Θεραπεία και αποκατάσταση πυελικών κιρσών

Αιτίες των φλεβών της πυελικής κιρσούς

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε κιρσούς, αλλά το ασθενέστερο σεξ συχνά υποφέρει από τις συνέπειες αυτής της ασθένειας. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν συσχετίσεις με την αναφορά των κιρσών με πρήξιμο των φλεβών στα πόδια κάτω από το γόνατο, αλλά υπάρχει κάτι όπως οι κιρσοί της λεκάνης στις γυναίκες. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή ασθένεια στην οποία όλες οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία διατρέχουν κίνδυνο συστολής.

Οι πιο συνηθισμένες πυελικές κιρσούς εμφανίζονται σε γυναίκες που κάνουν βαριά σωματική εργασία ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο στρες στο γυναικείο σώμα, το οποίο προκαλεί αυξημένη φλεβική πίεση, η οποία οδηγεί σε κιρσούς στο ισχίο.

Ο ξαφνικός πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα είναι το πρώτο σύμπτωμα των κιρσών στη λεκάνη.

Οι κιρσώδεις φλέβες των εσωτερικών οργάνων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις έγκυες γυναίκες και ένας από τους κύριους λόγους συνταγογράφησης καισαρικής τομής. Οι γιατροί το εξηγούν λέγοντας ότι η φυσική γέννηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και οι ζωές τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού είναι σε κίνδυνο. Η επίπτωση αυτής της νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται στο γεγονός ότι η διευρυμένη μήτρα συμπιέζεται και επηρεάζει δυσμενώς την κανονική κυκλοφορία του αίματος. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση κιρσών στη λεκάνη.

Λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών σε ώριμες γυναίκες, η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εφηβεία. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί κιρσών των πυελικών φλεβών, καθώς η ασθένεια που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζωής σπάνια εξελίσσεται με εμφανή συμπτώματα. Ένας έμμεσος λόγος για την επίσκεψη σε ειδικό μπορεί να είναι η αυξημένη απόρριψη από τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Πολύ συχνά οι γυναίκες αναπτύσσουν κιρσούς της λεκάνης καθμένος στο γραφείο. Αυτό προκαλείται από την απώλεια της πλαστικότητας των τοιχωμάτων των φλεβών λόγω της κακής κινητικότητας ενός ατόμου. Οι άνδρες είναι επίσης επιρρεπείς σε αυτήν την ασθένεια, αλλά πολύ λιγότερο συχνά από τις γυναίκες.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα των πυελικών κιρσών μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, ειδικά όταν στέκεστε στο σώμα όρθια. Συχνά, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από σεξουαλική επαφή ή άλλα βαριά φορτία στο σώμα. Από τη μικρή λεκάνη, οι κιρσοί μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο περίνεο και στην περιοχή των γλουτών.

Οι ειδικοί αποδίδουν σύνθετες ασθένειες σε εσωτερικές κιρσούς της μικρής λεκάνης. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία στη διάγνωσή της, καθώς δεν υπάρχουν τόσα πολλά συμπτώματα της έναρξης της νόσου και δεν εκδηλώνονται με σαφήνεια. Η επικαιρότητα της ανίχνευσης των κιρσών δίνει ελπίδα για πλήρη ανάρρωση. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης στις αρχές της ανάπτυξης της νόσου.

Οι κύριες αιτίες της νόσου

Πώς εκδηλώνονται οι πυελικές κιρσούς

Η κακή κληρονομικότητα μπορεί να είναι το πρόβλημα.

Η δυσπλασία του συνδετικού ιστού θεωρείται προάγγελος της παθολογίας της, η οποία προκαλεί κιρσούς των πυελικών αγγείων. Συχνά, αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από κακή κληρονομιά, αλλά άτομα των οποίων η ζωή συνδέεται με τους ακόλουθους παράγοντες μπορεί επίσης να έχουν κιρσούς:

 • Εργασία γραφείου ή άλλη καθιστική εργασία;
 • Βαριά σωματική δραστηριότητα εάν το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό εκ των προτέρων.
 • Ανώμαλη σεξουαλική δραστηριότητα;
 • Υψηλή ορμόνη οιστρογόνου;
 • Γυναικολογικές παθήσεις στις γυναίκες, συχνή φλεγμονή.
 • όγκοι κοντά σε εσωτερικά όργανα.

Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών και άλλων ορμονικών φαρμάκων με την εμφάνιση κιρσών στη λεκάνη.

Η ανίχνευση αυτής της νόσου σε έγκυες γυναίκες απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δυστυχώς, έως και το 30% όλων των περιπτώσεων ασθενειών στις γυναίκες παρατηρούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι γιατροί τείνουν να πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να διεγείρει την εμφάνιση δυσπλασίας του συνδετικού ιστού στο σώμα μιας γυναίκας, η οποία οδηγεί σε κιρσούς.

Οι κιρσοί της λεκάνης στις γυναίκες εμφανίζονται λόγω της αύξησης του αριθμού των γυναικείων ορμονών στο σώμα, η επίδρασή τους έχει παρόμοια επίδραση στο σώμα κατά τη χρήση αντισυλληπτικών. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, ασκείται πίεση στις εσωτερικές φλέβες της λεκάνης, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη συμπίεση. Δημιουργούνται πρόσθετες οδοί για εκροή αίματος που δεν χρειάζονται πλέον μετά τη γέννηση και απαιτείται διαδικασία αποκατάστασης για να τα απαλλαγείτε.

Στο νοσοκομείο μητρότητας για όσους εγγράφονται, υπάρχει μια ομάδα κινδύνου που περιλαμβάνει γυναίκες με προδιάθεση για φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων. Οι έγκυες γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων χρειάζονται επίσης ιδιαίτερη προσοχή.

Συμπτώματα ασθένειας

τα κύρια συμπτώματα των πυελικών κιρσών

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών των πυελικών οργάνων είναι ο συχνότερος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και η άφθονη απόρριψη βλέννας από τα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, αυτά τα σημεία μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστούν τέτοιες πυελικές κιρσούς σε πρώιμο στάδιο.

Τα έμμεσα σημεία περιλαμβάνουν ανίχνευση πρησμένων φλεβών στους γλουτούς και στο περίνεο. Σε μερικούς ασθενείς, ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς αυξάνεται κατά τις πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Τα κύρια συμπτώματα που υποδηλώνουν κιρσούς στη λεκάνη στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

 • Πόνος πριν από την εμμηνόρροια χειρότερος από το συνηθισμένο.
 • διαταραχές της εμμήνου ρύσεως;
 • Ενίσχυση ευαίσθητων αισθήσεων στην περινεϊκή περιοχή.
 • πόνος που εκπέμπεται από την κάτω κοιλιακή χώρα μέχρι την κάτω πλάτη.
 • Αυξημένη κολπική ευαισθησία.
 • Συχνή ούρηση.
 • Σοβαρότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όταν στέκεται ή κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης των πυελικών κιρσών και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας, μπορεί να παρατηρηθούν πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα ή μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γραφείο του γυναικολόγου εάν εντοπιστεί κάποιο από τα αναφερόμενα σημάδια.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την ανίχνευση και διάγνωση κιρσών των πυελικών οργάνων, αλλά ο υπέρηχος Doppler θεωρείται ο πιο σημαντικός. Σε αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας κύματα υπερήχων, είναι δυνατό να προσδιορίσετε το περίγραμμα των φλεβών και να τα προβάλλετε στην οθόνη της συσκευής ή να τραβήξετε μια φωτογραφία. Η εικόνα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα σημεία παραμόρφωσης των φλεβών, η ροή του αίματος των οποίων είναι μειωμένη.

Διαγνωστικές επιλογές για τις πυελικές κιρσούς

Για μια σαφέστερη εικόνα, οι γιατροί χρησιμοποιούν τη βεντογραφία στη διάγνωση. Οι φλέβες της μήτρας γεμίζουν με μια ουσία που δημιουργεί μια αντίθεση κατά τη διάρκεια της ακτινοσκόπησης.

