Είναι δυνατόν να θεραπεύσετε κιρσούς στα πόδια χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τις φλέβες των ποδιών χωρίς χειρουργική επέμβαση εάν διευρυνθούν με κιρσούς; Πολλοί άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν από τις άσχημες διασταλμένες φλέβες στα πόδια τους, οι οποίες δεν είναι μόνο άσχημες αλλά και επιβλαβείς για την υγεία. Αλλά μπορείτε να κάνετε χωρίς χειρουργική επέμβαση ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

Πώς αναπτύσσεται η ασθένεια;

πώς να αντιμετωπίσετε κιρσούς στα πόδια

Είναι δυνατόν να θεραπεύσετε κιρσούς χωρίς χειρουργική επέμβαση; Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, είναι απαραίτητο να εξετάσετε τι συμβαίνει στη φλέβα κατά την ανάπτυξη της νόσου.

Η παθολογία αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια:

 • Οι φλεβικές βαλβίδες εξασθενίζουν και δεν διακόπτουν πλέον την αντίστροφη ροή του αίματος.
 • Η ανεπάρκεια βαλβίδας
 • αυξάνεται σταδιακά και το δοχείο αρχίζει να τεντώνεται για να φιλοξενήσει μεγάλη ποσότητα του επιστρεφόμενου υγρού.
 • Καθώς το τοίχωμα της φλέβας επεκτείνεται, όλο και περισσότερο αίμα συγκρατείται στο παραμορφωμένο τμήμα του αγγείου και εμφανίζεται μια απόφραξη, η οποία επιδεινώνει τον ρυθμό ροής του αίματος.
 • Στο μέλλον, η διαδικασία εξαπλώνεται στα κοντινά μέρη του αγγείου και οδηγεί σε υποσιτισμό των κοντινών ιστών.

Αλλά είναι πάντα απαραίτητη η αφαίρεση φλεβών; Υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείτε από φλέβες κιρσών χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Πότε είναι δυνατή η συντηρητική θεραπεία;

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου, δεν γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της φλέβας στα πόδια. Για να αποκαταστήσετε την πλήρη λειτουργία της φλεβικής βαλβίδας, αρκεί να επαναφέρετε τον τόνο του αγγείου.

Ωστόσο, η συντηρητική θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να περιλαμβάνει:

 • αλλάξτε τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
 • διόρθωση απόδοσης;
 • εφέ συμπίεσης;
 • λήψη φαρμάκων.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ή, αντίθετα, υπερβολική σωματική άσκηση, ανεπαρκής ανάπαυση και κακές συνήθειες: όλα αυτά οδηγούν σε μειωμένη ροή αίματος στο πόδι.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του αγγειακού τόνου. Για αυτό χρειάζεστε:

 1. Προσφέρετε δόση σωματικής δραστηριότητας. Η πεζοπορία, το κολύμπι, η γιόγκα ή το γυμναστήριο χωρίς προπόνηση με βάρη είναι εξαιρετικοί τρόποι αύξησης του αγγειακού τόνου και στενότητας του φλεβικού αυλού. Και όταν μειώνεται το διάκενο, η βαλβίδα προσκολλάται πλήρως στο τοίχωμα του δοχείου και αποτρέπει την επαναπλήρωση. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, η άσκηση είναι ένας από τους κύριους τρόπους για τη θεραπεία των κιρσών χωρίς χειρουργική επέμβαση.
 2. Οργανώστε ένα πρόγραμμα εργασίας και ξεκούρασης. Εάν δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε μια μακρά παραμονή ενώ εργάζεστε στα πόδια σας, τότε πρέπει να καθίσετε με τα πόδια σας ελαφρώς αναπαυτικά και αντί να στέκεστε ακίνητοι ενώ εργάζεστε, περπατήστε πάνω από τα πόδια σας, προκαλώντας συστολή των μυών του μοσχαριούοδηγεί. Η τακτική συστολή των μυών αυξάνει τον αγγειακό τόνο.
 3. Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ. Εάν ο ασθενής συνεχίσει να καπνίζει και να πίνει, θα πρέπει σύντομα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με φλεβομήθεια.

Διόρθωση διατροφής

Όταν οι κιρσοί αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αυτό που τρώει ένα άτομο παίζει σημαντικό ρόλο.

