Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εγκυος

Με πολλούς τρόπους, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια εποχή φαινομενικών αλλαγών στο γυναικείο σώμα. Όταν μια γυναίκα ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα μωρό σύντομα, μπορεί να εμφανίσει απροσδόκητες παρενέργειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παχύτερη ανάπτυξη μαλλιών, λάμψη και σκλήρυνση των νυχιών, λαμπερό δέρμα και αύξηση του μεγέθους και της πληρότητας του μαστού.

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι αλλαγές στην εγκυμοσύνη επιθυμητές ή ευχάριστες. Θα υπάρξει σημαντική αύξηση βάρους, αλλαγές στη διάθεση και συχνή ούρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της αναδιάρθρωσης του ορμονικού υποβάθρου, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από βαθιές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Οι φλέβες επίσης αλλάζουν σημαντικά - ο τόνος τους μειώνεται, η διαπερατότητα των τοιχωμάτων αυξάνεται και η ροή του αίματος επιβραδύνεται. Οι κιρσοί είναι μία από τις ασθένειες που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που μπορούν να αναπτυχθούν ενεργά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΙΚΩΣΩΝ

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων είναι ανθεκτικές και μη αναστρέψιμες κιρσώδεις φλέβες, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν σε βαριές αλλαγές στα τοιχώματά τους, καθώς και σε ανεπάρκεια του συστήματος βαλβίδων λόγω γενετικού ελαττώματος. Οι κύριοι παράγοντες στην εμφάνιση των κιρσών είναι η κληρονομική αδυναμία του αγγειακού τοιχώματος. Δευτερεύοντες παράγοντες που οδηγούν σε κιρσούς είναι το επίμονο άγχος στα κάτω άκρα.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 40-65% των μελλοντικών μητέρων θα αναπτύξουν κιρσούς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι περισσότερες υπέρβαρες γυναίκες πάσχουν από κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και οι κιρσοί είναι οι πιο συχνές στα πόδια, μπορούν να εμφανιστούν αλλού. Οι περίπλοκες φλέβες μπορεί να εμφανιστούν στους γλουτούς, τον κόλπο ή τον αιδοίο, ειδικά στα τέλη της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει όταν η κάτω κοιλιακή χώρα και η μήτρα ασκούν αυξημένη πίεση στις φλέβες σε αυτές τις περιοχές.

ΑΙΤΙΕΣ ΒΑΡΙΚΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Καθώς αυξάνεται η εγκυμοσύνη, εμφανίζονται πολλές αλλαγές που δημιουργούν τις συνθήκες για τις κιρσούς.

 1. Πρώτα, καθώς μεγαλώνει η μήτρα, ασκεί πίεση στην κατώτερη φλέβα - τη μεγαλύτερη φλέβα στο ανθρώπινο σώμα. Η υπερβολική πίεση προκαλεί επιβράδυνση της ροής του αίματος, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες στα πόδια που συγκρατούν περισσότερο αίμα. Αυτό οδηγεί σε κιρσούς στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 2. Δεύτερον, το γυναικείο σώμα παράγει περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο μωρό και την αδιάκοπη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στον πλακούντα και το έμβρυο. Λόγω του αυξημένου στρες, οι φλέβες πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντλήσουν ανθρακούχο αίμα από τα άκρα και τη λεκάνη πίσω στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βαλβίδων και συσσώρευση αίματος στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια και άλλες περιοχές.
 3. Τρίτον, η αύξηση του επιπέδου των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον τόνο των λείων μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (ειδικά των φλεβών). Μπορεί επίσης να συμβάλει στις κιρσούς σε έγκυες γυναίκες.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΙΚΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι κιρσώδεις φλέβες θεωρούνται ασθένεια με κληρονομική προδιάθεση. Εάν η μητέρα ή η γιαγιά πάσχουν από κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου της γυναίκας αυξάνεται δραματικά.

Η συχνότητα εμφάνισης κιρσών αυξάνεται με την ηλικία, την αύξηση βάρους και κάθε επακόλουθη εγκυμοσύνη. Εάν μια γυναίκα έχει δίδυμα ή τρίδυμα, ο κίνδυνος εμφάνισης κιρσών στα πόδια σε έγκυες γυναίκες διπλασιάζεται.

Ο τρόπος ζωής και οι εργασιακές συνήθειες (πολλές ώρες στάσης ή καθίσματος ακίνητου) μπορούν επίσης να προκαλέσουν κιρσούς.