Οι δυσκολίες στη διάγνωση, καθώς και τα ήπια συμπτώματα, είναι η έλλειψη συγκεκριμένου τόπου εντοπισμού, κιρσών της λεκάνης.

Όταν διαγνωστεί από γιατρό, οι κιρσοί μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένες ως μια κοινή φλεγμονώδη διαδικασία. Η πιθανότητα ενός τέτοιου σφάλματος είναι ιδιαίτερα υψηλή στα αρχικά στάδια.

Σημαντικό!Εάν ο γυναικολόγος έχει διαγνώσει φλεγμονή και έχει συνταγογραφήσει θεραπεία, αλλά δεν βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι φυσιολογικό και είναι απαραίτητη μια δεύτερη επίσκεψη στο γιατρό.

Με μεγάλη αυτοπεποίθηση μπορείτε να κάνετε τη σωστή διάγνωση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Υπερηχογράφημα Doppler;
 • Φλεβογραφία - διάγνωση με ακρίβεια των κιρσών της λεκάνης.
 • Ο υπέρηχος του φλεβικού συστήματος - μια κολπική εξέταση ή διαδερμική σάρωση χρησιμοποιείται σε διαφορετικές καταστάσεις.
 • Λαπαροσκόπηση - χάρη σε αυτήν τη μέθοδο, μπορείτε επίσης να εντοπίσετε κιρσούς στις ωοθήκες.
 • Επιλεκτική Οικογραφία Ωοθηκών - Αυτή η διαγνωστική μέθοδος είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσει κιρσούς στη λεκάνη. Για το σκοπό αυτό, ο παράγοντας σκιαγράφησης εγχέεται στις φλέβες των μηρών και του υποκλείσμου.

Εάν η διάγνωση δεν παρέχει ακριβή αποτελέσματα, ο ασθενής μπορεί να σταλεί για επιπλέον εξέταση. Η εξέταση αίματος είναι υποχρεωτική.

Ταξινόμηση του βαθμού της νόσου

Ανάλογα με το στάδιο και τη σοβαρότητα των λαγόνων κιρσών, μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Μια σημαντική παράμετρος από αυτή την άποψη είναι επίσης η θέση της φλεβικής διαστολής.

 • οι κιρσοί στη μικρή λεκάνη στο πρώτο στάδιο διογκώνουν τις φλέβες λόγω της εμφάνισης μικρού αριθμού παραμορφωμένων περιοχών έως 5 mm.
 • Στο δεύτερο στάδιο, οι φλέβες έχουν διάμετρο 6-10 mm και χαλαρή έκσταση του πλέγματος εμφανίζεται στην ωοθήκη.
 • Ο τελευταίος βαθμός είναι ο πιο επικίνδυνος, καθώς η φλεβική διόγκωση του ασθενούς υπερβαίνει έναν όγκο 10 mm. Ο τρίτος βαθμός βλάβης χαρακτηρίζεται από παραμετρικό εντοπισμό του κύριου τύπου.

Μετά από επιτυχή διάγνωση και προσδιορισμό του σταδίου της νόσου, συνταγογραφείται κατάλληλη θεραπεία των κιρσών.

Συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσών της λεκάνης

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους κατάλληλους ειδικούς αφού γίνει ακριβής διάγνωση. Ασθένειες που σχετίζονται με κιρσούς αντιμετωπίζονται από έναν φλεβολόγο. Ενδέχεται να μην μπορείτε να παραπέμψετε έως ότου γίνει η διάγνωση από γυναικολόγο και η διάταση των πυελικών φλεβών στους άνδρες επιβεβαιωθεί από ουρολόγο.

