Θεραπεία και συμπτώματα των πυελικών κιρσών στις γυναίκες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ή γνωρίζουν για μια ασθένεια όπως οι κιρσοίΩστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι ότι αυτή η παθολογική διαδικασία επηρεάζει όχι μόνο τα αγγεία των ποδιών, αλλά και τις φλέβες των πυελικών οργάνων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες.

Για να εξουδετερώσετε αυτήν την ασθένεια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε μια ιδέα για το τι είναι αυτοί οι τύποι κιρσών, γιατί αναπτύσσονται και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Η ουσία της παθολογίας

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια παθολογία στην οποία εμφανίζονται ορισμένες παθολογικές αλλαγές στα αγγεία, εξωτερικά ή εσωτερικά. Πρώτα απ 'όλα, αφορά παραμορφώσεις, δηλαδή, την επέκταση και επιμήκυνση των φλεβών, αλλά επιπλέον υπάρχει αραίωση του αγγειακού τοιχώματος, καθώς και ανάπτυξη ανεπάρκειας του συστήματος βαλβίδων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε μειωμένη ροή αίματος στην αγγειακή κλίνη, ως αποτέλεσμα της οποίας το αίμα σταματά και τα ίδια τα αγγεία καταρρέουν λόγω υπερβολικής πίεσης.

Η παθολογία αποτελεί ελάχιστη απειλή στα αρχικά στάδια, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά, ειδικά όταν πρόκειται για κιρσούς στην πυελική περιοχή.

Συμπτώματα των πυελικών κιρσών

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ροή του αίματος από τα πυελικά όργανα διαταράσσεται, γεγονός που επηρεάζει αρχικά τη λειτουργία των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων και την αναπαραγωγική λειτουργία.

Λόγω της στασιμότητας των πυελικών φλεβών που επηρεάζονται από κιρσούς, συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα αίματος, που προέρχεται από τα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα της λεκάνης. Σε αυτήν την περίπτωση, το αίμα δεν "εξαφανίζεται" καλά στη γεννητική φλέβα, ένα μεγάλο δικαστικό αγγείο. Λόγω στασιμότητας, εμφανίζεται οίδημα εσωτερικών οργάνων και ιστών, αναπτύσσεται μια φλεγμονώδης διαδικασία και ούτω καθεξής.

Υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η μορφή κιρσών εξελίσσεται, συνοδεύεται από έντονες και συνεχείς αισθήσεις πόνου, την ανάπτυξη διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υπογονιμότητας.

Αιτίες των κιρσών στη λεκάνη στις γυναίκες

Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι κιρσοί της πυέλου επηρεάζονται κυρίως από γυναίκες που έχουν φτάσει στην εφηβεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας. Εάν κάνουμε μια αναλογία μετά από 35 χρόνια, υπάρχει πιθανότητα 50% πιθανότητας διάγνωσης κιρσών μετά από 35 χρόνια, ενώ ο αριθμός αυτός μόλις φτάνει το 20% έως την ηλικία των 20 ετών. Φυσικά, οι προδιαθεσικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Γενικά, διακρίνονται οι ακόλουθοι λόγοι και παράγοντες για την ανάπτυξη πυελικών κιρσών:

 • Γενετική - Η συγγενής προδιάθεση είναι μια από τις κύριες αιτίες όλων των τύπων κιρσώνΔεν πρόκειται για τη μετάδοση των κιρσών, αλλά για μια έμφυτη προδιάθεση για την αδυναμία του συστήματος βαλβίδων, η οποία γίνεται αισθητή με την πάροδο των ετών. Η δυσπλασία ή η αραίωση των τοιχωμάτων των αγγείων είναι επίσης γενετικός παράγοντας.
 • Πολύ συχνά οι κιρσίδες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα σοβαρών ορμονικών ανισορροπιών. Θα μπορούσε να είναι μια εμμηνοπαυσιακή ορμονική διαταραχή ή ορμονικά προβλήματα που προκαλούνται από την παρατεταμένη χρήση ισχυρών ορμονικών φαρμάκων.
 • Η εγκυμοσύνη είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν όλες τις μορφές κιρσών, ειδικά τη λεκάνη. Αυτός ο παράγοντας είναι ποικίλος και συνδυάζει τόσο τις ορμονικές αλλαγές όσο και τα αυξημένα φορτία, καθώς ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο αυξάνει την πίεση στα όργανα και τα αγγεία της πυελικής περιοχής.
 • Υπερβολική προσπάθεια - με κάποια πιθανότητα, οι πυελικές κιρσώδεις φλέβες μπορούν να αναπτυχθούν όταν μια γυναίκα κάνει σκληρή σωματική εργασία, υποβάλλεται σε έντονη άσκηση ή απλώς ξοδεύει πολύ χρόνο στα πόδια της λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της (κομμωτές, πωλητές, χειρουργοί, μάγειρες). . . . Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το υπερβολικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία οδηγεί σε συνεχή αύξηση του φορτίου στα πόδια και τη λεκάνη και η χοληστερόλη επηρεάζει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων.
 • Το μετάλλιο έχει επίσης μειονέκτημα, ένας υπερβολικά καθιστικός και καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κιρσούς. Η έλλειψη επαρκούς επιπέδου κινητικότητας οδηγεί σε στάσιμες διαδικασίες στην πυελική περιοχή.
 • Οικεία προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με το φύλο. Αυτό μπορεί να είναι μακρά απουσία ή συστηματική πρόωρη διακοπή της σεξουαλικής επαφής, η αδυναμία επίτευξης οργασμού κ. λπ.
 • Διάφορες ασθένειες των γεννητικών οργάνων και των ενδοπυελικών οργάνων.
 • Παθολογίες του καρδιαγγειακού συστήματος και πήξη του αίματος, όπως η θρόμβωση.

Κλινική εικόνα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κιρσοί της πυέλου δεν αποτελούν σοβαρή απειλή στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτή η μορφή παθολογίας είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, δεδομένου ότι το κύριο σύμπτωμα των κιρσών είναι οι διευρυμένες φλέβες, εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, στην πυελική περιοχή τα αγγεία εμφανίζονται κυρίως στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης και όχι πάντα.

Παρόλα αυτά, η ασθένεια έχει ορισμένα κλινικά συμπτώματα και επιδεινώνεται καθώς εξελίσσονται οι κιρσοί. Ας εξετάσουμε την κλινική εικόνα της παθολογίας:

 1. Δυσάρεστες και επώδυνες αισθήσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα. Αρχικά, αυτό το σύμπτωμα είναι ασταθές και αόριστο, ελαφρά πόνος σπάνια διαταράσσεται, κυρίως με έντονη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανάπτυξη της νόσου οδηγεί σε αυξημένο πόνο, γίνεται έντονο, σύρεται στη φύση, μπορεί να είναι σταθερή.
 2. Οι αισθήσεις του πόνου κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως πρέπει να επισημαίνονται ξεχωριστά. Εμφανίζονται με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, η μέγιστη ένταση μειώνεται συνήθως μετά από 1-2 ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει έλλειψη ή, αντίθετα, υπερβολική ποσότητα έκκρισης.
 3. Η ανάπτυξη των κιρσών στη λεκάνη σχετίζεται με πόνο και δυσφορία κατά τη συνουσία. Ο πόνος εξακολουθεί να είναι ήπιος στην αρχή, αλλά αυξάνεται καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.
 4. Η παθολογική διαδικασία συνοδεύεται από ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτό εκδηλώνεται όχι μόνο στην έλλειψη ή την αφθονία της απόρριψης, αλλά και στις καθυστερήσεις στην εμμηνόρροια ή στην αύξηση της διάρκειας της αιμορραγίας.
 5. Κνησμός, κάψιμο, πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί στον κόλπο και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και οι βλεννογόνοι μπορούν να αλλάξουν χρώμα και σε μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης υπάρχει κυάνωση.
 6. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούνται προβλήματα ούρησης, τα οποία εκδηλώνονται στην αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης, επώδυνη ούρηση και μερικές φορές ακόμη και ακράτεια ούρων.
 7. Στα μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξης των κιρσών στην περινεϊκή περιοχή, καθώς και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, εμφανίζονται φλέβες. Τα αγγεία είναι άμορφα, ελικοειδή και συχνά σχηματίζουν αγγειακά «αστέρια».
 8. Με σοβαρή ανάπτυξη των κιρσών, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία της μήτρας, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εξασθένισης των αναπαραγωγικών λειτουργιών και η ανάπτυξη της υπογονιμότητας.