Συμπτώματα κιρσών σε έγκυες γυναίκες

Ορισμένες γυναίκες έχουν ελαφρώς πρησμένες, στριμμένες, πολύχρωμες φλέβες στα πόδια τους - απλώς ένα πρόβλημα καλλυντικών. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κιρσοί προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - πρήξιμο, πόνο ή σοβαρή δυσφορία στα πόδια. Σε όλες τις γυναίκες με κιρσούς στα πόδια τους, αυτό είναι ένα βασικό σημάδι των κιρσών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φλεβική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως θρόμβους αίματος, φλεβίτιδα και τροφικά έλκη. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανατηφόρου επιπλοκής - PE (πνευμονική εμβολή) - αυξάνεται.

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσέχετε για σημάδια κιρσών:

 • οίδημα στην περιοχή των ποδιών και των αστραγάλων, των ποδιών.
 • κράμπες ή πόνος στο μηρό ή στο κάτω μέρος του ποδιού.
 • κόπωση, βαρύτητα στα πόδια
 • Η ανησυχία, ειδικά τη νύχτα, επιθυμεί να συνεχίσει να κινείται τα πόδια.
 • φαγούρα, ξηρό ή ανοιχτόχρωμο δέρμα στα πόδια, κάψιμο.
 • στριμμένα, προεξέχοντα "αστέρια", μεγαλύτερες στριμμένες φλέβες.
 • Πληγές στα πόδια ή τους αστραγάλους που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν ή που δεν επουλώνονται καθόλου.
 • πόνος στα πόδια που εξαφανίζεται όταν μια γυναίκα περπατά ή σηκώνει τα πόδια της.

Οι κιρσοί θα είναι χειρότερες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δυστυχώς, οι κιρσίδες συχνά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς οι σαφενώδεις φλέβες επεκτείνονται, συστρέφονται, διογκώνονται και γίνονται πιο ορατές, οι γυναίκες παρατηρούν αυξανόμενο πόνο και άλλα συμπτώματα (πρήξιμο, αλλαγές στο δέρμα, βαρύτητα).

VARICOSIS ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Εάν μια γυναίκα εμφανίσει συμπτώματα κιρσών, είναι επιτακτική ανάγκη να δείτε έναν φλεβολόγο. Μετά από λεπτομερή φυσική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται προσεκτικά η κατάσταση των ποδιών, των αστραγάλων, των ποδιών και των μηρών, ο γιατρός επιβεβαιώνει την παρουσία κιρσών και αποκλείει πιθανές επιπλοκές (χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα και αγγειακό Doppler). Οι κιρσοί στον αιδοίο παρατηρούνται από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΙΚΩΣΗΣ ΣΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Τις περισσότερες φορές, δεν απαιτούνται χειρουργικές και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για τη θεραπεία των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών και υποτροπής. Επιπλέον, η συνταγογράφηση φαρμάκων είναι πολύ περιορισμένη - φλεβοτονικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που θα βοηθήσουν στη θεραπεία των κιρσών στις μέλλουσες μητέρες με ασφάλεια και σχετικά αποτελεσματικότητα.

 • Δοσολογία σωματικής δραστηριότητας. Το κολύμπι, το περπάτημα ή άλλες ασκήσεις για έγκυες γυναίκες με κιρσούς που περιλαμβάνουν τους μυς των ποδιών βοηθούν τη ροή του αίματος στις φλέβες των άκρων. Ο φλεβολόγος, μαζί με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, επιλέγει ένα μεμονωμένο σύνολο ασκήσεων για μια συγκεκριμένη περίοδο και σοβαρότητα της κατάστασης της εγκύου γυναίκας.
 • Παπούτσια που έχουν τοποθετηθεί σωστά. Τα ψηλά τακούνια και μια πλήρως επίπεδη σόλα επηρεάζουν την κίνηση των μυών στα πόδια και επηρεάζουν τη ροή του αίματος στο φλεβικό αίμα. Πρέπει να επιλέξετε ανθεκτικά, άνετα παπούτσια με μικρή φτέρνα (3-4 cm).
 • φανέλα συμπίεσης. Ένα ένδυμα συμπίεσης πρέπει να φοριέται για να στηρίζει τις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο phlebologist επιλέγει μεμονωμένα τον βαθμό συμπίεσης και τον τύπο του προϊόντος - κάλτσες γόνατος, κάλτσες ή καλσόν. Πρέπει να τα φοράτε το πρωί χωρίς να σηκώνεστε και να τα βγάζετε το βράδυ όταν η γυναίκα πηγαίνει στο κρεβάτι.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΒΑΡΙΚΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για την πρόληψη των κιρσών σε έγκυες γυναίκες, η συμμόρφωση με τις οποίες θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της πορείας της νόσου και στη μείωση της ταλαιπωρίας:

 • Μην διασχίζετε τα πόδια σας. Το να κάθεται με το ένα πόδι πάνω από το άλλο εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης.
 • Αλλαγή θέσης. Εάν πρέπει να καθίσετε ή να στέκεστε στη δουλειά όλη την ημέρα, αλλάξτε τη στάση σας όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό εμποδίζει τη συσσώρευση αίματος στα πόδια.
 • Να κοιμάστε στα αριστερά σας. Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει, γίνεται δύσκολο να ξαπλώσετε στην πλάτη σας. Εάν έχετε κιρσούς, προσπαθήστε να κοιμηθείτε στα αριστερά σας και όχι στα δεξιά σας. Αυτό αποτρέπει την πίεση από τη μήτρα στις φλέβες της κοιλιακής κοιλότητας και βοηθά στη ροή του αίματος προς τα κάτω άκρα τη νύχτα.
 • Σηκώστε τα πόδια σας. Σηκώστε τα πόδια σας πιο συχνά καθώς προχωρά η μέρα. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, έτσι ώστε η βαρύτητα να είναι πιο ενεργή στη βοήθεια της ροής του αίματος. Ενώ ξαπλώνετε στο κρεβάτι, μπορείτε να ακουμπήσετε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αίματος ενώ κοιμάστε.
 • Παρακολουθήστε την πρόσληψη αλατιού σας. Όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι, περισσότερο υγρό ρέει στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πίεση στις φλέβες σας. Το υπερβολικό υγρό διεισδύει στον ιστό και οδηγεί σε οίδημα. Πίνετε άφθονο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα υγρών.
 • Παρακολουθήστε το βάρος σας. Το γυναικείο σώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα αυξάνει το βάρος. Όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο μεγαλύτερη πίεση το βάρος ασκεί στις φλέβες των κάτω άκρων. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα κέρδη και θα αποσαφηνίσει τους κανόνες βάρους.

VARICOSIS ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Η κύρια ανησυχία για τις μέλλουσες μητέρες είναι εάν οι κιρσίδες εξαφανίζονται μετά την εγκυμοσύνη. Οι κιρσοί συνήθως εξαφανίζονται 3 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Εάν οι αλλαγές δεν εξαφανιστούν μετά από 3 μήνες, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν φλεβολόγο.

Οι εκδηλώσεις των κιρσών που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη μεταφορά ενός μωρού συνήθως εξαφανίζονται χωρίς καθόλου ή λίγη θεραπεία. Ωστόσο, όσο πιο σοβαρές είναι οι αλλαγές, τόσο πιο πιθανό θα παραμείνει μετά τη γέννηση και θα χρειαστεί θεραπεία. Οι κιρσώδεις φλέβες στον κόλπο ή τον αιδοίο εξαφανίζονται σχεδόν πάντα μετά τη γέννηση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ VARICOSIS;

Οι κιρσοί μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Ο κίνδυνος ανάπτυξης επικίνδυνων καταστάσεων αυξάνεται: θρόμβοι αίματος και φλεβικά έλκη.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θρόμβων αίματος. Επιφανειακή μορφή φλεβικών θρόμβων στις σαφενώδεις φλέβες. Συνήθως δεν πηγαίνουν στους πνεύμονες. Επικίνδυνη θρόμβωση βαθιάς φλέβας. Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται μπορεί να σπάσουν και να εισέλθουν στα πνευμονικά αγγεία. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν:

 • Οι κιρσοί γίνονται σκληρές ως σχοινί.
 • ο περιβάλλων ιστός είναι καυτός, οδυνηρός ή πρησμένος.
 • υπάρχουν αισθητές αλλαγές στο χρώμα της φλέβας.
 • έλκη εμφανίζονται στο δέρμα.
 • Ένα οδυνηρό, σοβαρό πρήξιμο εμφανίζεται σε ένα πόδι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φλεβολόγος θα καθορίσει τακτικές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων, για την εξάλειψη της φλεγμονής και του κινδύνου απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.