Τα κύρια καθήκοντα που ο γιατρός έθεσε στο δρόμο για την ανάρρωση του ασθενούς είναι:

 • Αποκατάσταση κατεστραμμένων φλεβών τοίχων και επιστροφή στον συνηθισμένο τόνο τους.
 • Αποτρέπει τον σχηματισμό επακόλουθης στασιμότητας του αίματος στις φλέβες της μικρής λεκάνης.
 • Βελτίωση της κατάστασης του φλεβικού ιστού.

Για την επίλυση των καθορισμένων εργασιών, χρησιμοποιείται μια σύνθετη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει μια ειδική δίαιτα, ασκήσεις αποκατάστασης, φάρμακα για τη θεραπεία των κιρσών και τη χρήση ειδικών εσώρουχων.

Φάση θεραπευτικής αγωγής

Ο κύριος στόχος της θεραπείας για μικρές κιρσούς στη λεκάνη είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος και η ομαλοποίηση του τόνου των ελαστικών ιστών. Τα στάδια εξάλειψης δυσάρεστων συμπτωμάτων της νόσου και αύξησης της ροής του αίματος προς τις φλέβες δεν είναι λιγότερο σημαντικά.

Τα παρασκευάσματα για κιρσούς πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από έναν φλεβολόγο. Υπάρχουν δύο ομάδες φαρμάκων που συνταγογραφούνται για αυτήν την ασθένεια. Το πρώτο (φλεβοθεραπευτικό φάρμακο) - βελτιώνει τον τόνο του φλεβικού ιστού και το δεύτερο (ανασταλτικά) - αποτρέπει το σχηματισμό νέων θρόμβων στο αίμα.

Εάν επιδεινωθούν οι κιρσώδεις φλέβες της μικρής λεκάνης, η λήψη φαρμάκων σε μαθήματα αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας. Ο κύριος ρόλος της θεραπείας παίζεται από τα βεντονικά φάρμακα που βελτιώνουν τον αγγειακό τόνο. Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου, αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται για προφύλαξη.

Τα παρασκευάσματα για τη θεραπεία των κιρσών της λεκάνης μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από γιατρό, η αυτοθεραπεία είναι απαράδεκτη!

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των κιρσών στη λεκάνη

Γενικά, τα παρασκευάσματα για κιρσούς συμβάλλουν:

στο
 • Διακοπή της ροής αίματος.
 • ομαλοποίηση του φλεβικού τόνου;
 • Βοηθά στην παροχή αίματος στον ιστό.
 • Μείωση δυσφορίας λόγω συμπτωμάτων ασθένειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση φαρμάκων πρέπει να συνδυάζεται με ειδικές ασκήσεις και μια συνταγογραφούμενη δίαιτα.

Παραδοσιακή ιατρική

Για τη θεραπεία των κιρσών της μικρής λεκάνης, συχνά καταφεύγουν σε λαϊκές μεθόδους, οι κύριες θεραπείες των οποίων περιλαμβάνουν εγχύσεις βοτάνων, οι οποίες αποκαθιστούν τον φυσιολογικό τόνο των φλεβών. Τα πιο δημοφιλή αφέψημα είναι οι ρίζες καστανιάς, chaga και πικραλίδας.

Hirudotherapy έχει αποδειχθεί στον άνθρωπο: οι βδέλλες πρέπει να χρησιμοποιούνται στην περιοχή του ιερού και του κόκκυγα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε!Είναι αδύνατο να αφήσετε τις ακάλυπτες κιρσούς να επιπλέουν στη λεκάνη ή να εμπιστευτείτε μόνο τα μέσα της παραδοσιακής ιατρικής. Αυτή η μάλλον επικίνδυνη ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί διεξοδικά, με την υποχρεωτική χρήση ναρκωτικών και η χρήση εγχύσεων και αφεψημάτων μπορεί να είναι μόνο μια πρόσθετη θεραπεία.

Προληπτική γυμναστική

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές φυσικής άσκησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του ιστού.

