Οι κιρσοί της λεκάνης στις γυναίκες - συμπτώματα και θεραπεία

Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα σε μια γυναίκα με κιρσούς της λεκάνης

Όσον αφορά τις κιρσούς, λίγα άτομα συνδέουν αυτήν την ασθένεια με εσωτερικά όργανα. Πιο συχνά, η παθολογία των κάτω άκρων σχετίζεται με αυτήν. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των κιρσών της πυελικής φλέβας που είναι αόρατο στο οπλισμένο μάτι αποτελεί τουλάχιστον το 5% της συνολικής αναλογίας των αγγειακών παθήσεων και οι περισσότεροι ασθενείς μαθαίνουν τυχαία τη διάγνωση.

Αυτή η μορφή της νόσου προσβάλλει κυρίως γυναίκες γόνιμης ηλικίας. Έχετε πυελικές κιρσούς, που συνοδεύονται από συμπτώματα παρόμοια με τη γυναικολογική φλεγμονή, τις συνέπειες των ορμονικών διαταραχών και των παθολογιών του ουροποιητικού συστήματοςΓια το λόγο αυτό, η ασθένεια δεν έχει αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζει να εξελίσσεται, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Με κιρσούς των πυελικών οργάνων στις γυναίκες, οι γιατροί σημαίνουν μια αλλαγή στη δομή των αγγειακών τοιχωμάτων, η οποία είναι χαρακτηριστική άλλων τύπων ασθενειών - εξασθένιση, ακολουθούμενη από τέντωμα και σχηματισμός "τσέπες" στις οποίες το αίμα σταματά. Περιπτώσεις στις οποίες επηρεάζονται μόνο τα αγγεία των πυελικών οργάνων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε περίπου 80% των ασθενών, μαζί με αυτήν τη μορφή, υπάρχουν σημάδια κιρσών των βουβωνικών φλεβών, αγγεία των κάτω άκρων.

Η συχνότητα εμφάνισης κιρσών της λεκάνης είναι πιο έντονη στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται σε ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που δείχνουν την τάση αποδυνάμωσης των φλεβικών τοιχωμάτων:

 • ορμονικές διακυμάνσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την εγκυμοσύνη.
 • αυξημένη πίεση στη μικρή λεκάνη, η οποία είναι χαρακτηριστική της εγκυμοσύνης.
 • Περίοδοι πιο ενεργού πλήρωσης των φλεβών με αίμα, συμπεριλαμβανομένων των κυκλικών εμμηνορροϊκών περιόδων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη συνουσία.

Όλα τα παραπάνω φαινόμενα ανήκουν στην κατηγορία παραγόντων που προκαλούν κιρσούς. Και συμβαίνουν μόνο σε γυναίκες. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αντιμετωπίζει πυελικές κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι προκλητικοί παράγοντες είναι ταυτόχρονα στρωμένοι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι κιρσοί της λεκάνης είναι επτά φορές λιγότερο συχνές στους άνδρες απ 'ό, τι στο πιο δίκαιο φύλο. Το σύνολο των παραγόντων που σας προκαλούν είναι πιο διαφορετικό:

 • Υποδυναμία - μακροχρόνια συντήρηση λίγης σωματικής δραστηριότητας.
 • αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ειδικά ανύψωση βαρών.
 • παχυσαρκία;
 • έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή.
 • φλεγμονώδεις διεργασίες στα όργανα του ουροποιητικού συστήματος.
 • σεξουαλική δυσλειτουργία ή σαφής άρνηση για σεξ.

Μια γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παθολογία των πλεγμάτων στη λεκάνη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι κιρσοί του περινέου και των πυελικών οργάνων διαγιγνώσκονται συχνότερα σε γυναίκες των οποίων οι συγγενείς υπέφεραν από αυτή την ασθένεια. Οι πρώτες αλλαγές σε αυτές μπορούν να παρατηρηθούν στην εφηβεία κατά την εφηβεία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης βουβωνικών κιρσών σε γυναίκες με συμμετοχή των πυελικών αγγείων παρατηρείται σε ασθενείς με φλεβική παθολογία σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια συγγενής αδυναμία των φλεβών.

