνο, που μπορεί να σας ενοχλεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι φλέβες προεξέχουν έντονα στην επιφάνεια του δέρματος και αλλάζουν. Σε αυτό το στάδιο σχηματίζονται αγγειακοί κόμβοι, η υπερβολικά αυξημένη αγγειακή πίεση οδηγεί σε βλάβη στα τοιχώματα των φλεβών και εμφανίζονται αιματώματα. Σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις, εμφανίζονται τροφικά έλκη και έκζεμα. Στην τρίτη φάση, οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας είναι απολύτως ανίσχυρες. Ο ασθενής χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η ειδικότητα της οποίας επιλέγεται από τον γιατρό.

Θεραπεία των κιρσών

Όπως και με τα συμπτώματα, οι αρχές της θεραπείας εξαρτώνται άμεσα από το βαθμό εξόδου των κιρσών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συντηρητική θεραπεία αποδίδει κυρίως καρπούς στο πρώτο, μερικές φορές δεύτερο στάδιο ανάπτυξης της νόσου, διαφορετικά οι μέθοδοι συντηρητικής θεραπείας θα αναστείλουν κατά κύριο λόγο την ασθένεια, αλλά δεν θα προσφέρουν την ευκαιρία να απαλλαγούν πλήρως από τις κιρσούς. Ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για την αντιμετώπιση της παθολογίας.

Συντηρητική θεραπεία

Για τη θεραπεία με συντηρητικές μεθόδους, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι πολύ σημαντική, η οποία συνεπάγεται κυρίως αλλαγές στη διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Όσον αφορά τη διατροφή, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη χρήση πρόχειρου φαγητού, λιπαρών και τηγανισμένων τροφίμων, καθώς και γλυκών σε μεγάλες ποσότητες, να ελαχιστοποιήσετε τα αλμυρά, πικάντικα και όξινα τρόφιμα, καθώς όλα αυτά συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών στο σώμα και τη ροή της λέμφουεξασθενημένος.

Εάν θέλετε να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κινηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να υπερφορτώνετε τα πόδια σας. Κάντε ελαφριά αθλήματα, κάντε τακτικούς περιπάτους, εάν πρέπει να καθίσετε πολύ στη δουλειά, ζεσταθείτε κάθε ώρα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποκλείσετε τις κακές συνήθειες, να σταματήσετε το κάπνισμα και να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση αλκοόλ.

φαρμακευτική θεραπεία

Η πλήρης θεραπεία δεν είναι δυνατή χωρίς τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Επομένως, μετά από επικοινωνία με έναν φλεβολόγο, ένας ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα από τις ακόλουθες ομάδες:

 • Αντιπηκτικά - αλλάξτε τη σύνθεση του αίματος, μειώστε το ιξώδες του, βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέψτε το σχηματισμό στασιμότητας του αίματος και της λέμφου.
 • Venotonics - Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα φάρμακα αυτής της ομάδας βελτιώνουν τον αγγειακό τόνο. Με τη σειρά του, βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά βασίζεται σε μια διαφορετική αρχή δράσης.
 • Ως συμπτωματική θεραπεία, συνταγογραφούνται αλοιφές από την κατηγορία ΜΣΑΦ, οι οποίες μειώνουν τις οδυνηρές αισθήσεις και σταματούν τη φλεγμονώδη διαδικασία. Επιπλέον, συνταγογραφούνται ειδικές αλοιφές για κιρσούς για να απαλλαγούμε από οίδημα και άλλα συμπτώματα.
 • Ως μέρος της συντηρητικής θεραπείας, είναι επίσης απαραίτητο να φοράτε εσώρουχα συμπίεσης για να αποτρέπεται η πρόοδος των κιρσών και να βελτιωθεί γενικά η κατάσταση του ασθενούς.

Χειρουργικές θεραπείες

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή η ασθένεια έχει προχωρήσει πολύ, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέγεται ένας από τους τύπους λειτουργιών:

πώς να αντιμετωπίζετε κιρσούς στους άνδρες
 • Σκληροθεραπεία- Μια ουσία (συνήθως με τη μορφή αφρού) εγχύεται στη φλέβα, η οποία κολλάει μεταξύ των τοιχωμάτων του αγγείου και την κρατά έξω από την κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το δοχείο αφαιρείται και αντικαθίσταται από συνδετικό ιστό.
 • Φλεβεκτομή- μια πλήρης επέμβαση κατά την οποία η αναστόμωση μιας φλέβας συσφίγγεται και στη συνέχεια αφαιρείται η πληγείσα περιοχή. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική και, ταυτόχρονα, η πιο ριζοσπαστική, καθώς περιλαμβάνει μια περικοπή, την επιβολή λέξεων και μια μακρά περίοδο αποκατάστασης.
 • Miniflebectomy- μια παραλλαγή της φλεβεκτομής που πραγματοποιείται κυρίως σε μικρά αγγεία. Γίνεται παρακέντηση στο δέρμα μέσω του οποίου το τμήμα της φλέβας τραβιέται με ένα ειδικό χειρουργικό όργανο για επακόλουθη τομή. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, η παρακέντηση επουλώνεται γρήγορα και δεν απαιτείται αποκατάσταση.
 • Πήξη λέιζερ- μια μέθοδος παρόμοια με τη σκληροθεραπεία, αλλά αντί να εισάγεται μια ειδική σύνθεση στον αυλό ενός αγγείου, ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται εκεί με ένα λέιζερ. Το θερμικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα φαινόμενο σκλήρυνσης που κολλά επίσης το αγγείο μεταξύ τους.