 • Ανυψώνοντας και χαμηλώνοντας τα δάχτυλα των ποδιών, η άσκηση εκτελείται όρθια, ο αριθμός των επαναλήψεων είναι τουλάχιστον 30, τα δάκτυλα και τα τακούνια είναι παράλληλα.
 • Το ίδιο θα κάνει αν απλώς απλώσετε τις κάλτσες σας και ισιώσετε τα τακούνια σας 30 φορές.
 • Επαναλάβετε το δάκτυλό σας, απλώνοντας τα τακούνια σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ενώστε τα δάχτυλά σας.
 • Οι κιρσοί της πυέλου μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναπνευστικές ασκήσεις για να το επιβραδύνουν φανταζόμενοι πώς επηρεάζονται όλοι οι κοιλιακοί μύες.
 • Στην πρηνή θέση, σηκώστε τη λεκάνη σας, στηρίξτε την με τα χέρια σας και κάντε μια κίνηση "ποδηλάτου". Εάν δυσκολεύεστε να ασκήσετε αυτήν την άσκηση, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με "σημύδα" ή να την αντικαταστήσετε.
Η γυμναστική ως μέθοδος θεραπείας των κιρσών της λεκάνης

Η φυσιοθεραπεία λειτουργεί καλά όταν διασπείρονται οι φλέβες της μικρής λεκάνης. Επιπλέον, είναι βολικό να το κάνετε οπουδήποτε. Η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η κανονικότητα της εκτέλεσης ειδικών ασκήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασκήσετε υπερβολική διάρκεια κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής εάν έχετε διαγνωστεί με φλεβική διαστολή. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εργασίας, θα πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Εάν αυτό συνεπάγεται την παραμονή σε στατική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα, προθέρμανση και περίπατο.

Μια καλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα ντους αντίθεσης. Οι κιρσοί προκαλούν δυσάρεστες αισθήσεις στην περινεϊκή περιοχή, οπότε δεν είναι περιττό να κατευθύνετε την εκτόξευση νερού σε αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σωστή διατροφή

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια δίαιτα έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τα κόπρανα, ιδιαίτερα η δυσκοιλιότητα. Με αυτά, η φλεβική επέκταση μπορεί να επιδεινωθεί από την αύξηση της εσωτερικής πίεσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Είναι επίσης καλύτερο να αποκλείσετε τρόφιμα που είναι πολύ πικάντικα και λιπαρά, καθώς αυτά θα επηρεάσουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Η διατροφική διόρθωση των κιρσών στη λεκάνη συνεπάγεται τον αποκλεισμό τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και αλκοολούχα ποτά. Όσον αφορά τη διατροφή, πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά και φρούτα, δημητριακά) και υγιή λίπη (φυτικά έλαια).

Έχοντας μάθει από το γιατρό πώς να θεραπεύσει τις πυελικές κιρσούς και τους περιορισμούς που πρέπει να τηρείτε κατά τη χρήση τροφής, αξίζει να φροντίσετε τη γενική κατάσταση του σώματος. Επομένως, είναι καλύτερα να εγκαταλείψετε τις κακές συνήθειες (κάπνισμα και αλκοόλ) κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Πιθανές επιπλοκές

πιθανές επιπλοκές των πυελικών κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες των πυελικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στο γυναικείο σώμα, ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Μερικές φορές η φλεγμονή εξαπλώνεται σε γειτονικά όργανα, η αιμορραγία στη μήτρα φαίνεται πιο τρομακτική.

Για καλύτερη προστασία, κατανοήστε τον κίνδυνο των κιρσών της πυέλου. Η συχνή αιμορραγία στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό θρόμβωσης και να εξελιχθεί σε εκτεταμένη φλεγμονώδη διαδικασία.

Πρόβλεψη

Οι κιρσοί της πυέλου στις γυναίκες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών, αλλά συχνότερα εμφανίζονται σε μεταγενέστερα στάδια λόγω της καθυστερημένης ανίχνευσης της νόσου. Επομένως, θα πρέπει να προσέξετε τον πόνο με κιρσούς της πυέλου, καθώς αυτά είναι το πιο προφανές σύμπτωμα και σηματοδοτούν την ανάγκη να πάτε στο γιατρό.