Εξαίρεση

από το μενού:

 • καυτά μπαχαρικά;
 • λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα;
 • ανθρακούχα ποτά;
 • ψημένα προϊόντα.

Πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των καραμελών. Είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε γλυκά ή κέικ με σπιτική μαρμελάδα, μέλι και αποξηραμένα φρούτα.

Διόρθωση της διατροφής των κιρσών

Το μενού πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα θαλασσινών:

 • καλαμάρι;
 • μύδια;
 • φύκια;
 • γαρίδες.

Τα θαλασσινά περιέχουν χαλκό, που έχει τονωτική επίδραση στον φλεβικό τόνο.

Εκτός από τα παραπάνω προϊόντα, συνιστάται να τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και να πίνετε φυσικούς χυμούς και ποτά φρούτων. Επιτρέπεται η κατανάλωση συκωτιού και άπαχου κρέατος.

Ενέργεια συμπίεσης

Πρόκειται για έναν επίδεσμο και τη χρήση ελαστικών εσώρουχων (κάλτσες, κολάν). Το ελαστικό εσώρουχο φοράτε ενώ ξαπλώνετε χωρίς να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και απογειώνεται το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση. Η θεραπεία με συμπίεση αποτρέπει την περαιτέρω έκταση του φλεβικού τοιχώματος και μειώνει τις αρνητικές συνέπειες της νόσου.

Συνιστάται επίσης να φοράτε εσώρουχα συμπίεσης κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Αυτό συντομεύει την αποκατάσταση και εξασφαλίζει την ταχεία αποκατάσταση της πλήρους παροχής αίματος στο άκρο.

Ωστόσο, η θεραπεία με συμπίεση δεν χρησιμεύει ως ανεξάρτητη μέθοδος για την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση των φλεβών των ποδιών. Βοηθά μόνο στην πρόληψη των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη μειωμένης φλεβικής ροής αίματος.

Φάρμακα

Στους ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα για την αύξηση του φλεβικού τόνου.

Τα Venotonics μπορούν να συνταγογραφούνται σε δισκία, αλοιφές ή ενέσεις, αλλά η δοσολογία τους επιλέγεται ξεχωριστά ανάλογα με τη σοβαρότητα της παθολογίας.

Επιπλέον, πραγματοποιείται συμπτωματική θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει τάση για θρόμβωση, συνταγογραφούνται αραιωτικά αίματος και εάν υπάρχει φλεγμονή της φλέβας, συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αλλά κάθε θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Εάν ο ασθενής σκέφτεται πώς να αφαιρέσει τις φλέβες στα πόδια του χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά ταυτόχρονα δεν σταματήσει το κάπνισμα και τρώει πικάντικα τρόφιμα, θα απογοητευτεί - αυτό είναι αδύνατο. Χωρίς να αλλάξει τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή του, θα χρειαστεί σύντομα χειρουργική επέμβαση φλέβας στα πόδια.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς χειρουργική επέμβαση

Διαδικασία θεραπείας για κιρσούς

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν ήταν επιτυχής και ο ασθενής έχει συχνό πόνο και κράμπες στα πόδια, τροφικά έλκη ή συχνή φλεβίτιδα, πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση φλεβών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας:

 • Διόρθωση λέιζερ:
 • φαινόμενο σκλήρυνσης;
 • αφαίρεση λέιζερ;
 • κατάλυση υψηλής συχνότητας;
 • απολίνωση;
 • δευτερεύουσα φλεβεκτομή.

Διόρθωση λέιζερ

Πραγματοποιείται στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν παραμορφώνονται μόνο μικρά αγγεία και εμφανίζονται στο δέρμα φλέβες αράχνης. Η διαδερμική έκθεση σε παλμό λέιζερ συμβάλλει στην κατάρρευση των τοιχωμάτων μικρών στεφανιών και στο κλείσιμο του αυλού. Ωστόσο, η διόρθωση με λέιζερ μπορεί να θεραπεύσει μόνο τα αρχικά στάδια της νόσου. Αρκετές συνεδρίες είναι αρκετές για αυτό. Δεν απαιτείται αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Σκληρυντικό αποτέλεσμα

Ένα σκληρυντικό, μια ειδική λύση που προκαλεί την απώλεια της ελαστικότητας του τοιχώματος του αγγείου, εγχέεται στον αυλό μιας παραμορφωμένης φλέβας που δεν μπορεί να εκτελέσει τη λειτουργία του. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά σκάφη. Με μια μεγάλη φλεβική βλάβη, το καλλυντικό ελάττωμα μπορεί να παραμείνει, αν και η ροή του αίματος στα άκρα βελτιώνεται.