Πόνος με κιρσούς της μικρής λεκάνης

Τυπικά συμπτώματα

Στις γυναίκες, οι κιρσοί της πυέλου σχετίζονται με σοβαρά αλλά μη συγκεκριμένα συμπτώματα. Συχνά οι εκδηλώσεις αυτής της νόσου θεωρούνται σημάδια γυναικολογικών διαταραχών. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα των κιρσών στη βουβωνική χώρα στις γυναίκες με συμμετοχή των πυελικών αγγείων είναι:

 1. Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα που δεν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η έντασή τους εξαρτάται από το στάδιο της φλεβικής βλάβης και την έκταση της διαδικασίας. Ο περιοδικός, ελαφρύς πόνος που εκτείνεται στην κάτω πλάτη είναι χαρακτηριστικός του 1ου βαθμού κιρσών της μικρής λεκάνης. Σε μεταγενέστερα στάδια, γίνεται αισθητή στην κοιλιακή χώρα, το περίνεο και την πλάτη και είναι μακράς διαρκείας και έντονα έντονη.
 2. Έντονη απόρριψη βλέννας. Η λεγόμενη λευκορροία δεν έχει δυσάρεστη μυρωδιά, δεν αλλάζει το χρώμα της, κάτι που υποδηλώνει λοίμωξη. Ο όγκος εκφόρτισης αυξάνεται στη δεύτερη φάση του κύκλου.
 3. Αυξημένα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και δυσμηνόρροιας. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η εμμηνόρροια, ο πόνος στις γυναίκες αυξάνεται στο σημείο όπου εμφανίζονται δυσκολίες στο περπάτημαΚατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, μπορεί να γίνει αφόρητη και να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πυελική περιοχή, το περίνεο, την κάτω πλάτη και ακόμη και τους μηρούς.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι των κιρσών στη βουβωνική χώρα στις γυναίκες είναι η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι αισθητό στον αιδοίο και τον κόλπο και χαρακτηρίζεται ως θαμπό πόνος. Μπορεί να παρατηρηθεί στο τέλος της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, η ασθένεια σχετίζεται με αυξημένο άγχος, ευερεθιστότητα και αλλαγές στη διάθεση.

Όπως με τις κιρσούς της λεκάνης στους άνδρες, το γυναικείο μέρος των ασθενών με τέτοια διάγνωση χάνει σταδιακά το ενδιαφέρον του για σεξ. Η αιτία της δυσλειτουργίας είναι η συνεχής δυσφορία και η μείωση της παραγωγής ορμονών φύλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί στειρότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί της πυέλου;

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα πυελικών κιρσών στις γυναίκες, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Η κύρια κατεύθυνση της θεραπείας είναι η αποκατάσταση του αγγειακού τόνου, η ενίσχυση των τοιχωμάτων και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πυελική περιοχή.

Για κιρσούς της λεκάνης, η θεραπεία συνταγογραφείται και παρακολουθείται από έναν φλεβολόγο. Εάν ανιχνευθούν κιρσοί της λεκάνης σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένας φλεβολόγος και ένας γυναικολόγος εμπλέκονται στη θεραπεία.

Η θεραπεία ασθενειών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση. Περιλαμβάνει διάφορες θεραπείες:

 1. Συντηρητικό αποτέλεσμα. Αποτελείται από τακτική και μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να θεραπεύσετε τις πυελικές κιρσούς νωρίς εάν τα αγγεία έχουν χάσει εν μέρει τον τόνο τους.
 2. Θεραπεία χωρίς ναρκωτικά. Αποτελείται από την τήρηση της καθημερινής ρουτίνας, της άσκησης. Η μέθοδος θεωρείται βοηθητική μέθοδος, αν και εξαρτάται από τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω εξέλιξης των κιρσών.
 3. Χειρουργική θεραπεία. Χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι είναι αναποτελεσματικές ή όταν ανακαλύπτεται μια ασθένεια σε μεταγενέστερα στάδια.

Στη φαρμακευτική θεραπεία, λαμβάνονται αρκετές ομάδες φαρμάκων που όχι μόνο εξαλείφουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάσταση των φλεβών:

 • Venotonics, που υποτίθεται ότι βελτιώνουν τη φλεβική εκροή.
 • Ένα φάρμακο μείωσης της πυκνότητας του αίματος που συνταγογραφείται για την πρόληψη της θρόμβωσης.
 • Σύνθετη θεραπεία για τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων και την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων.
 • φυτικό παρασκεύασμα για τη μείωση του οιδήματος και την εξάλειψη της φλεγμονής.
 • Ένα σύμπλεγμα βιταμινών που ενισχύει τα τοιχώματα των φλεβών.

