Η εμφάνιση κιρσών στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τι πρέπει να κάνετε και πώς να αντιμετωπίσετε την ασθένεια

Αιτίες των κιρσών στα πόδια

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν ακούσει για κιρσούς. Ακόμη και είκοσι χρονών κορίτσια είναι επιρρεπή σε αυτή την ασθένεια. Αλλά οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση.

Αρχικά το ελάττωμα είναι μόνο καλλυντικό, αλλά ο πόνος εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε θρομβοφλεβίτιδα (μια κοινή επιπλοκή των κιρσών), η οποία μπορεί να βλάψει τη μητέρα και το αγέννητο παιδί. Πώς να αποφύγετε τέτοιες συνέπειες, τις καλύτερες συνταγές για τη θεραπεία των κιρσών, καθώς και για την πρόληψη της νόσου - θα μάθετε όλα αυτά από το ακόλουθο υλικό.

Αιτίες εμφάνισης

Η γέννηση ενός μωρού είναι μια δύσκολη εργασία για μια γυναίκα, ειδικά στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κοιλιά βρίσκεται υπό συνεχή ένταση και μπορεί να αντέξει σημαντικά φορτία. Τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη συσσωρευμένη εργασία και έκρηξη. Αυτή είναι η κύρια αιτία των κιρσών στα πόδια των εγκύων μητέρων.

Επιπλέον, η ροή του αίματος αυξάνεται για να τροφοδοτήσει όχι έναν οργανισμό αλλά δύο ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιπτώσεις τρεις! Η μήτρα αυξάνεται σε όγκο, η πίεση αυξάνεται, η οποία διαταράσσει τη φυσική ροή του αίματος. Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που προκαλεί αυτήν την ασθένεια.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου:

 • γρήγορη αύξηση βάρους, παχυσαρκία;
 • επαναλαμβανόμενη εγκυμοσύνη.
 • φυσική αδράνεια, καθιστική εργασία;
 • αλλαγές στο ορμονικό υπόβαθρο.
 • κληρονομική προδιάθεση;
 • κακές συνήθειες;
 • Το
 • κάνει μεγάλη ηλιοθεραπεία.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνονται όλες οι λανθάνουσες ή χρόνιες ασθένειες. Επομένως, πάρτε την πρόληψη των ασθενειών. Εάν το πρόβλημα παραμένει, χρησιμοποιήστε τις συνταγές για θεραπεία.

Πρώτα σημεία και συμπτώματα

Αυτή η ασθένεια δεν εκδηλώνεται στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αισθανθείτε σίγουρα δυσφορία και άλλα σημάδια:

 • οι φλέβες διογκώνονται, ορατές με γυμνό μάτι.
 • σχηματίζονται διαφορετικοί τύποι ματιών - αυτό είναι αποτέλεσμα ρήξης των αιμοφόρων αγγείων.
 • το βράδυ υπάρχει σοβαρή κόπωση στα πόδια, οίδημα.
 • Ο πόνος δεν εξαφανίζεται το πρωί, η κατάσταση επιδεινώνεται.
 • Οι κιρσίδες εμφανίζονται όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στην πυελική περιοχή (μήτρα, χείλη). Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, εάν αισθανθείτε κνησμό, πόνο στη βουβωνική χώρα ή ανικανότητα να καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γυναικολόγο.
 • Σε προχωρημένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν κράμπες στα κάτω άκρα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, θα αποσαφηνίσει τη διάγνωση και θα συνταγογραφήσει κατάλληλη θεραπεία.

Ταξινόμηση της νόσου

Οι έγκυες γυναίκες έχουν τους ακόλουθους τύπους κιρσών:

 • κάτω άκρα. Αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος και τα πόδια είναι ένα στήριγμα για ολόκληρο τον οργανισμό, πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος που συμβαίνει.
 • κόλπος. Διαγιγνώσκεται συχνότερα κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη, αξίζει την άμεση παρέμβαση των γιατρών, καθώς μια τέτοια παθολογία μπορεί να περιπλέξει τον τοκετό.
 • μήτρα. Ένα τέτοιο πρόβλημα εντοπίζεται σε γυναίκες που είχαν αμβλώσεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή που έχουν γενετική προδιάθεση.
 • στη γραμμή. Συνοδεύεται από έντονο πόνο σε αυτήν την περιοχή, ο οποίος παρεμποδίζει το κανονικό περπάτημα.

Αποφύγετε την αυτοδιάγνωση και την αυτοθεραπεία, σκεφτείτε το μελλοντικό μωρό, μόνο ο γιατρός θα καθορίσει με ακρίβεια τον τύπο και την πορεία των περαιτέρω μέτρων.

Αποτελεσματικές ασκήσεις και θεραπείες

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να γράψει παραπομπή σε στενό ειδικό - τον φλεβολόγο (γιατρό που αντιμετωπίζει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή CVI).