Συντηρητική προσέγγιση θεραπείας

Για μια πλήρη θεραπεία των κιρσών της λεκάνης, μια γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις συστάσεις του γιατρού και να αλλάξει τον τρόπο ζωής της. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα φορτία, εάν είναι υπερβολικά υψηλά, πρέπει να μειωθούν, εάν ο ασθενής ακολουθεί υπερβολικά καθιστικό τρόπο ζωής, είναι απαραίτητο να παίζετε αθλήματα, να κάνετε βόλτες πιο συχνά και ούτω καθεξής.

Συνιστάται στους ασθενείς με κιρσούς να προσαρμόσουν τη διατροφή τους, να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο πρόχειρο φαγητό (τηγανητό, καπνιστό, γλυκό σε μεγάλες ποσότητες, αλμυρό), αλκοόλ, καφεΐνη. Είναι προτιμότερο να προτιμάτε τα λαχανικά και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ως προληπτικό μέτρο για την εξέλιξη της νόσου και για θεραπευτικούς σκοπούς, οι γιατροί συνταγογραφούν τη χρήση εσώρουχων συμπίεσης για ασθενείς με κιρσούς.

Θεραπεία φαρμάκων

Παρά τη σημασία των προτάσεων που περιγράφονται παραπάνω, η φαρμακευτική θεραπεία εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση της συντηρητικής θεραπείας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι όλα τα φάρμακα, η δοσολογία τους και η διάρκεια της χορήγησής τους καθορίζονται από τον γιατρό.

Επειδή ο κύριος στόχος είναι η ομαλοποίηση της ροής του αίματος και η διατήρηση της αγγειακής υγείας, η θεραπεία βασίζεται σε φάρμακα από τις ακόλουθες ομάδες:

 1. Venotonics - είναι υπεύθυνα για τη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων.
 2. Αντιπηκτικά - μειώστε το ιξώδες του αίματος και αποτρέψτε τους θρόμβους στο αίμα.

Παραδοσιακή ιατρική

Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, αλλά όταν συνδυάζονται με φαρμακευτική θεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς και γενικά να έχουν θετική επίδραση στη θεραπεία. Μεταξύ των δημοφιλών μεθόδων, τα ακόλουθα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά:

 1. Χρήση καστανιάς αλόγου για την παραγωγή βάμματος και ειδικών κρεμών.
 2. Εφαρμόστε ξίδι μηλίτη μήλου έναντι των κιρσών.
 3. αφέψημα χαμομηλιού ή αγριόπευκου.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι για τη θεραπεία των πυελικών κιρσών, η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί κυρίως συνταγές στις οποίες λαμβάνονται από του στόματος φαρμακευτικά αφέψημα και εγχύσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε αλοιφή, και ειδικά μια συμπίεση στην πυελική περιοχή.

Μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας δίνουν πραγματικά ορατά αποτελέσματα, ειδικά στα αρχικά στάδια των κιρσών. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ουσιαστικά και η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Στη σύγχρονη ιατρική υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο συνηθισμένους και αποτελεσματικούς τύπους χειρουργικής επέμβασης:

 1. Σκληροθεραπεία- Μια ειδική χημική σύνθεση εγχύεται στον αυλό της προσβεβλημένης φλέβας, η οποία έχει σκληρυντική, δηλαδή συγκολλητικές ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, η φλέβα είναι κολλημένη μαζί, αποκλείεται έτσι από την κυκλοφορία και αντικαθίσταται από συνδετικό ιστό.
 2. Λαπαροσκόπηση- Μικρές παρακένσεις γίνονται στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω της οποίας η φλέβα των ωοθηκών συνδέεται με τη βοήθεια χειρουργικών συσκευών για περαιτέρω αφαίρεση.
 3. Ενδοαγγειακή χειρουργική- Ο χειρουργός φτάνει στα προσβεβλημένα αγγεία μέσω της μηριαίας φλέβας. Στη συνέχεια, η φλέβα των ωοθηκών εμβολιάζεται με ειδικές συσκευές.