Σχεδόν όλα τα φλεβοτονικά φάρμακα κατά των μικρών πυελικών κιρσών δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν τα συμπτώματα προχωρήσουν, ο γιατρός μπορεί να τα συνταγογραφήσει σε ελάχιστες δόσεις από τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η χειρουργική επέμβαση για κιρσούς στα πυελικά όργανα θεωρείται ως έσχατη λύση. Χρησιμοποιείται απουσία θετικής δυναμικής με παρατεταμένη χρήση ναρκωτικών. Οι μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας που χρησιμοποιούνται μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση των αγγείων που έχουν υποστεί βλάβη από την ασθένεια:

 • Εάν επηρεάζονται μόνο οι εσωτερικές φλέβες, η φλέβα των ωοθηκών απολινώνεται.
 • με συνδυασμό κιρσών των πυελικών οργάνων με κιρσών του περινέου, ο χειρουργός πραγματοποιεί απολίνωση της φλέβας.
 • πραγματοποιείται εγκάρσια τομή με συνδυασμό κιρσών στη λεκάνη και στα κάτω άκρα.

Πριν και μετά την παρέμβαση, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή, να φορούν ρούχα συμπίεσης και να ακολουθήσουν αυστηρή δίαιτα για απώλεια βάρους.

Πρόληψη

Η πρόληψη των εξάρσεων και η μείωση του κινδύνου εξέλιξης είναι εξίσου σημαντικά με τα θεραπευτικά μέτρα. Περιλαμβάνει προπόνηση για κιρσούς της πυέλου και ειδική διατροφή. Με τη βοήθειά τους είναι δυνατό:

 • , για μείωση του βάρους, δηλαδή μείωση του φορτίου στα αιμοφόρα αγγεία.
 • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Άσκηση σημύδας για τη θεραπεία των κιρσών της λεκάνης
 • μειώνει την πιθανότητα θρόμβων αίματος.
 • μειώνει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών.

Στις ασκήσεις για κιρσούς της λεκάνης, μπορείτε να συμπεριλάβετε την κλασική "σημύδα" και "ψαλίδι με πόδια", "ποδήλατο" και ανύψωση στα δάχτυλα των ποδιών από όρθια θέση. Τέτοια φορτία διεγείρουν την εκροή αίματος από τη μικρή λεκάνη, ενισχύουν τους μυς του πυελικού εδάφους και έτσι βοηθούν στη μείωση του πρήξιμου των φλεβών. Είναι απαραίτητο να ασκείστε τακτικά, κατά προτίμηση κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, με κιρσούς της μικρής λεκάνης.

Οι ιδιαιτερότητες της διατροφής για τους πυελικούς κιρσούς είναι η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και βιταμίνες (κυρίως Β, Α, Γ, Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6) στη διατροφή. Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και για την εξάλειψη της συμφόρησης στα κοιλιακά και πυελικά όργανα. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των φλεβών και τη μείωση του ιξώδους του αίματος. Για να καλύψει τις ανάγκες τους, η διατροφή περιλαμβάνει:

 • Δημητριακά ολικής αλέσεως - φαγόπυρο, καστανό ρύζι, κεχρί, βρώμη;
 • λαχανικά και φρούτα, μούρα και φρούτα, εσπεριδοειδή
 • φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς δέρμα;
 • θαλασσινά, λευκά και κόκκινα ψάρια, φύκια;
 • πράσινο τσάι, φρέσκοι χυμοί, κομπόστες.

Είναι απαραίτητο να τρώτε κλασματωμένα, προτιμώντας τα μαγειρεμένα, μαγειρευτά και ψητά πιάτα, καθώς και σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.

Επιπλοκές

Σε αντίθεση με τις κιρσούς των ποδιών, ο κατάλογος των καταστάσεων στις οποίες οι κιρσοί της λεκάνης είναι επικίνδυνες στις γυναίκες περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών συνεπειών. Εκτός από τη θρόμβωση, τη θρομβοεμβολή, τη θρομβοφλεβίτιδα και άλλες αποκλειστικά αγγειακές επιπλοκές, στο πλαίσιο της νόσου, μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:

 • χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες του ουροποιητικού συστήματος;
 • ορμονικές διαταραχές;
 • δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας
 • στειρότητα.

Αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος των κιρσών στη λεκάνη. Δεδομένου ότι η ασθένεια επιδεινώνεται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη γυναίκα αλλά και για το έμβρυο. Η κύρια επιπλοκή αυτής της μορφής κιρσών, η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο της εγκυμοσύνης, είναι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες με αυτήν τη διάγνωση είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρο μωρό με ελαφρύ βάρος, υπανάπτυκτες πνεύμονες κ. λπ.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού με κιρσούς στη βουβωνική χώρα, τα αγγειακά τοιχώματα μπορεί να σχίσουν. Είναι γεμάτο με άφθονη απώλεια αίματος και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας επιπλοκής, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν στις γυναίκες με πυελικές κιρσούς μια καισαρική τομή ακολουθούμενη από φλεβική απολίνωση.