Ένας τέτοιος γιατρός θα συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης και τη θέση της παθολογίας:

 • τοπική εφαρμογή αλοιφών και πηκτωμάτων;
 • Η λήψη ειδικών χαπιών (phlebotonics), που ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από μέσα, θα βοηθήσει στην επούλωση ήδη χαλασμένων χαπιών.
 • αντιπηκτικά. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην αραίωση του αίματος, αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος, τα οποία φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία που σκάσουν με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιούνται σε ακραίες περιπτώσεις καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση και αιμορραγία του πλακούντα.
 • ειδικά εσώρουχα. Ο γιατρός θα επιλέξει καλσόν συμπίεσης και θα υποστηρίξει καλσόν για εσάς. Μπορούν να φορεθούν για προφύλαξη (70 Den) ή για θεραπεία (100-280 Den).
 • Όλα τα είδη παραδοσιακής ιατρικής βοηθούν στη διεύρυνση των φλεβών στα πόδια. Διαβάστε τις παρακάτω συνταγές.

Σημαντικό!Εάν παρατηρήσετε σοβαρό οίδημα, ερυθρότητα στην περιοχή των πρησμένων φλεβών, έντονο πόνο, πυρετό, μην διστάσετε, καλέστε ένα ασθενοφόρο!

Ενημερώστε το προσωπικό για το πρόβλημά σας όταν φτάσετε στο νοσοκομείο. Επίσης, μην ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Αυτές οι ασκήσεις είναι χρήσιμες για τις μέλλουσες μητέρες και βοηθούν στην ανακούφιση της κόπωσης, στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο:

 • Καθίστε σε μια καρέκλα, μετακινήστε τα πόδια σας σε κύκλο και μην σηκώσετε τα τακούνια σας από το πάτωμα.
 • Σηκωθείτε ευθεία, τεντώστε το αριστερό σας πόδι προς τα εμπρός, γυρίστε πρώτα το πόδι σας και μετά ολόκληρο το πόδι σας, εναλλάσσοντας τα πόδια.
 • Είναι χρήσιμο να περπατάτε με μύτες, να περπατάτε 3-4 φορές γύρω από το διαμέρισμα και μετά να περπατάτε έξω και μέσα με τα πόδια.
 • Για εσάς, καθίστε σε μια άνετη επιφάνεια, σηκώστε τα τακούνια σας από το πάτωμα, οι κάλτσες πρέπει να παραμείνουν στο πάτωμα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην αρχική θέση.

Κάντε κάθε τέτοια άσκηση 10 φορές, κατά προτίμηση 3 σετ. Λάβετε υπόψη την κατάσταση της υγείας σας και τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας εάν δεν ασκήσετε υπερβολική πίεση.

Οι κιρσοί μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Τέτοιοι χειρισμοί απαγορεύονται αυστηρά για έγκυες γυναίκες.

Θεραπεία με παραδοσιακή ιατρική

Θεραπεία των κιρσών με λαϊκές θεραπείες

Ορισμένες κυρίες εμπιστεύονται μόνο τους γιατρούς, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί από τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας. Αυτές οι συνταγές δεν περιέχουν χημικές ουσίες, όλα είναι φυσικά, επομένως δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις για τις εγκύους, εκτός από μια ατομική δυσανεξία σε ορισμένα συστατικά.

Λίστα με τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά των κιρσών:

 • Ξίδι μηλίτη μήλου.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά και να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά. Τρίψτε λίγο αυτό το προϊόν στο δέρμα σας κάθε βράδυ για να αυξήσετε τα αποτελέσματα. Πιείτε 1 ποτήρι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μετά τα γεύματα. Μην περιμένετε γρήγορα αποτελέσματα, μια τέτοια ασθένεια απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Θα δείτε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε ένα μήνα το νωρίτερο.
 • πράσινες ντομάτες.Κόψτε αυτό το φρούτο σε κύκλους, συνδέστε το με τις πρησμένες φλέβες και τυλίξτε το με έναν ελαστικό επίδεσμο. Πραγματοποιήστε τέτοιους χειρισμούς κάθε βράδυ και ξεπλύνετε τη συμπίεση με νερό το πρωί. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 5-6 μήνες, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
 • πατάτες.Αυτό το προϊόν διατίθεται σε κάθε κουζίνα, τρίψτε 5 φρέσκες πατάτες, απλώστε στα πόδια, τυλίξτε με μεμβράνη, διατηρήστε για περίπου τέσσερις ώρες. Μια τέτοια συμπίεση ανακουφίζει αμέσως τον πόνο, με την πάροδο του χρόνου μειώνονται οι φλέβες.
 • κάστανο αλόγου.Προετοιμάστε ένα βάμμα από αυτό το συστατικό: ρίξτε τις ταξιανθίες (50 g) με βότκα (1 λίτρο) και αφήστε τις να βυθιστούν για 2-3 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Στραγγίστε πριν από τη χρήση, πάρτε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, η θεραπεία διαρκεί δέκα ημέρες και μετά ένα διάλειμμα 5 ημερών. Μετά από 3-4 μαθήματα, θα δείτε μια σημαντική βελτίωση στην κατάσταση των φλεβών σας.
 • μωβ βάμμα.Μουλιάστε 200 g φυτικών φύλλων σε 800 ml βότκας και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου μια εβδομάδα. Μετά την προθεσμία, τεντώστε, τρίψτε τα πόδια με το προκύπτον διάλυμα. Εκτελέστε τέτοιους χειρισμούς κάθε βράδυ μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.
 • τσουκνίδα.Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι μεγάλη (περίπου ένα χρόνο) αλλά είναι απολύτως ασφαλής. Πίνετε ένα αφέψημα τσουκνίδας για 1 ποτήρι κάθε μέρα (σπάστε τη ρεσεψιόν 3-4 φορές). Συνταγή φίλτρου: 2 κουταλιές της σούπας. Ρίχνουμε κουταλιά της σούπας του αποξηραμένου φυτού με 1 φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε για 25 λεπτά. Πιείτε το ζωμό για 1 μήνα, μετά κάντε ένα διάλειμμα για 14 ημέρες και μετά επαναλάβετε την πορεία της θεραπείας.
 • μήλα.Όλοι γνωρίζουν τέτοια ποικιλομορφία όπως η Antonovka. Πάρτε 3 από αυτά τα φρούτα, ρίξτε σε 1 λίτρο βραστό νερό, περιμένετε 30 λεπτά, πολτοποιήστε τα μήλα σε πολτό και στη συνέχεια ρίξτε το ζωμό. Ανακατέψτε την προκύπτουσα έγχυση με βότκα, μέλι (1: 1: 1). Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας με άδειο στομάχι. Κουτάλι το πρωί και πριν από το κρεβάτι το βράδυ. Αυτή η θεραπεία διαρκεί περίπου ένα μήνα, θα παρατηρήσετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
 • ασημένια σκουλήκι.Αλέθουμε σχολαστικά τα φρέσκα άνθη αυτού του βοτάνου σε μια ομοιογενή μάζα + την ίδια ποσότητα ξινού γάλακτος και ανακατεύουμε το μείγμα. Λερώστε τα πόδια σας με το προκύπτον γκρέιλ και καλύψτε με γάζα. Μην κάνετε αυτήν τη διαδικασία για περισσότερο από 5 ημέρες, κάντε ένα διάλειμμα 3-4 ημερών, τότε μπορείτε να επαναλάβετε την πορεία της θεραπείας 2-3 ακόμη φορές.
 • Kalanchoe.Ανακατέψτε τα ξηρά φύλλα αυτού του φυτού με βότκα (1: 1), αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 εβδομάδα, ανακινήστε τα περιεχόμενα τακτικά. Τρίψτε το βάμμα στο δέρμα των ποδιών, ο πόνος εξαφανίζεται, εμφανίζεται ένα αίσθημα ελαφρότητας, οι φλέβες γίνονται λιγότερο αισθητές. Αυτός ο τύπος θεραπείας διαρκεί επίσης πολύ χρόνο (3-4 μήνες).

Χρησιμοποιήστε αυτά τα προϊόντα μόνο αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να συνδυάσετε φάρμακα με θεραπεία στο σπίτι. Πρέπει να θυμάστε να τηρείτε τη διατροφή (τρώτε δημητριακά, λαχανικά και όχι λιπαρά κρέατα) έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Προληπτικά μέτρα

Πρόληψη της ανάπτυξης κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν δεν είχατε κιρσούς πριν από την εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και δεν είστε υπέρβαροι, δεν θα είναι δύσκολο να λάβετε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Συμβουλές για την αποφυγή χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • προτιμήστε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, ακούστε τα συναισθήματά σας, θα πρέπει να είστε άνετοι.
 • κολυμπήστε, βοηθά όχι μόνο στην πρόληψη των κιρσών, αλλά και σε άλλες ασθένειες. Οι θεραπείες νερού είναι επίσης ευεργετικές για το έμβρυο.
 • κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά μετά το 1ο τρίμηνο. Αυτό θα μειώσει την πίεση στη φλέβα στη δεξιά πλευρά.
 • Μην διασχίζετε το ένα πόδι πάνω από το άλλο ενώ κάθεστε, καθώς αυτό συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία.
 • μην παραμείνετε σε μια θέση για πολύ καιρό, κινείτε συνεχώς, αυτό είναι πολύ χρήσιμο για το μωρό. Φυσικά, εάν δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις.
 • μην φοράτε σφιχτές ελαστικές ταινίες, παραιτηθείτε για λίγο από κάλτσες με σφιχτές ελαστικές ταινίες και άλλα ρούχα.
 • Δώστε προσοχή στη διατροφή σας, αποφύγετε γλυκές, αλμυρές και λιπαρές τροφές. Αφήστε στο παρελθόν μάρκες, σόδα.

Είναι καλό να έχετε εξετάσει έναν εξειδικευμένο ειδικό κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού της εγκυμοσύνης. Επομένως, είναι πολύ πιο εύκολο να αποτρέψετε ή να θεραπεύσετε μικρές αποκλίσεις από τον κανόνα, καθώς τα περισσότερα φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη μεταφορά ενός μωρού.

Παρακολουθήστε την κατάσταση του σώματός σας. Εάν εμφανίσετε δυσάρεστα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Τότε εσείς και το μωρό σας είστε απολύτως υγιείς.