Κατάλυση λέιζερ

Ένας αποστειρωμένος καθετήρας εισάγεται στο διευρυμένο τμήμα της φλέβας και ένα ηλεκτρόδιο εισάγεται μέσω αυτής. Η δράση λέιζερ πραγματοποιείται στην εσωτερική επιφάνεια του δοχείου, προκαλώντας την κατάρρευση των τοιχωμάτων και τον αυλό να κλείσει εντελώς. Το αίμα αρχίζει να ρέει μέσα από τα μικρότερα αγγεία και η φλέβα που εκτίθεται στην ακτινοβολία λέιζερ σταδιακά αραιώνεται και εξαφανίζεται.

Η μετεγχειρητική περίοδος με μια τέτοια επέμβαση μπορεί να διαρκέσει έως μια ημέρα, αλλά τα ελαττωματικά καλλυντικά εξαλείφονται εντελώς μόνο μετά από μερικούς μήνες.

Κατάλυση υψηλής συχνότητας

Η μέθοδος είναι παρόμοια με τη μέθοδο λέιζερ, αλλά χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής συχνότητας. Η κατάλυση ραδιοσυχνότητας πραγματοποιείται σε μεγάλα μεγάλα αγγεία και κατά προσέγγιση διάρκεια έκθεσης σε ακτινοβολία: από τη βουβωνική χώρα στο γόνατο ή από το γόνατο στο πόδι. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε 2-3 συνεδρίες, αλλά η πλήρης εξαφάνιση της παραμορφωμένης φλέβας θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες.

Σύνδεση

Εφαρμόζοντας έναν σύνδεσμο (επίδεσμος) και στις δύο πλευρές ενός σημείου του μεγάλου αγγείου, μπορεί να απενεργοποιηθεί από το σύστημα ροής του αίματος, παρακάμπτοντας έτσι τις μικρότερες φλέβες. Τα σημεία επικάλυψης της αποχέτευσης πέφτουν και αναπτύσσονται μαζί σφιχτά. Η απολίνωση πραγματοποιείται σε εξωτερικούς ασθενείς με τοπική αναισθησία: γίνονται μικρές τομές στο δέρμα και πραγματοποιείται φλεβική απολίνωση. Η απολίνωση θεωρείται μια καλή μέθοδος εξάλειψης των κιρσών όταν υπάρχουν ήδη αρνητικές συνέπειες της διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος. Η «απενεργοποίηση» του παθολογικά παραμορφωμένου φλεβικού σημείου από την κυκλοφορία βοηθά στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Μικρή φλεβεκτομή

Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται επίσης σε εξωτερικούς ασθενείς υπό τοπική αναισθησία. Διαφέρει από την απολίνωση στο ότι μετά την απολίνωση, οι αλλοιωμένες φλεβικές περιοχές αποκόπτονται και αφαιρούνται μέσω μικρών τομών στο δέρμα. Σε σύγκριση με τη χειρουργική φλεβεκτομή (στην οποία η φλέβα έχει αφαιρεθεί εντελώς), μια τέτοια μίνι χειρουργική επέμβαση θεωρείται λιγότερο τραυματική και δεν απαιτεί σχεδόν καμία αποκατάσταση.

Αν και οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας θεωρούνται χειρουργική επέμβαση λόγω της μηχανικής επίδρασης στα αγγεία, οι αρνητικές συνέπειες της παρέμβασης για τον ασθενή μετά από εγχείρηση στις φλέβες των ποδιών με τις παραπάνω μεθόδους είναι ελάχιστες και η αποκατάσταση μετά την επέμβαση πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι δυνατή η αφαίρεση των διευρυμένων κιρσών στα πόδια χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται όχι μόνο από την επιλεγμένη μέθοδο, αλλά και από το πόσο πρόθυμος είναι ο ασθενής να ακολουθήσει ιατρικές συστάσεις.